Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bauma 2022: Nieuwe 37 tons grondverdichter van Bomag

Bauma 2022: Nieuwe 37 tons grondverdichter van Bomag

Ontworpen met de machinist in gedachten: zo presenteert Bomag zijn nieuwe 37,3-tons BC 773 EB-5 grondverdichter op Bauma 2022 op de buitententoonstellingsruimte South (FS) 1009. De nieuwe machinegeneratie is gebaseerd op de modernste afvalverdichter platform van de verdichtingsexperts van Boppard.

Het hanteren van bodemverdichters is bijzonder veeleisend, dus ze profiteren van baanbrekende besturingsoplossingen. De combinatie van compromisloos zitten en bedieningsgemak met intelligente besturingsconcepten garandeert zeer efficiënte en nauwkeurige werkprocessen, meer veiligheid op grote bouwplaatsen en minimale slijtage.
Sturen, bedienen, optrekken en remmen... de bestuurder van de nieuwe grondverdichter van Bomag heeft de machine letterlijk met twee handen in de greep: alle functies van de 456 pk sterke machine zijn moeiteloos te bedienen met de joysticks. De machinist kan zijn armen comfortabel op de verstelbare armleuningen laten rusten en zijn handen om de ergonomisch gevormde multifunctionele bedieningshendels wikkelen. Dit elimineert de noodzaak van een stuur op de nieuwe BC 773 EB-5. Uiteraard voldoet de motor ook aan de strenge eisen van Stage 5.

De brede, luchtgeveerde, zeer comfortabele stoel zorgt ervoor dat de machinist de individuele ondersteuning krijgt die nodig is voor moeiteloos werken. De ruime cabine biedt maximale bewegingsvrijheid en de voetsteun over de volledige lengte biedt optimale ondersteuning van het lichaam op moeilijk terrein. Dankzij de zeer effectieve geluids- en trillingsisolatie verandert de cabine in een oase van rust. Ook het in- en uitstappen is verbeterd voor meer comfort: doordat de kantelbeveiliging zich achter de cabine bevindt, is de deur hoger, waardoor de bestuurder vrijwel rechtop kan in- en uitstappen.
De cabine is standaard uitgerust met automatische verwarming en airconditioning en blijft ook op warme of koude dagen comfortabel. Een modern luchtinlaatsysteem plaatst de gehele cabine onder lichte onderdruk. Een optioneel veiligheidsventilatiesysteem beschermt tegen gevaarlijk stof en gassen. Dit voorkomt dat verontreinigende stoffen de cabine binnendringen en zorgt ervoor dat de machine zelfs op verontreinigde grond kan worden gebruikt.

Handen aan de joysticks, alles onder controle

Comfortabel zittend in de cabine kan de chauffeur direct aan het werk gaan en genieten van het beste zicht rondom en duidelijke informatie op het grote, verblindingsvrije kleurendisplay, dat optimaal in het midden van het gezichtsveld van de machinist is geplaatst. Het informatiesysteem verenigt de essentie, waardoor geconcentreerd werken zonder afleiding mogelijk wordt.
Uitgebreide informatie is slechts een klik verwijderd via de joystick en dankzij de intuïtieve menunavigatie kan de bestuurder snel door het digitale instrumentendisplay scrollen. Duidelijke service- en foutmeldingen helpen hun werk verder met beknopte aanbevelingen voor actie - uiteraard in hun eigen taal.

De hoogte van het verstelbare dozerblad, de rijrichting, de zijdelingse kanteling van de machine... Tijdens veeleisende werkzaamheden fungeert het informatie- en assistentiesysteem als een copiloot die precies weet welke parameters belangrijk zijn. Hoeveel brandstof er nog in de tank zit en hoever de machine ermee komt - met handige informatie als deze kan de machinist aan het begin van de werkdag betrouwbaar plannen.

Een machine die voor zichzelf denkt

Bijzonder handig zijn de functies voor het automatiseren van instellingen. De machine kan bijvoorbeeld bladposities opslaan, zoals: vooruitrijden, positie dozerblad instellen, achteruit, positie dozerblad resetten... Dergelijke handelingen kunnen nu eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld en bijna vanzelf worden uitgevoerd. Deze slimme assistentiefuncties maken het werk aanzienlijk efficiënter en zorgen uiteindelijk ook voor een constant hoge verdichtingskwaliteit. Bovendien maakt cruise control het mogelijk om de werksnelheid nauwkeurig in te stellen voor vooruit en achteruitrijden - bijna onafhankelijk van de nominale snelheid.

Geen toeval: dragende en effen oppervlakken.

Het blad van de grondverdichter is geoptimaliseerd voor het duwen en verspreiden van grond. Het kantelblad kan ook naar rechts en links worden gekanteld om de grond van de zijkanten af te laten lopen. Met zijn enorme stuwkracht zorgt de machine dus voor maximale efficiëntie.
Het oscillerende scharniergewricht zorgt voor een optimale verdeling van de belasting over alle vier de wielen. Dankzij wieloffset is het gebied volledig bedekt. De gaten die door de wielen zijn achtergelaten, worden daarom volledig gesloten tijdens de tweede doorgang.

Breed scala aan toepassingen

Of het nu op uitgestrekte bouwplaatsen of op vuilstortplaatsen is, de nieuwe Bomag BC 773 EB-5 grondverdichter kan op bijna elk materiaal worden gebruikt en kan gemakkelijk werken op zeer samenhangende gronden en in de regen.
De machine is bijzonder geschikt voor het strooien en verdichten op grote bouwplaatsen. Het is ontworpen om gemengde en samenhangende bodems in dunne tot middelgrote lagen te verdichten. Met een keuze uit verdichtingswielen en dozerbladen kan de nieuwe grondverdichter individueel worden aangepast aan de eisen van de locatie.

Importeur voor België: De Bruycker-Kemp
Importeur voor de Nederland: Kemp-Groep

 

Voor meer informatie: Bomag