Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Jan de Nul gebruikt de nieuwe Hitachi ZX690LCH-7 in België

Jan de Nul gebruikt de nieuwe Hitachi ZX690LCH-7 in België

Jan De Nul Group gebruikt een nieuwe ZX690LCH-7 om samen met andere Hitachi-machines te werken aan een specialistisch grondverzetproject bij een stuwmeer in TroisPonts, in de provincie Luik, België. Het nieuwe Zaxis-7-model is toegevoegd aan drie andere grote (een EX1200-6, ZX870LCR- 5 en ZX490LCH-6) en vier middelgrote (drie ZX350LC-6's en een ZX225USLC-6) graafmachines.

Ze zijn gepland om een miljoen kubieke meter materiaal uit te graven over een periode van negen maanden aan de onderkant van de site. Deze worden een klein stukje bergopwaarts gesleept, waar ze worden gebruikt om: de hoogte van het reservoir met 3 meter te verhogen; de omliggende dijken te stabiliseren door het hellingspercentage te verlagen van 66,67% naar 50%; en uiteindelijk de capaciteit van het reservoir met 7,5% vergroten.

Sterk en betrouwbaar

Als Site Manager van Jan De Nul Group bij TroisPonts had Bert Dierick enige vrijheid bij het kiezen van de machines die op het project werden ingezet. “Dit is een geweldige job voor Jan De Nul, aangezien het nogal specialistisch werk is en niet veel andere bedrijven dit soort werk binnen het strikte tijdsbestek kunnen doen."
De bouwmachines worden voor onbepaalde tijd in het materieelpark gehouden en sommige machines worden pas bij 10-12.000 uur vervangen. Dit hangt echter af van verschillende factoren, zoals hun staat, inruilwaarde en of ze nodig zijn voor een specifieke klus. Zo is onlangs een ZX670LCH-3 met een gebruiksduur van 14.000 uur onlangs vervangen door de ZX690LCH-7, die we nodig hadden met een Xcentric ripper voor dit project."
"Als mijn collega's overwegen een nieuwe machine aan te schaffen, geef ik ze mijn mening. De graafmachines van Hitachi zijn de sleutel tot de productie op deze locatie en ze werken goed. Ze zijn sterk, betrouwbaar en de beschikbaarheid is zeer hoog.”

De beste grote graafmachine

Kris De Backer, Technical Supervisor bij Jan De Nul Group, is het belangrijkste aanspreekpunt voor de Belgische Hitachi-dealer Luyckx, een partner die hij hoog in het vaandel heeft staan: “Het grootste voordeel van het runnen van een Hitachi-vloot is de uitstekende service van onze dealer, dankzij Luyckx zullen we altijd meer Hitachi-machines kopen."
“Als er een probleem is met een van de grote graafmachines, kost dat ons geld omdat de dumptrucks, en het hele proces, dan stil komen te liggen. Daarom is betrouwbaarheid de sleutel. Bovendien klagen onze machinisten nooit over de Hitachi-machines en vragen ze ons nooit andere merken te kopen. Ze zeggen zelfs dat Hitachi de beste grote graafmachine op de markt maakt.”

Verbeterd comfort en veiligheid

Andy Moreels, een jarenlange machinist van graafmachines met 23 jaar ervaring binnen Jan De Nul Group, heeft ervaring met het bedienen van alle machines uit de Zaxis-serie (van de -1 tot -7 reeks) en zijn favoriete model is de ZX350LC-6 voor zijn "veelzijdigheid en comfortabel".
Over de ZX690LCH-7 zegt Andy: “Over het algemeen is dit een uitstekende machine. Het comfort is veel beter dan eerdere versies, zoals de stoel en de manier waarop deze als één geheel met de console beweegt. Ik hou ook van de verstelbare joysticks en de monitor en camera zijn verbeterd, zoals het vogelperspectief met alles nu zichtbaar op het scherm. De graafkracht en sterkte van de machine zijn uitstekend. Ik kan vrachtwagens relatief snel laden en de respons is goed dankzij de hydrauliek. Hij is ook gemakkelijk te manoeuvreren, zelfs met de zware ripper die ik nu gebruik. Door de afstand tot de motorruimte achter mij is er nog minder geluid in de cabine.

Waterkracht

Het is niet mogelijk om vanaf november op het terrein te werken, aangezien het 500 meter boven de zeespiegel ligt, en dus hoewel het grondverzet voltooid zal zijn, zullen de middelgrote graafmachines het landschapswerk pas in februari 2023 kunnen voltooien. Het project wordt uitgevoerd door de civiele afdeling van Jan De Nul Group in opdracht van ENGIE, de Belgische marktleider voor elektriciteit, aardgas en energiediensten.
De bovenste reservoirs maken deel uit van de waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts. Turbines worden gebruikt om water naar de bovenste reservoirs te pompen wanneer er een stroomoverschot is. Wanneer de vraag naar energie groot is, wordt waterkracht uit de bovenste reservoirs gebruikt om dezelfde turbines aan te drijven. De dijken bij de bovenste spaarbekkens zijn verhoogd en verbreed om enerzijds de capaciteit te vergroten en anderzijds door de verbreding te voldoen aan de hoogste seismische normen.

 

Voor meer informatie: Hitachi Construction Machinery