Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Hyundai breidt programma uit met compacte HW150A CR mobiele graafmachine

Hyundai breidt programma uit met compacte HW150A CR mobiele graafmachine

Met de introductie van de HW150A CR met compacte radius bouwt Hyundai Construction Equipment voort op het succes van zijn groeiende reeks mobiele graafmachines uit de A-serie. Na de lancering van de grotere HW170A CR belooft de HW150A CR het vlaggenschip van de reeks mobiele graafmachines uit de A-Serie te worden, als antwoord op de groeiende vraag naar een meer utiliteits- en servicegerichte mobiele machine in het 15 - 17-tons segment.

Compacte graafmachine

De HW150A CR voegt zich bij de gevestigde HW140A, HW160A en de HW170A CR met compacte radius in het Hyundai-programma, en biedt een specificatie en bedrijfsgewicht die geschikt zijn voor elke toepassing. De grotere HW210A zit daar een klasse boven, hoewel hij dezelfde combinatie van bedienbaarheid en productief vermogen levert.
De machines uit de A-serie van Hyundai zijn nu al een populaire keuze bij toonaangevende landelijke verhuurbedrijven en aannemers en hebben het comfort en de bediening voor de operator naar een nieuw niveau gebracht, wat resulteert in een zeer productieve graafmachine met een aantrekkelijke TCO voor de klanten. De HW150A CR gebruikt dezelfde Cummins B4.5 dieselmotor als de HW140A, HW160A en de HW170A CR, met een vermogen van 129 kW (173 pk) bij 2.200 omw/min.
Deze 4,5-liter-motor is uitgerust met een wastegate-turbolader en een beproefd Flex Module-nabehandelingssysteem. Dit uitlaatsysteem met dubbele dempers verenigt een dieseloxidatiekatalysator (DOC), een dieseldeeltjesfilter (DPF) en een selectieve katalytische reductie (SCR) om aan de Stage 5-emissievoorschriften van de EU te voldoen. Een duur uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR) is niet meer nodig en ook een handmatige DPF-regeneratie van de motor is overbodig geworden. Een omkeerbare koelventilator is beschikbaar voor stoffige werkomgevingen.
De motor drijft een Bosch Rexroth lastafhankelijk hydraulisch systeem aan en een volledig hydrostatische aandrijflijn met vierwielaandrijving. Het lastafhankelijke systeem maakt een lastonafhankelijke debietregeling mogelijk, waardoor het voor de machinist gemakkelijker wordt om giek, lepelsteel, bak, zwenkfunctie en eventueel draaikantelstuk tegelijk te bedienen. Dit verbetert de bedienbaarheid en verhoogt de productiviteit, terwijl het brandstofverbruik daalt en de uitstoot vermindert.

Stabiele constructie

Net als bij de andere modellen uit de A-Serie is de bovenbouw verplaatst op het onderchassis, wat bijdraagt tot een kleinere uitzwenking achter, terwijl de stabiliteit tijdens het rijden wordt vergroot en het hef- en graafvermogen is verbeterd. Een nieuw zwenklagerontwerp biedt een betere stabiliteit en duurzaamheid, terwijl nieuwe, lichtere spatborden het hele wiel bedekken en met het wiel meedraaien tijdens het sturen. Veiligheidskleppen zijn beschikbaar op de pendelascilinders.
Dankzij de extreem korte zwenkradius kan de machine probleemloos in krappe werklocaties worden gebruikt zonder het gevaar van botsingen. De HW150A CR is voorzien van een automatische graafrem, die het pendelen van de vooras en de bedrijfsrem blokkeert, zodat de machinist met het werk kan beginnen zodra de machine stopt met rijden.
Klanten kunnen de chassisindeling van de machine bestellen om aan hun specifieke gebruikseisen te voldoen. De afstempeling, waaronder dozerblad en de stempels aan voor- en achterzijde, zijn volledig uitwisselbaar. Het achterste dozerblad is voorzien van parallelgeleiding, heeft een vergroot bereik, biedt extra stabiliteit tijdens het graven of heffen en verhoogt de productiviteit bij het opruimen van de bouwplaats. Het extra bereik biedt ook ruimte rondom de wielen voor onderhoud. De voorbereiding voor een trekhaak wordt als optie aangeboden.
Het ontwerp van de hulpstukbevestiging aan de voorzijde van de HW150A CR is aangepast, waarbij de hydraulische cilinder van de graafarm is omgekeerd om extra bescherming voor de plunjer te bieden. De machine kan worden geleverd met een monogiek of een tweedelige giek, naar keuze van de klant. De giek- en de steelcilinders zijn standaard voorzien van veiligheidskleppen, om de veiligheid op de bouwplaats te vergroten.

