Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr neemt de 70 tot 100 tons rupsgraafmachines op de schop

Liebherr neemt de 70 tot 100 tons rupsgraafmachines op de schop

Als onderdeel van de herziening van het modellengamma werden de Liebherr-rupsgraafmachines van de generatie 5.2 en 6.2 met een gewicht tussen 70 en 100 ton op Bauma 2022 in München getoond. De nieuwe modellen met rupsgraafmachines bevatten tal van verbeteringen en worden vooral gekenmerkt door geoptimaliseerde prestatiegegevens, een hoog comfortniveau, nieuwe assistentiesystemen en een lager brandstofverbruik.

De nieuwe Liebherr rupsgraafmachines R 972, R 978 SME, R 992 en R 998 SME vervangen de modellen R 966, R 970 SME, R 976 en R 980 SME. De nieuwe aanduiding is direct gerelateerd aan het bedrijfsgewicht van de machines. Een modernisering van de ontwerptaal begeleidt de hernoeming en onderstreept de relatie met de komende generatie 8 rupsgraafmachines.

Lager brandstofverbruik en dus minder uitstoot

De nieuwe rupsgraafmachines zijn ontwikkeld op de al lang bestaande locatie van Liebherr in Colmar (Frankrijk) met als doel het totale energieverbruik aanzienlijk te verminderen. Vooral het nieuwe, gepatenteerde Liebherr Power Efficiency (PE) - Engine Control systeem heeft hieraan bijgedragen.
Concreet wordt de nieuwe ‘PE’-functie vertegenwoordigd door een werkmodus die de bestaande modi van de rupsgraafmachine (P+/P/E) aanvult. Deze belangrijke innovatie zorgt voor een vermindering van het brandstofverbruik met 10-15% in vergelijking met eerdere modellen.

Machineautomatisering: Liebherr's Bucket Fill Assist-systeem

De nieuwe serie graafmachines is verkrijgbaar met de functie Bucket Fill Assist. Dit assistentiesysteem heeft een ‘anti-stalling’-modus die voorkomt dat de bak vastloopt bij het graven van graafmateriaal. Op deze manier biedt deze optie de machinist extra ondersteuning bij het gebruik van de machine en zorgt voor een hogere productiviteit en meer comfort. De hulpfunctie maakt ook het semi-automatisch vullen van de bak mogelijk, wat zorgt voor een geautomatiseerde en snellere cyclus door het eenvoudiger vullen van de bak, een hoger vulniveau van de bak en een betere penetratie in het graafmateriaal. Het Liebherr Bucket Fill Assist-systeem vermindert niet alleen het brandstofverbruik met 10 %, maar vermindert ook trillingen die anders zouden optreden tijdens het gebruik, waardoor het comfort voor de machinist wordt verbeterd. De resulterende verminderde slijtage van de bak helpt ook om de bedrijfskosten te verlagen.

Nieuwe bedrijfsmodi voor individuele werkbehoeften

Alle hydraulische rupsgraafmachines van Liebherr in de G5.2- en G6.2-modelreeksen zijn uitgerust met de Modetronic- functie, die zijn waarde heeft bewezen in Generatie 8. Deze verdere ontwikkeling stelt de machinist in staat om de hydraulische eigenschappen van hun graafmachine aan te passen aan de respectieve toepassing en aan hun individuele gewoontes.
Het Modetronic-besturingssysteem biedt dus nog meer comfort en productiviteit door de machinist te assisteren tijdens het rijden en tijdens het draaien en door de bediening van de giek, de steel en de bak te vergemakkelijken. Bovendien maakt de Modetronic-functie een dynamischer gedrag van de machine in de ‘Dynamic’-modus en een verhoogde machinestabiliteit in de ‘Efficient’-modus mogelijk. De ‘Custom’-modus vult de werkmodi aan met de mogelijkheid om nauwkeuriger werk uit te voeren. In de ‘Fijn’-modus kan de machinist het display gebruiken om individuele aanpassingen aan de machinebewegingen te maken om aan zijn eigen voorkeuren te voldoen.

Voor nog veeleisender werk: hogere prestaties en meer comfort

De nieuwe G5.2- en G6.2-graafmachines die op Bauma 2022 worden gepresenteerd, nemen de verdere ontwikkelingen in het cabinegebied die bekend zijn van de graafmachine-generatie 8 in zich. Het hoofdscherm groeit van zeven naar negen inch en de nieuwe hand- en voetbedieningseenheden zorgen voor meer nauwkeurige machine bewegingen.
Om ervoor te zorgen dat alle hydraulische rupsgraafmachines zo goed mogelijk voldoen aan de behoeften van de klant, zijn er verbeteringen aangebracht aan elk model die zowel innovatief als prestatieverhogend zijn. Een doorlopende kettinggeleider is als optie verkrijgbaar op alle nieuwe graafmachinemodellen in het assortiment. Bovendien profiteren de machines van een verhoogd motorvermogen. De R 998 SME met een bedrijfsgewicht van meer dan 100 ton krijgt een nieuw chassis met grotere afmetingen met een spoorbreedte van 3.900 mm en een wielbasis van 5.000 mm. Het model wint zo aan stabiliteit en is daardoor bij uitstek geschikt voor veeleisende werkomgevingen, zoals steengroeven en mijnbouw.

Op de stand van Liebherr werd het model R 992 gepresenteerd met een monogiek van 7,20 meter en een lepelsteel van 2,90 meter. De R 992, die de R 976 vervangt, garandeert 5% meer motorvermogen. De rupsgraafmachine, die ruim 94 ton weegt, wordt aangedreven door een krachtige dieselmotor met 420 kW (544 pk). Hij is uitgerust met een LC-V chassis, een ballast van 16 ton en een 600 mm rupsen.
Op het Liebherr Test & Drive-event nabij Bauma, konden machinisten zelf de R 972 uitproberen.

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann

 

Voor meer informatie: Liebherr