Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Tadano lanceert een nieuwe serie ruwterreinkranen voor de Europese markt

Tadano lanceert een nieuwe serie ruwterreinkranen voor de Europese markt

De drie nieuwe modellen bieden hefcapaciteiten van 70, 90 en 100 ton, een snel uitschuifbare giek en een compact ontwerp

Tadano breidt zijn kraanportfolio in Europa uit met de introductie van drie nieuwe ruwterreinkranen die kraanbedrijven een nog breder scala aan toepassingsmogelijkheden bieden. De veelzijdige nieuwe Tadano-modellen GR-700EX-4, GR-900EX-4 en GR-1000EX-4 hebben bijzonder lange gieken en een hefcapaciteiten tot 70, 90 of 100 ton. Het compacte ontwerp biedt een lage en daardoor uiterst transportvriendelijke totale hoogte. Flexibel inzetbaar op zowel asfalt als onverhard terrein, deze kranen zijn de perfecte oplossing voor krappe bouwplaatsen, industriële en energiesystemen, allerhande onderhoudswerkzaamheden en als hulpkraan bij het opzetten van grote kranen.

Voor meer stijfheid en snel uitschuiven hebben de nieuwe Tadano ruwterreinkranen een speciale giekconstructie met ronde buis. De twee gesynchroniseerde telescopische systeemopties verkorten de uitschuiftijd tot de maximale gieklengte op alle modellen tot minder dan drie minuten. De tweedelige, dubbel uitklapbare vakwerkgiekjib, die de systeemlengte met 10,1 of 17,7 meter vergroot en 3,5˚, 25˚ of 45˚ kan worden gekanteld ten opzichte van de hartlijn van de hoofdgiek, biedt nog meer flexibiliteit. De jib is snel en eenvoudig op te zetten met behulp van steuncilinders, die in de ruststand handig op de giek kunnen worden opgeborgen.

Efficiënt in gebruik

Alle modellen zijn uitgerust met het Tadano View System, waarvan de combinatie van camera's en afstandssensoren de kraanmachinist ondersteunt tijdens het werk. Tijdens het rijden vergroten camera's vooraan rechts en achteraan het gezichtsveld. De kraanmachinist kan ook vanuit de cabine het oprollen van de lier observeren met de nieuwe, standaard liercamera. De achterste afstandssensor, gehuisvest op een beschermde plaats in het frame, kan obstakels achter de kraan detecteren en, in het ergste geval, een akoestisch en visueel alarm geven.

De camerabeelden verschijnen op het nieuwe 264 mm (10,4 inch) multifunctionele touchscreen, waarop ook de lasttabellen, de huidige kraanconfiguratie en bedieningsinstellingen te zien zijn. Alarmmeldingen van de afstandssensoren worden weergegeven op een apart display boven het multifunctionele touchscreen. Op dit aanraakgevoelige scherm, dat zelfs met werkhandschoenen te bedienen is, kunnen kraanmachinisten snel door de menu's navigeren en instellingen wijzigen. Het opnieuw ontworpen instrumentenpaneel zorgt ook voor een optimale ergonomie. Het brengt alle bedieningselementen binnen handbereik, terwijl de verminderde hoogte het zicht naar voren verbetert.

Om het volledige prestatiepotentieel te benutten, maakt de nieuwe kraanfamilie gebruik van de verder ontwikkelde Tadano Smart Chart. Dit besturingssysteem met intelligente heflasttabellen is gebaseerd op 30 jaar ervaring met asymmetrische afstempelingsbesturingen. Ongeacht of de stempels asymmetrisch of volledig uitgeschoven zijn, dit door Tadano ontwikkelde systeem breidt het werkgebied uit van een standaard ronde radius naar een rechthoekige piramide. Op krappe locaties waar de stempels niet volledig kunnen worden uitgeschoven, past Smart Chart de hefcapaciteit aan op basis van de respectievelijke positie van de stempels en stempels en maakt zo comfortabel werken mogelijk, zelfs met beperkte ruimte.

De twee grotere nieuwe modellen van 90 en 100 ton, de GR-900EX-4 en GR-1000EX-4 hebben ook het intelligente Tadano-contragewichtsysteem ‘Smart Counterweight’, dat de flexibiliteit en het hefvermogen van de kranen optimaliseert. Dankzij verschillende opties om het contragewicht voor en achter te positioneren, kan de kraan zowel voor een korte achteroverbouw als voor een hoger hefvermogen worden opgesteld. Het nieuwe systeem verhoogt het hijsvermogen van de kraan met maar liefst 22%. De ‘intelligente’ heflasttabellen worden weergegeven op het display in de cabine. Last but not least verkort het zelfuitrustende contragewicht de montagetijden ter plaatse.

