Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Twee keer 49 tons Volvo FMX voor Van Lijssel

Twee keer 49 tons Volvo FMX voor Van Lijssel

Van Lijssel Transport B.V. uit ‘s-Hertogenbosch heeft twee Volvo FMX 460 10x4 kippers aan de vloot toegevoegd. Het gaat om door Veldhuizen Trucks omgebouwde 8x4 trucks die na de aanpassingen goed zijn voor een GVW van 49 ton.

Van Lijssel Transport B.V. is actief in de handel in zand en grind, haven en overslagfaciliteiten, bodemsanering, sloopwerken en onder meer het aanleggen van infra. Het transportbedrijf heeft een vloot van 35 trucks, variërend van kippers tot trekker-opleggers en kippers met aanhangwagen-diepladers voor asfaltwerken. Asfaltvervoer is één van de activiteiten van het bedrijf. De vloot bestaat op dit moment uit 50 procent Volvo trucks.

10 tons liftbare as

De twee nieuwe Volvo FMX kippers zijn de eerste voertuigen van de nieuwe generatie van de FMX, met de nieuwe, ruime cabine. De beide trucks zijn voorzien van een extra geïsoleerde Tibeg asfaltkipper. De FMX 8x4 trucks werden door Veldhuizen trucks voorzien van een luchtgeveerde, 10 tons liftbare en sturende middelste as met een hefhoogte van 20 cm. Om ruimte te maken voor deze extra as moest de originele uitlaatdemper unit verplaatst worden naar de positie tussen as één en twee. Door het geheel iets hoger te monteren dan de af- fabriek oplossing past dat uitstekend. Verder is de AdBlue tank geplaatst tussen as twee en drie. Voor de originele brandstoftank was in de nieuwe configuratie geen plaats meer. Daarvoor in de plaats is tussen as drie en vier een Y-vormige 390 liter dieseltank gemonteerd. Andere aanpassingen betreffen onder meer het verplaatsen van de luchtdroger waardoor er ruimte ontstaat voor de montage van een rvs-gereedschapskist.

Dynamic steering

De aslasten van de vijfasser zijn verdeeld over, van voor naar achter, drie keer tien ton en twee keer 9,5 ton. De voorbanden zijn om die reden verwisseld voor 425/65 banden. Op de middelste as zijn 385/65 banden gemonteerd. De beide achterassen zijn voorzien van 13R22,5 banden. Verder zijn de trucks uitgerust met het Volvo Dynamic Steering systeem waardoor manoeuvreren kinderspel is, zelfs met een beladen voertuig. De trucks zijn uitgerust met de Volvo D13 krachtbron met de I-Shift versnellingsbak met kruipversnellingen.    

Uitstraling

De beide Volvo trucks zijn uitgevoerd in de Van Lijssel huisstijl, met een fraaie lampenbeugel op het dak en met zwaailampen. Directeur Jan van Nistelrooij: “Dat is onze standaard, wij vinden de uitstraling van de trucks ook erg belangrijk”. Hij is enthousiast over de nieuwe FMX-kippers: “Dit model ziet er heel goed uit zo, en het belangrijkste is dat de chauffeurs er graag mee werken. Met name het comfort en het Volvo Dynamic Steering systeem oogsten veel lof.

Te zien op het Kipper Event!

Eén van de twee Volvo FMX 10x4 kippers van Van Lijssel zal te zien zijn tijdens het Kipper Event in Markelo op 9 en 10 september. 

 

Voor meer informatie: Veldhuizen