Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Cometto SPMT met 820 ton op weg

Cometto SPMT met 820 ton op weg

Bij de uitbreiding van de hogesnelheidslijn in Duitsland tussen Stuttgart en Ulm is de kruising in Wendlingen een belangrijk punt. Om het project af te ronden, moet een stalen brug van 820 ton worden verplaatst. Een gigantische taak waarbij meerdere ervaren partners betrokken zijn. En precies in het midden: 24 aslijnen van de Cometto SPMT.

Het is geen alledaags transport dat zich parallel aan de snelweg A8 over de rijksweg B313 uitstrekt. Er moet rekening worden gehouden met veel verschillende parameters. “Het bijzondere is het gelijktijdig gebruik van drie verschillende systemen, wat voor ons een primeur is”, zegt Marco Wilhelm, projectmanager bij Wiesbauer, over de uitdagingen. “We moeten de Cometto SPMT, de glijbaan van Schachtbau Nordhausen en onze 1000-tons rupskraan coördineren.” Alle protagonisten zijn geconsentreerd en goed voorbereid. Er is nog een groot gat waar een brug de delen van de spoorlijn in een paar uur moet verbinden. Het bedrijf Wiesbauer koppelt zijn SPMT-combinatie voor deze missie in een 12 + 12 zij-aan-zij-opstelling.

Vlotte voortgang met de Cometto SPMT

Er is vanochtend veel publieke aandacht. Zelfs een livestream levert in realtime aan geïnteresseerden over de hele wereld filmmateriaal. Wiesbauer kijkt terug op weken van voorbereiding. Marco Wilhelm meldt dat van tevoren, met het Cosmo-planningsprogramma van Cometto, het mogelijk was om de waarden en stuwkracht die door de klant werden doorgegeven, dubbel te controleren. Het gaat erom de stalen brug van 820 ton met de juiste SPMT-kracht centimeter voor centimeter en vooral schokvrij over de glijbaam te duwen richting de rupskraan. “Ik ben elke keer weer enthousiast over de technologie als de eerder bepaalde waarden en processen op dezelfde manier worden ingesteld. Alleen door een intensieve voorbereiding kunnen alle betrokkenen op de bouwplaats te allen tijde aan de veilige kant blijven."

Zelfrijdend als stormram

Ook Mattias Roeder, de projectmanager bij Schachtbau Nordhausen, ervaart de processen op een waakzame, maar ontspannen manier. “Met behulp van de zelfrijdende heavy-duty modules Cometto SPMT van Wiesbauer en de permanente positiecontrole door onze landmeter kon de 52 meter lange constructie nauwkeurig worden gepositioneerd. Preciezer kan het niet! Gewoon perfecte technologie met topmedewerkers in alle branches. Daarnaast nogmaals een grote dank aan iedereen dat we samen aan ons schema hebben kunnen voldoen."

De enorme stalen constructie legt de afstanden op de zelfrijdende modulaire transporters tot op de centimeter nauwkeurig af. Kort voor het bereiken van de eindpositie wordt een zijde van de brug op een glijbaan geplaatst. Vervolgens wordt er een soort ‘stormram’ op het zelfrijdende voertuig geschroefd en duwt de SPMT de brug naar de uiteindelijke positie van het landhoofd.

Teamleider Fabian Spathelf van Gottlob Rommel Bauunternehmung in Stuttgart neemt goed nota van de soepele processen. Hij kan tenslotte de Cometto-technologie vertrouwen. “Bij het verplaatsen van de brug geldt de mededeling: er schuilt kracht in rust. Bij de Cometto SPMT is de transportsnelheid zo nauwkeurig ingesteld dat deze ideaal is om de teflonplaten in de glijbaan in te brengen."

Praktische radiografische afstandsbediening

De man die het zelfrijdende voertuig in elke situatie veilig en voorzichtig manoeuvreert, is Leonard Schmid. De ervaren heavy-duty professional is goed thuis in het onderwerp en noemt enkele van de technische sterke punten van zijn Cometto SPMT in deze specifieke taak. “Het helpt ons echt enorm dat ik het vermogen van de twee power pack units op de potentiometer op de radiografische afstandsbediening kan afstellen, zodat het mogelijk is om de invoerinstructies van Schachtbau Nordhausen perfect uit te voeren. Dit is wat in de eerste plaats een langzame vooruitgang in de voorwaartse beweging mogelijk maakt."

Veel brugprojecten zijn nog in behandeling

Na acht uur werken staat de stalen brug veilig op zijn nieuwe positie. Een succesvol transportproject waarbij gebruik werd gemaakt van een 'cross-rental verhuur' van de aslijnen. Naast de 12 Cometto-aslijnen en twee Power Pack Units van de Wiesbauer-vloot waren er ook 12 MSPE-units van de firma Schares in Bocholt.

Op het gebied van bruggenbouw en -onderhoud staan ​​er trendsettende jaren voor de boeg. Dit werk zal de komende jaren een centrale rol spelen in het infrastructuurplan van Duitsland. Het project in Wendlingen maakt duidelijk dat competente planning en technisch geavanceerde transportoplossingen de toekomst zullen bepalen.

 

Voor meer informatie: www.cometto.com