Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deutz en Daimler truck gaan samenwerken

Deutz en Daimler truck gaan samenwerken

Deutz gaat samenwerking aan met Daimler Truck voor de ontwikkeling en marketing van motoren in de heavy-duty sector.

Deutz AG en Daimler Truck AG hebben op 30 januari 2023 contracten getekend die Deutz vanaf het einde van het decennium toegang geven tot Daimler-vrachtwagenmotoren. Dit omvat zowel middelzware motoren (Daimler Truck MDEG-serie), die bijvoorbeeld geschikt zijn voor gebruik in bouwmachines, als zware motoren (Daimler Truck HDEP-serie), die bijvoorbeeld grote landbouwmachines kunnen aandrijven. Op deze manier boort Deutz nieuwe klantgroepen aan, bespaart het ontwikkelingskosten, breidt het haar productassortiment voor moderne verbrandingsmotoren uit en legt zo de basis voor verdere groei op dit gebied.

De samenwerking tussen de twee bedrijven, die wordt ondersteund door de deelname van Daimler Truck aan Deutz, heeft met name betrekking op twee gebieden:
1. Deutz verwerft de On-Highway-IP-rechten voor de middelzware Daimler-truck MDEG-motoren om deze onafhankelijk verder te ontwikkelen - ook voor offroad-gebruik (bijvoorbeeld in de landbouw of in bouwmachines).
2. Deutz verwerft de licentierechten van Daimler Truck om de motoren van de heavy-duty Daimler Truck HDEP-serie voor offroad-gebruik verder te ontwikkelen en zelfstandig te verkopen.

De overeenkomsten voorzien in verschillende productieconcepten: de motoren voor zwaar gebruik worden verder geproduceerd door Daimler Truck in de Mercedes-Benz-fabriek in Mannheim en worden geleverd aan Deutz om het motorsysteem te voltooien. De middelzware motoren daarentegen worden bij Deutz geproduceerd. De productie van de motorvarianten die Deutz in de toekomst op de markt zal brengen, zal naar verwachting in 2028 van start gaan.

De samenwerking tussen de twee bedrijven is het eerste bewijs van de onlangs aangekondigde ‘Dual+’-strategie van Deutz, die zich naast de verdere ontwikkeling van een klimaatneutraal productportfolio ook richt op de optimalisatie en verdere ontwikkeling van klassieke motoren: "De samenwerking met Daimler Truck verbetert onze uitgangspositie in een belangrijke markt in een consoliderende markt, doordat we toegang krijgen tot hoogontwikkelde motoren en tegelijkertijd nieuwe klantengroepen aanboren. Conventionele aandrijvingen met verbrandingsmotoren zijn nog steeds nodig, vooral in de zware sector en in de landbouw - en kunnen op een milieuvriendelijke manier worden gebruikt door het gebruik van synthetische brandstoffen. Daarom zullen we de komende jaren niet alleen ons klimaatneutrale productportfolio verder ontwikkelen, maar ook blijven groeien in de klassieke motorenbusiness", zegt Deutz-CEO Dr. Sebastiaan C. Schulte.

In haar nieuwe strategie medio januari kondigde Deutz aan, naast investeringen in een groene productportfolio, dat het zich ook permanent wil vestigen in de top 3 van onafhankelijke motorfabrikanten op het gebied van klassieke motoren - ook door overnames en samenwerking. Tegen deze achtergrond wil het bedrijf een actieve rol spelen in de consolidatie van de motorenmarkt.

Dr. Andreas Gorbach, lid van de raad van bestuur van Daimler Truck AG, Head of Truck Technology: "We zijn verheugd over de samenwerking met de gevestigde en onafhankelijke aandrijfspecialist Deutz. Als onderdeel van onze strategische focus op lokaal CO2-neutraal transport hebben we vorig jaar aangekondigd dat Daimler Truck geen eigen middelen meer zou investeren in de verdere ontwikkeling van zijn eigen middelzware motoren voor de Euro 7-emissienorm.

 

Voor meer informatie: Deutz