Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bobcat toonde op Conexpo nieuwe elektrische schrankladers

Bobcat toonde op Conexpo nieuwe elektrische schrankladers

Bobcat heeft op Conexpo 2023 twee gloednieuwe conceptmachines getoond. Na de presentatie vorig jaar van de Bobcat T7X, de eerste volledig elektrische compacte rupslader, laat Bobcat nu een volledig elektrische schranklader op wielen zien: de Bobcat S7X.

Een opvallende verschijning is de nieuwe rupslader, de Bobcat RogueX. Deze conceptmachine is ontwikkeld om de grenzen van het elektrisch vermogen, autonoom functioneren en de werking van een dubbele hefarm te onderzoeken.
Bij Bobcat zoeken we altijd de grenzen op om nieuwe mogelijkheden te verkennen, die de hele sector vooruit te helpen”, zei Scott Park, CEO van Doosan Bobcat, "maar onze innovaties zijn vooral bedoeld voor onze klanten, zodat zij efficiënter, productiever en succesvoller kunnen worden.

Volledig elektrische S7X-schranklader

Net als de T7X is het op Conexpo getoonde prototype van de S7X schranklader volledig elektrisch. De schranklader wordt aangedreven door een lithium-ion-batterij van 60,5 kWh; is uitgerust met elektrische aandrijfmotoren en gebruikt kogelschroefactuatoren voor de hef- en kantelfuncties. De batterij en de elektrische aandrijflijn zorgen samen voor uitstekende prestaties, met een instant-koppel dat wel drie keer hoger is dan bij de traditionele laders. Anders dan zijn equivalent op diesel heeft deze krachtige lader geen emissies en biedt hij machinsten een vlotte en comfortabele ervaring met minimale trilling en een bijna geluidloze werking.
De S7X kan, afhankelijk van de toepassing, tot 8 uur op één laadbeurt werken, waardoor de meeste machinisten (rekening houdend met pauzes en de tijd dat de machine even stilstaat) de machine een volledige werkdag kunnen gebruiken. Een volledige laadbeurt duurt ongeveer 10 uur.
Als uitvinder van de schranklader zijn we verheugd dat we deze machine weer opnieuw hebben uitgevonden,” zei Joel Honeyman, Vice-President van Doosan Bobcat. “De S7X is een ongelooflijk product voor bouwplaatsen waar strenge eisen aan emissies en geluidsniveau gesteld worden.

RogueX: futuristische conceptmachine

De Bobcat RogueX combineert enkele technologisch zeer geavanceerde functies, die er een unieke conceptuele machine van maken. Hoewel de machine op een rupslader lijkt, is ze toch heel anders. De machine is gebouwd als onderzoeks- en ontwikkelproject om nieuwe technische mogelijkheden te verkennen, nieuwe functies te testen en de reacties van klanten daarop te evalueren. “RogueX is ontworpen met oog voor de werkplek van de toekomst en voor de behoefte van de klant, die geïnteresseerd is in meer gebruiksgemak, bediening op afstand, autonome werking en functionaliteit die machinisten in staat stelt meer werk te verzetten met één machine,” zei Honeyman.
Omdat de bouwplaats verandert en machinisten meer met afstandsbediening gaan werken, ontwikkelde Bobcat een conceptmachine zonder plek voor de machinist. De machine is geschikt voor bouwplaatsen en omstandigheden, die minder geschikt zijn voor mensen.

De RogueX-lader is gebouwd zonder cabine en is uitgerust met geavanceerde kinematica. Zo biedt hij een unieke functionaliteit voor de volgende generatie machines; met verticale en radiale hefmogelijkheden in één enkele uitvoering. De volledig elektrische en autonome conceptmachine is emissievrij, want ze is uitgerust met een lithium-ion-batterij, een elektrisch aandrijfsysteem en ze heeft geen hydraulica.
Na de succesvolle ontwikkeling van de volledig elektrische Bobcat T7X-lader, wilden we groter en ruimer denken en nog verder in de toekomst springen,” zei Matt Sagaser, directeur van Innovation Accelerated bij Bobcat. “Ons innovatieteam ging aan de slag en ontwierp een machine die met alle tradities breekt. En ons team is nog maar net begonnen. Want hoewel de RogueX zich nog in de vroege onderzoeks- en ontwikkelingsfase bevindt, geeft hij nu al een kijkje op wat er in de toekomst mogelijk is.

Importeur voor België: Vangaever
Importeur voor Nederland: Inter-Techno

 

Voor meer informatie: Bobcat