Cabine-ontwerp

Alle graafmachines uit de A-serie profiteren van het nieuwste cabineontwerp van Hyundai, met verbeterde treden voor een probleemloze toegang. De cabine is voorzien van een vergroot glasoppervlak bij de deur en het dakluik voor een verbeterd zicht en het bovenste en onderste deel van de voorruit zijn voorzien van grotere, evenwijdige ruitenwissers voor een verbeterd wisoppervlak.
De cabine is uitgerust met het 8" touchscreendisplay van Hyundai voor toegang tot alle machinefuncties en instellingen voor de joysticks en schakelaars. Er is tevens een draaiknopmodule en functieschakelaars om in de menu's in het touchscreen te navigeren.
Ondanks zijn compacte draaicirkel is de grootte van de motorkap verkleind, om het zicht over de achterzijde van de machine verder te verbeteren. De mobiele modellen uit de A-serie zijn voorzien van het geavanceerde rondomzichtsysteem (AAVM) van Hyundai, dat gebruikmaakt van videocamera's om de machinist een 360°-zicht van de machine te bieden op de monitor in de cabine. Het systeem omvat het intelligent detectiesysteem voor bewegende objecten (IMOD) dat de machinist waarschuwt voor de aanwezigheid van andere werkers of objecten binnen een bedrijfsbereik van 5 meter van de machine.

De stuurkolom is verbeterd, met verstelling in drie richtingen zodat machinisten met elke lichaamslengte een comfortabele werkpositie kunnen vinden. De proportionele joysticks en schakelaars zijn standaard en de joystickbesturing met richtingsbesturing kan ook als optie worden besteld. Alle werkfuncties bevinden onder de vingertoppen van de machinist, waarbij de pendelasvergrendeling en rijrichtingsbediening in de joystick is geïntegreerd. Cruise control en een optionele giekvering zijn beschikbaar voor soepeler rijden, waarbij minder ingrepen door de machinist nodig zijn.
De graafmachine heeft een aangepaste indeling van de pedalen en een verbeterde vloermat, zodat de machinist de cabinevloer gemakkelijker kan schoonmaken. Vooruit, neutraal en achteruit zijn nu bereikbaar via een schakelaar op de servohendel, in plaats van via een extra pedaal, wat de ruimte op de cabinevloer verder verbetert.

Hydraulische debiet- en drukwaarden van de hulpstukken kunnen worden opgeslagen in een geheugen dat toegankelijk is via het display in de cabine. Hierdoor kan de machinist snel tussen hulpstukken wisselen, waardoor onproductieve uitvaltijd wordt beperkt. De bedieningselementen van het hulpstuk zijn nu voorzien van een vergrendeling voor continu gebruik in de breek- of sloopstand, wat het comfort voor de machinist verder verbetert.
De gloednieuwe HW150A CR is het antwoord op de behoeften van stedelijke werklocaties. Zijn korte radius aan de achterzijde zorgt voor een uitzonderlijke manoeuvreerbaarheid en voor gemak en veiligheid van de machinist," aldus Peter Sebold, productmanager bij Hyundai Construction Equipment Europe.

"We hebben gekozen voor het gebruik van componenten en systemen van gerenommeerde leveranciers, wat zich uitbetaalt in prestaties en duurzaamheid. De krachtige motor, in combinatie met lastafhankelijke hydrauliek, geeft de machine een soepele bedienbaarheid, samen met hoge prestaties, en een grotere veelzijdigheid. Een mobiele graafmachine exact afgestemd op uw wensen. Geen franje, gemakkelijk te bedienen en door en door robuust."

Specificatieoverzicht

Model HW150A CR
Motor Cummins B4.5
Max. vermogen 129 kW (173 pk)
Bedrijfsgewicht (mono/2-delig) 16.870 / 17.170 kg
Max. graafdiepte 5.130 mm
Max. graafbereik 8.370 mm
Zwenkradius achterzijde 1.800 mm
Uitbreekkracht bak (ISO) 102,9 kN
Graafkracht arm (ISO) 66,4 kN

 

Importeur voor België: HMB 
Importeur voor Nederland: Van der Spek

 

Voor meer informatie: Hyundai Construction Equipment Europe