Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bauma 2022: Engcon

Bauma 2022: Engcon

Engcon, wereldwijde fabrikant van draaikantelstukken, snelwissels en uitrustingsstukken voor graafmachines, pakt op de Bauma in München groot uit met veel nieuwe producten zoals de derde generatie draaikantelstukken.

Engcon blijft innovatieve draaikantelsystemen voor graafmachines ontwikkelen met focus op het efficiënte gebruik van grondstoffen waarbij de behoeften van de eindgebruiker centraal staan. In 2022 introduceert Engcon een nieuwe (derde) generatie draaikantelsystemen voor graafmachines. De technologie is gebaseerd op een nieuw ontwikkeld ventielenblok in combinatie met slimme software die samenwerkt met het hydraulische loadsensing-systeem van de graafmachine. Dit optimaliseert zowel de functies van het draaikantelstuk als de bewegingen van de graafmachine, wat leidt tot soepeler graven met een hogere precisie. Tegelijkertijd nemen ook de slijtage van de graafmachine en de onderhoudsbehoefte af. 

"Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar elektrificatie, digitalisering, veiligheid en duurzaamheid, hebben we een oplossing ontwikkeld die is aangepast aan het graven van de toekomst. Ons nieuwe draaikantelsysteem bewijst dat Engcon vooroploopt met innovatieve oplossingen die de ontwikkeling stimuleren om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en daarmee de klimaatimpact van graafmachines te verminderen", zegt Stig Engström, oprichter en eigenaar van Engcon en nog altijd de geestelijke vader van de productontwikkeling binnen het bedrijf.

EC-Oil snelwissel

Sinds het begin van de jaren 1990 produceert engcon draaikantelstukken, de ‘pols’ voor graafmachines in de grootte 1,5-33 ton, waarmee het mogelijk is om in verschillende richtingen te graven en uitrustingsstukken te wisselen. De mogelijkheid om de bak op een graafmachine te kunnen kantelen en draaien, betekent dat het werk tot 25 procent eenvoudiger en effectiever kan worden uitgevoerd. In de afgelopen jaren heeft Engcon het EC-Oil snelwisselsysteem steeds verder doorontwikkeld. Met EC-Oil kunnen hydraulische uitrustingsstukken automatisch aangesloten worden, zonder dat de machinist uit de cabine hoeft te stappen om handmatige hydraulische koppelingen aan te sluiten. In het voorjaar van 2022 lanceert Engcon de EC-Oil automatische snelwissel op draaikantelstuk EC206 voor graafmachines van 4-6 ton. In 2020 werd de Engcon EC-Oil automatische olie- en elektrische koppeling standaard onderdeel van de S40-machinesnelwissel en het bovenste deel van het EC206 draaikantelstuk voor machines tot 6 ton. Nu zet Engcon de volgende stap en introduceert de EC-Oil automatische snelwissel ook voor de onderste snelwissel.

Lichtgewicht palletvorken

Engcon heeft al vele jaren palletvorken voor graafmachines in haar portfolio en het gebruik ervan voor materiaal handling met graafmachines op de bouwplaats is steeds populairder geworden. Als antwoord op de toegenomen vraag heeft Engcon nu lichtgewicht palletvorken ontwikkeld voor graafmachines van 2-6 ton.
De nieuwe, lichtgewicht palletvorken zijn leverbaar in twee versies, een hydraulische en een mechanische en kunnen een belasting van 2 ton TP500 aan, ofwel een belasting van 2 ton op 500 mm vanaf de achterrand van de vorken. De gewichten zijn 141 kg voor de mechanische en 151 kg voor de hydraulische palletvorken en de standaardlengte van de vorken is 800 mm. 

Nieuwe trilplaat

Engcon heeft een speciale trilplaat, de PC6000, ontwikkelt die weinig hydraulische opbrengst vraagt en toch een hoge slagkracht afgeeft. Standaard wordt de PC6000 geleverd met een EC-Oil snelwisselopname, zodat er snel en eenvoudig vanuit de cabine kan worden gewisseld.
Doordat de PC6000 weinig olie vraagt kan deze aan een draaikantelstuk worden gehangen.

 

Voor meer informatie: Engcon