Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Volvo toont prototype opvolger EC480E

Volvo toont prototype opvolger EC480E

Volvo Construction Equipment heeft op Conexpo 2023 in Las Vegas een prototype onthuld van zijn nieuwe EC500 rupsgraafmachine, de opvolger van de EC480E.

De EC500 is gebouwd met het oog op comfort en veiligheid voor de machinist en heeft een nieuwe en verbeterde machinistinterface en cabineontwerp. In lijn met Volvo's visie op nul ongevallen, is de graafmachine uitgerust met Volvo Smart View met Obstacle Detection, waardoor machinisten een beter real-time zicht op hun omgeving krijgen en automatisch worden gewaarschuwd als er obstakels worden gedetecteerd. Snellere cyclustijden en een lager brandstofverbruik helpen klanten om de klus voor minder te klaren.
Volvo CE heeft op de Conexpo-beurs in Las Vegas, Noord-Amerika, voor het eerst een preproductiemodel van zijn nieuwe EC500-graafmachine getoond. Dit luidt een nieuwe generatie graafmachines in, met verbeteringen op het gebied van cabineontwerp en machinisteninterface, veiligheid en productiviteit.

Opvolger

De EC500, de opvolger van de Volvo EC480E, is een nieuwe 50-tons rupsgraafmachine voor de zwaarste toepassingen, van bouw en constructie, wegenbouw, steengroeven en sloopwerken, en is de ideale partner voor de Volvo A25G tot A35G knikdumpers. Hij zal beschikbaar zijn op gereguleerde markten, waaronder Noord-Amerika, Europa en Korea.
Stephen Roy, President van Volvo CE North America, zei: “We zijn verheugd om de eerste blik op onze volgende generatie graafmachines te kunnen delen. Een pre-productiemodel, er zullen enkele verschillen zijn in het uiterlijk van de EC500 die beschikbaar zal zijn voor onze klanten, maar het geeft inzicht in de toekomst, met verbeterde veiligheid, bruikbaarheid en productiviteit."
Bij Volvo CE blijven we proactief intelligente oplossingen ontwikkelen om de veiligheid te verbeteren en ongevallen op de bouwplaats te voorkomen. Daarom is de toevoeging van Volvo Smart View met Obstacle Detection weer een belangrijke stap in de richting van onze visie voor nul ongevallen.” 

Ontworpen voor de machinist

De grootste verandering is te zien in het ontwerp en de styling van de cabine, met een nieuwe lay-out en functies, waaronder een high-definition co-pilotscherm, sleutelloos starten van de machine, bekabeld en draadloos opladen van smartphones en een nieuwe werkmodusschakelaar.
Volvo Smart View met Obstacle Detection, een waardevolle nieuwe aanwinst, levert aanzienlijke veiligheidsvoordelen op. Machinisten genieten van een 360°-zicht dankzij een verbeterd camerasysteem en een nieuw radardetectiesysteem dat automatisch waarschuwt wanneer de graafmachine een obstakel nadert, deze identificeert en classificeert als een object of mens, en de machinist in staat stelt om corrigerende maatregelen te nemen. Driepunts gordel en een opvouwbare leuningen op de bovenwagen voor transport zijn belangrijke nieuwe veiligheidsvoorzieningen.

Ondersteunende functies

Deze graafmachine van de volgende generatie is ook ingesteld om toegang te krijgen tot een reeks machine-opties om machinisten te helpen hun taken sneller, gemakkelijker en veiliger uit te voeren en hun prestaties en productiviteit te verbeteren. Deze omvatten de app voor machinistcoaching, Volvo Dig Assist - een reeks tools die zijn ontworpen om de nauwkeurigheid van de graafmachine te helpen vergroten door de noodzaak weg te nemen om handmatig een terrein af te bakenen en diepten en hellingen te controleren - en Volvo Lift Assist, allemaal toegankelijk via het Co-Pilot-scherm in de cabine. Volvo Active Control, een geautomatiseerd nivelleringssysteem en onderdeel van het Dig Assist-pakket, zal ook voor het eerst beschikbaar zijn op een graafmachine van dit formaat.
Sejong Ko, Product Manager Excavators bij Volvo CE North America, zei: “Met de EC500 en onze volgende generatie graafmachines gebruiken we nieuwe technologieën om machinisten te helpen productiever en met meer snelheid, precisie en consistentie te werken, zodat ze de klus elke keer geklaard.

Snellere cyclustijden en verbeterde brandstofeffinciëntie

Nieuwe elektrische joysticks geven de machinist nog meer controle over het hydraulisch systeem. De hydraulische pompen kunnen zowel samen als virtueel losgekoppeld worden bediend, waardoor de machinist de giek kan bedienen zonder de rupssnelheid te beïnvloeden, wat veiligheidsvoordelen en een soepelere rit voor de machinist oplevert. Dit verhoogt ook de beheersbaarheid, verkort de cyclustijden en verbetert de brandstofefficiëntie, wat leidt tot hogere productiviteit en prestaties.
Met Comfort Driver Control kan de machinist vooruit, achteruitrijden en sturen met de joysticks. Bovendien kan elke machinist zijn eigen hydraulische instellingen instellen op basis van zijn voorkeuren en de toepassing waaraan hij werkt, en deze opslaan in Co-Pilot, zodat ze snel en gemakkelijk toegankelijk zijn voor toekomstige sessies.

Verhoogde uptime en lagere onderhoudskosten

Door de grotere koelcapaciteit kan de EC500 de meest extreme weersomstandigheden aan en profiteert de graafmachine ook van langere onderhoudsintervallen - van 2.000 tot 3.000 uur - voor de hydraulische olie en het filter, wat zowel kostenbesparingen oplevert door minder onderhoud als een grotere uptime. Dit betekent dat de machines van de klant op de bouwplaats blijven en langer op hun best werken en een positieve impact hebben op het milieu zonder concessies te doen aan de prestaties.
De EC500 wordt geproduceerd in de fabriek voor rupsgraafmachines van Volvo CE in Changwon, Korea. De productie van de EC500 begint in het vierde kwartaal van 2023 en de machine zal beschikbaar zijn in geselecteerde markten, waaronder de Benelux. Meer modellen van deze graafmachine van de volgende generatie zullen volgen.

Importeurs voor de Benelux: SMT

 

Voor meer informatie: Volvo Construction Equipment

 

De op de foto’s getoonde machine is nog een prototype of het model voor de Chinese markt.