Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr lanceert R 9600: de volgende generatie miningmachines

Liebherr lanceert R 9600: de volgende generatie miningmachines

Na jaren van ontwikkeling is de mijnbouwdivisie van de Liebherr Group trots om de nieuwe hydraulische graafmachine R 9600 te lanceren. Deze graafmachine van 600 ton stelt nieuwe normen op de markt voor dagbouwmijnen.

De opvolger van de populaire R 996B komt op de markt na een jaar praktijkervaring in Australië, de grootste markt voor graafmachines van 600 ton. Deze nieuwe ontwikkeling bouwt voort op jarenlang klantgericht onderzoek en is gebaseerd op de succesvolle graafmachine R 9800 van 800 ton. Eind 2021 zullen in totaal 8 eenheden in Australië in bedrijf zijn. De R 9600 zal eind dit jaar in serieproductie gaan.

Een klantgerichte aanpak

De inbreng van de klant heeft een belangrijke en cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze nieuwe machine. Engineering-, verkoop- en marketingteams hebben feedback en inzichten verzameld van machinisten van mijnbouwmachines, onderhoudspersoneel en inkoopgroepen, evenals van het uitvoerend management om een ​​duidelijk beeld te hebben van de uitdagingen waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd. De nieuwe R 9600 streeft naar de hoogste standaard op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, prestaties, levensduur, totale eigendomskosten (TCO), onderhoudsgemak en meer.
Na het testen van de eerste prototypes op het testterrein van de fabriek in Colmar, Frankrijk, begonnen begin 2020 de eerste R 9600-graafmachines te werken in ijzererts- en kolentoepassingen in Australië. Liebherr, samen met zijn twee zeer belangrijke klanten BHP en Thiess, begon met de partnervalidatie van de eerste twee eenheden in het veld. Gesteund door deze succesvolle validatiefase is de R 9600 klaar om de wereldmarkt te betreden.

Divers aanbod aan aandrijflijnen inclusief elektrische aandrijving

De R 9600 is uitgerust met twee QSK50 Cummins-motoren met geavanceerde verbrandingstechnologieën. In de wetenschap dat brandstofkosten het grootste deel van de TCO voor mijnbouwmachines vormen, heeft Liebherr LPE-oplossingen (Liebherr Power Efficiency) ontwikkeld en geïmplementeerd. Deze gepatenteerde beheersystemen voor de motor- en hydraulische systeembedieningen verlagen het brandstofverbruik aanzienlijk zonder de algehele productiviteit van de machine in gevaar te brengen. Deze nieuwe functies betekenen ook een extra stap in de richting van de emissiereductieoplossingen van Liebherr.
Voor regio's met emissieregulering is een versie die voldoet aan de Amerikaanse EPA Tier 4 final / EU Stage 5 beschikbaar met de nieuwste SCR-nabehandelingstechnologie. Het SCR-systeem voldoet aan strenge emissievoorschriften en reduceert stikstofoxiden door een vloeibaar reductiemiddel in de uitlaatstroom te injecteren.
Binnenkort komt er een versie met elektrische aandrijving beschikbaar, een productieve keuze voor mijnlocaties met de vereiste elektrische infrastructuur.

Gewicht geoptimaliseerd uitrusting

De R 9600 graafuitrusting maakt gebruik van een slim ontwerp van onderdelen, zoals de gepatenteerde ‘EVO’ graafbak, hydraulische cilinders, schakelhendels, bakverbindingen en aanbouwpennen. Het resultaat is een verhoogde algehele productiesnelheid zonder de levensduur van de componenten in gevaar te brengen.
In een standaard dieplepelcombinatie met een Heavy Duty-slijtagepakket, wordt de R 9600 geleverd met een bak van 37,5 kuub om een ​​ideale truck/laad-combinatie te leveren met Liebherr-mijnbouwtrucks. Hij laadt dumpers van 190 ton in 3 bakken, T 264-dumpers van 240 ton in 4 bakken, T 274-vdumpers van 300 ton in 5 bakken en T 284-dumpers van 375 ton in 6 bakken. De graafmachine is ook verkrijgbaar in de configuratie met hooglepel en een bak van 37,0 kuub, standaard met een Heavy Duty-slijtagepakket.

Langdurige prestaties

Ontworpen om wereldwijd in alle toepassingen te worden gebruikt, is de R 9600 gebouwd om meer dan 80.000 bedrijfsuren van de machine mee te gaan. Om de betrouwbaarheid van de machine verder te verbeteren, is de constructie van de bovenwagen een volledig nieuwe ontwikkeling. De robuuste onderwagen met een staalconstructie die bestand is tegen vermoeidheid, is uitgebreid met een nieuw hydraulisch spansysteem voor de rupsbanden. De standaard verzegeld voor life heavy-duty drager- en looprollen zijn voorzien van het gepatenteerde rollenbaanontwerp en het geregistreerde trackpad-ontwerp.
Als Original Equipment Manufacturer (OEM) heeft Liebherr een solide reputatie opgebouwd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige componenten voor mijnbouwtoepassingen. De R 9600 profiteert van deze reputatie dankzij betrouwbare componenten die zijn ontwikkeld en geproduceerd door Liebherr. De R 9600 maakt gebruik van de nieuwste kwaliteitscontrolesystemen om de beste betrouwbaarheid en hoogste prestaties te garanderen.

