Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

10x3 X-treme light kipper met 34,5 ton laadvermogen

10x3 X-treme light kipper met 34,5 ton laadvermogen

Veldhuizen Trucks heeft op basis van een DAF CF een extreem lichte vijfasser gebouwd met een GVW van 50 ton en een laadvermogen van maar liefst 34,5 ton. De DAF CF 450 8x2 werd voorzien van een extra liftbare, sturende en inschakelbaar aandrijfbare vijfde as waardoor de truck zowel als 10x2, 10x4 en leeg als 6x2 gereden kan worden.

De truck is voorzien van een geïsoleerde Gijsbertsen kipper, compleet met asfaltsnip en milieukleppen. Met het unieke laadvermogen van 34,5 ton neemt deze DAF 10x3 net zo veel mee als een kipper oplegger, maar dan wel met een veel compacter en zeer wendbaar voertuig. Het geheim zit hem in de extra, aangedreven en liftbare derde as die door Veldhuizen werd aangebracht. Deze as is voorzien van een doorvoer cardan voor de vierde as. Door middel van een in eigen huis ontwikkelde constructie kan de as door middel van een pneumatisch bediende schuifmof worden ingeschakeld. Doordat de derde as een aangedreven as is heeft deze 11,5 ton op het kenteken. De beide voorassen zijn ieder goed voor 10 ton, de derde en vierde 11,5 ton en de laatste as mag 7,5 ton dragen. De optelsom daarvan is 50 ton GVW op kenteken. 

Wendbaar

De DAF CF vijfasser heeft een lage instap en een comfortabele cabine. Dankzij de gekozen configuratie ontstaat een compacte kipper met een hoog laadvermogen, en met de extra tractie als dat nodig is. De voordelen zijn minder brandstofverbruik, bandenslijtage en de grote wendbaarheid doordat vier assen sturen. De door Veldhuizen aangebrachte extra as is uitgerust met 445/65R22,5 banden in verband met het draagvermogen. 

15% meer laadvermogen

De bijzondere vijfasser biedt maar liefst 15% meer laadvermogen dan conventionele configuraties. Dat betekent dus ook 15% meer opbrengst als er per ton wordt afgerekend. Eén asfalt aannemer betaalt bijvoorbeeld een 8 Euro hoger uurtarief, waardoor de terugverdientijd snel te berekenen is. Bovendien geldt voor aannemers dat de stikstof uitstoot ook rond 15% lager ligt.  

10x3 aandrijving?

Over de wat merkwaardige type aanduiding 10x3 is Veldhuizen duidelijk: “De extra aangedreven as werkt alleen als deze ingeschakeld is. In de praktijk betekent dit dat de truck meestal als 10x2 zal rijden, maar als het nodig is kan de aandrijving van deze as worden ingeschakeld. Daarmee wordt het dan een 10x4, maar omdat dit lang niet altijd nodig is heeft Veldhuizen Trucks gekozen voor de benaming 10x3. Dat zal menigeen op het verkeerde been zetten, maar het valt wel op, en dat was een goede reden voor deze benaming.

Uit voorraad leverbaar

Veldhuizen Trucks is bezig met de bouw van zeven 10x3 X-Treme Light kippers om het nieuwe concept in de markt te zetten. Deze trucks zijn te huur en zelfs uit voorraad leverbaar.

 

Voor meer informatie: Veldhuizen Trucks