Comfortabele cabine, hoge prestaties

De toegang tot de nieuw ontworpen cabine is veel gemakkelijker gemaakt met een nieuwe drievoudige, schuine uitschuifladder en een deur die is aangepast aan de treden. De nieuwe treeplank bij de cabine biedt ook toegang tot elke draaihoek van de bovenwagen. Een kantelfunctie van 20 graden van de cabine maakt werken zonder vermoeidheid mogelijk, zelfs tijdens langere diensten. Een verbeterd klimaatsysteem houdt de machinist koel in de zomerse hitte en warm in de winter. Langere wisserbladen op de voorruit en het dakraam zorgen voor beter zicht bij ongunstige weersomstandigheden.

De elektronisch gestuurde, volautomatische transmissie van de nieuwe kraanserie biedt zes versnellingen vooruit, elk drie snelle en drie lage versnellingen, en twee achteruitversnellingen, om recht te doen aan de respectieve ondergrondse omstandigheden. Door de vierwielaandrijving, zowel vooruit als achteruit, kunnen deze kranen gemakkelijk over ruw terrein rijden. De kranen bereiken een maximale rijsnelheid van 18 km/u voor snelle herpositionering op de bouwplaats.

Ten behoeve van een efficiënt vlootbeheer zijn de nieuwe Tadano ruwterreinkranen standaard uitgerust met HELLO-NET telematica. Belangrijke kraaninformatie zoals de huidige bedrijfsstatus, locatie, configuratie en onderhoudsgegevens worden continu geregistreerd en is op een gegevensbeschermde manier toegankelijk vanaf elke locatie met een beschikbare internetverbinding. De Tadano smartphone-app HELLO-DATA LINK verbindt de kraan met mobiele apparaten en biedt gemakkelijke toegang tot realtime kraangegevens.

De enorme prestaties van deze kraanserie worden aangevuld door de nieuw ontwikkelde pompafsluitfunctie. Het schakelt de hydraulische pomp van de kraan automatisch uit na een vooraf te selecteren periode van stationairtijd om het brandstofverbruik te verminderen. Ook standaard aan boord: brandstofbewakingssysteem, eco-modus en ‘Positive Control’ voor vraaggestuurd pompvermogen - om het brandstofverbruik verder te optimaliseren en de CO2-uitstoot en het geluidsniveau te verlagen voor een bijzonder milieuvriendelijke werking.

GR-700EX-4 - geïntegreerd contragewicht, lange giek

Met een contragewicht van 4,35 ton dat in de bovenbouw is geïntegreerd, is de nieuwe GR-700EX-4 in een mum van tijd klaar voor gebruik en heeft hij een korte draaicirkel voor het werken in krappe ruimtes. Met een hefcapaciteit van 70 ton bij een straal van 3 meter en een gieklengte van 47 meter zet hij maatstaven in zijn klasse. De kraan heeft slechts 142 seconden nodig om hem uit te schuiven tot een gieklengte van 35 meter. De GR-700EX-4 wordt aangedreven door een 209 kW (284 pk) motor die voldoet aan Stage 5 en een maximumkoppel van 1.152 Nm levert.

GR-900EX-4 - flexibel slim contragewicht

De GR-900EX-4 uit de 90 ton klasse is voorzien van een ballast van 9,1 ton, die de kraan zelf snel kan opzetten. Zijn unieke Smart Counterweight-contragewichtsysteem maakt twee montageposities mogelijk: met het contragewicht aan de voorkant heeft de GR-900EX-4 een capaciteit van 1 ton met een straal van 40 meter, met de achterste contragewichtpositie zelfs 1,2 ton met een straal van 40 meter. De giek met een maximale lengte van 47 meter kan in slechts 155 seconden worden uitgeschoven tot 35 meter door gesynchroniseerd telescoperen van de derde, vierde en vijfde uitschuifdelen. De 209 kW (284 pk) sterke zescilindermotor die aan Stage 5 voldoet, levert de nieuwe kraan een maximumkoppel van 1.152 Nm.

GR-1000EX-4 - de langste giek in zijn klasse

Uitgerust met een maximale gieklengte van 51 meter, ongeëvenaard in deze klasse, heeft de nieuwe Tadano GR-1000EX-4 een gesynchroniseerde telescopische giek die in slechts 170 seconden uitschuift tot zijn maximale lengte. Het slimme contragewichtsysteem met twee montageposities verhoogt het hefvermogen van de kraan bij een straal van 42 meter van 0,9 ton in de voorste positie tot 1,1 ton in de achterste positie als de volledige ballast van 11,2 ton wordt gebruikt. Hoewel de GR-1000EX-4 de grootste ruwterreinkraan in deze serie is, maakt hij indruk met een uiterst transportvriendelijke totale hoogte van bijna 3.805 mm. Omdat alle kranen in de serie worden aangedreven door dezelfde Stage 5 motor, hoeven bedrijven met meerdere Tadano-ruwterreinkranen slechts een klein aantal onderdelen in hun vloot op voorraad te hebben.

Importeur voor België: Tadano Belgium
Importeur voor Nederland: Tadano Nederland

 

Voor meer informatie: Tadano Faun