De nieuwste cabinegeneratie

De R 9600 heeft een gloednieuwe cabine die door operators is ontworpen voor operators - het is een eersteklas, ultramoderne werkruimte van 14 kubieke meter. Het ontwerp van de cabine vermindert trillingen en beperkt het geluid tot 69 dB, wat een comfortabele werkomgeving voor de machinist oplevert.
Om de best mogelijke werkomstandigheden mogelijk te maken, hebben de ingenieurs van Liebherr de cabine van de opvolger van de R 996 weer aan de linkerkant geplaatst, standaardiserend met andere graafmachines in het assortiment. De bestuurdersstoel is zo ver mogelijk naar links geplaatst om de bestuurder het beste zicht op de graafuitrusting en het werkgebied te bieden. Ambient en low-level LED-lampen maken het werken 's nachts gemakkelijker en veiliger. De cabine is gebruiksvriendelijk en voorzien van moderne touchscreen displays. Het airconditioningsysteem voor de cabine is een modulair ontwerpconcept dat gemakkelijk kan worden verwisseld als een roteerbaar onderdeel, aangezien er enkele of dubbele airconditioningsystemen beschikbaar zijn. Om het comfort van de machinist verder te verbeteren, stofzuiger, eersteklas gekoelde stoelen, HEPA-filtersysteem en veel er zijn meer functies beschikbaar.
De R 9600 biedt een superieur zichtsysteem aan de omtrek van de machine, bestaande uit vier camera's op strategische locaties op de bovenwagen. De speciale monitor in de cabine biedt continu zicht van 270 ° rondom de machine.

Hulpsystemen en bedieningselementen aan boord

De R 9600 zet nieuwe normen in de mijnbouw en is uitgerust met de Liebherr-hulpsystemen. Deze geavanceerde on-board applicaties zijn ontworpen om de operators te ondersteunen bij het efficiënter worden door middel van analyses en bruikbare inzichten uit live data.
De Truck Loading Assistant helpt de machinist om optimale productiviteit en efficiëntie te bereiken. Met een meetnauwkeurigheid van 99% meet het systeem het momentane laadvermogen van de bak en geeft het realtime informatie aan de machinist. De Truck Loading Assistant bepaalt het aantal passages dat nodig is om het beoogde laadvermogen van de truck te bereiken, en biedt ook een progressieve update bij het behalen van de strategie.
Om machinisten en klanten bovendien productiviteits-KPI's van de machineprestaties te bieden, wordt de ernst van de toepassing en de operationele conformiteit van de machine in realtime op de machine gerealiseerd.
Het eerste automatiseringsproduct voor hydraulische graafmachines (HEX) van Liebherr dat in de mijnbouwsector wordt geïntroduceerd, is de bakvulassistent, een adaptief of semi-autonoom graafproduct dat als optie verkrijgbaar is voor de dieplepel-versie.
Het maakt het gemakkelijker en sneller om de bak te vullen met een consistente bakvulfactor, lading na lading, zelfs in de zwaarste graafomstandigheden. Als resultaat verbetert de algehele productiviteit terwijl het vermoeidheidsniveau van de machinist wordt verminderd.

Ontworpen voor veilig 24/7 gebruik en onderhoud

De productontwikkeling van Liebherr is gericht op het beschermen van de belangrijkste activa van de klant. De R 9600 is ontworpen met respect voor de wereldwijde veiligheidsnormen voor machinisten en onderhoudspersoneel, zodat veiligheid te allen tijde een topprioriteit blijft.
De bovenwagen van de R 9600 is ontworpen voor snelle en gemakkelijke onderhoudswerkzaamheden en is toegankelijk via een hydraulisch bediende ergonomische trap van 45°. Vergrote bordessen met leuningen en antislip geperforeerde treden zorgen voor veilige en gemakkelijke inspecties en onderhoud op alle niveaus van de machine, inclusief motor- en aandrijflijncomponenten. Alle belangrijke onderdelen zijn ontworpen en geplaatst om gemakkelijke toegang en sneller onderhoud mogelijk te maken.
De centrale serviceklep biedt vloeistof- en smeermiddelentoegang tot alle componenten en systemen, waardoor mogelijke stilstandtijden worden verminderd. Componenten en systeemaanvul- en aftappunten van de R 9600 zijn vanaf de grond toegankelijk met snelkoppelingen en drukverlagingsventielen.

R 9600 blijft het succesverhaal schrijven

De R 9600 bouwt voort op twee sterke modellen van de Liebherr-mijnbouwgraafmachines: de R 996B en de R 9800. De eerste R 996 werd geïntroduceerd in 1995, gevolgd door de R 996B in 2000. Deze zeer populaire machine was de maatstaf in de mijnbouwmarkt in de afgelopen 25 jaar, vooral in Australië, waar meer dan 70% van deze graafmachines momenteel 5,5 miljoen machine-uren hebben of in bedrijf zijn.
De R 9600 bouwt niet alleen verder op het succes van zijn voorganger, maar is ook geïnspireerd door zijn grote broer, de populaire 800 ton zware R 9800, die een lange lijst van componenten deelt die zich de afgelopen tien jaar op de R 9800 hebben bewezen.
Zoals bij alle mijnbouwapparatuur van Liebherr, zullen de voorgaande modellen R 996 en R 996B gedurende de gehele levensduur van de machine worden ondersteund met revisie, reparatie en klantenondersteuning.

 

Voor meer informatie: Liebherr Next Generation