Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Volvo investeert fors in haar knikdumperfabriek in Braås

Volvo investeert fors in haar knikdumperfabriek in Braås

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) investeert in de toekomst van zijn fabriek in Braås, Zweden, de thuisbasis van zijn toonaangevende reeks knikdumpers, als een duidelijk signaal van zijn toewijding om de transformatie van alle producten naar een duurzamere bouwtoekomst te leiden.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) heeft aangekondigd van plan te zijn om tussen nu en 2027 SEK 360 miljoen, ruim € 33 miljoen, te investeren in zijn productiefaciliteit in Braås, Zweden.
De fabriek in Braås, die al lang bekend staat om zijn milieuprestaties, is gespecialiseerd in het ontwerp en de fabricage van knikdumpers voor de wereldmarkt. Het produceerde een fossielvrije bouwmachine die als eerste ter wereld aan een klant werd geleverd - een A30G die nu in gebruik is op de werkplek van klant NCC.

De beslissing om te investeren in Braås werd genomen door de raad van bestuur van AB Volvo en betekent dat de fabriek de komende jaren zal worden aangepast om een grotere reeks knikdumpers met verschillende soorten aandrijflijnen te kunnen produceren om de verschuiving in de vraag naar materieel te weerspiegelen met duurzamere energiebronnen.
De investering zal worden gebruikt om de productiecapaciteit op de 45.000 vierkante meter grote fabriek in Zuid-Zweden uit te breiden om het productassortiment in de toekomst te verbreden, met de toevoeging van nieuwe gebouwen en productieapparatuur. Met een stevige blik op de toekomst en in lijn met zijn doel om de wereld waarin we willen leven en de werkplekken waarin we willen werken te bouwen, zal Volvo CE ook investeren in automatisering en ergonomie om zowel de noodzaak voor werknemers om zich bezig te houden met repetitieve taken en creëer een veiligere werkomgeving.

Duurzame innovatie in het DNA

Baanbrekende productietechnieken zijn niets nieuws voor Braås. Sinds de productie van 's werelds eerste in serie vervaardigde knikdumper, de ‘Gravel Charlie’, een dumper van 10 ton, in 1966, heeft de faciliteit een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van innovatie. De locatie is het meest bekend vanwege de productie van de grootste knikdumper ter wereld, de 60-tons klasse A60H, een echt staaltje techniek.
Naast de bouw van 's werelds eerste knikdumper gemaakt van fossielvrij staal, heeft het hier gestationeerde ingenieurstalent ook een belangrijke rol gespeeld bij de bouw van 's werelds eerste prototype knikdumper aangedreven door waterstofbrandstofcellen - het concept Volvo HX04 - dat momenteel de focus van testen om toekomstige waterstofoplossingen te ontwikkelen.

Braås loopt ook voorop op het gebied van milieubescherming en was de eerste in de bouwsector die een klimaatneutrale operatie realiseerde die volledig werd aangedreven door hernieuwbare energie. In 2018 werd de site ook een afvalvrije faciliteit.
"De transport- en bouwsector ondergaat een transformatie met onder meer een toenemend aantal elektrische voertuigen", zegt Jonas Lakhall, sitemanager bij Volvo CE in Braås. “Deze investering stelt ons in staat om onze productiefaciliteit aan te passen en uit te breiden, zodat we een breder scala aan machines – met verschillende aandrijflijnen – aan onze klanten kunnen aanbieden en hen kunnen helpen hun ambities op het gebied van emissiereductie te realiseren."

Het is belangrijk voor ons om voorop te blijven lopen en duidelijke beslissingen te nemen om te voldoen aan onze Science Based Target-verbintenis om tegen 2040 een netto nul-emissieketen te bereiken. Door onze productie aan te passen voor elektrische machines, maken we vorderingen op onze routekaart voor elektrificatie.

Importeur voor de Benelux: SMT

 

Voor meer informatie: Volvo CE