Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Robuuste Scania V8 vierasser in XT-uitvoering voor Van Weert Rondhout

Robuuste Scania V8 vierasser in XT-uitvoering voor Van Weert Rondhout

Van Weert Rondhout, gevestigd in het Brabantse Loosbroek, heeft een Scania B8x4*4 aangeschaft. En wat voor een! De unieke vierasser heeft een 530 pk V8-motor en is voorzien van een autolaadkraan en een haakarm. Om de zwaarste werkzaamheden nog eenvoudiger te maken koos het boomverzorgingsbedrijf bovendien voor de robuuste XT-uitvoering.

Niet alleen de liefde voor bomen is groot voor Willem-Jan van Weert, de derde generatie van het gelijknamige familiebedrijf. Ook Scania heeft een speciaal plekje in zijn hart. Als jongen groeide hij op met trucks van het Zweedse merk, maar tot nu reed het bedrijf voornamelijk met een ander Zweeds merk. Met de komst van de Scania achtcilinder gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. 
Ook de chauffeur die met het voertuig gaat rijden, is Scania liefhebber van het eerste uur. “Ik vind het een geweldige auto, maar de chauffeur helemaal. Dat gaf de doorslag, want hij moet er tenslotte mee werken,” verklaart de directeur-eigenaar. 

Voor zware klussen 

De nieuwe Scania heeft een luxe R20 L cabine en is voorzien van een elektrohydraulisch Ssuursysteem (EAS). De haakarm en autolaadkraan, geplaatst door carrosseriespecialist RN Transporttechniek in Veldhoven, maken de vierasser uitermate geschikt om te ondersteunen bij het snoeien en kappen van bomen en het afvoeren van stamhout en snoeiafval. De aard van de werkzaamheden zijn tevens de reden dat voor de XT-uitvoering, met onder andere stalen bumper, trekhaak met trekcapaciteit van 40 ton en extra sterke XT-spiegels, werd gekozen. 
Een zware truck is voor ons ideaal,” legt Van Weert uit. “Ondanks dat we het ontzettend druk hebben, maken we relatief weinig rijkilometers. We vervoeren ons houtafval voornamelijk lokaal zodat onze uitstoot zo laag mogelijk blijft. Het stamhout en de houtsnippers waar we geen lokale afzet voor hebben, worden door onze vaste transportpartners naar de verwerkingsindustrie vervoerd.

Extra motor-PTO 

Om tot een zo optimaal mogelijke configuratie te komen, ging Van Weert niet alleen met Scania’s accountmanager Mark Schummelketel om tafel. Ook de chauffeur werd intensief bij de aankoop betrokken. “Samen hebben we de puzzel gemaakt. Zo hebben we besloten naast de gewone PTO een extra motor-PTO te laten installeren, zodat de haakarm bediend kan worden terwijl de auto rijdt. Dat maakt ons werk veel gemakkelijker.” 
Voor het onderhoud gaat de nieuwe truck naar Scania Veghel. “We zijn trouw aan een merk. Het onderhoud en eventuele reparaties moet je door professionals laten uitvoeren. Zij hebben de juiste materialen en kennis.” 

Van Weert Rondhout  

In 2000 nam Willem-Jan van Weert het in 1937 opgerichte bedrijf van zijn vader over. Het van oudsher bosbedrijf is uitgegroeid tot allround boomverzorgingsbedrijf. Met 12 medewerkers onderhoudt, controleert, snoeit en kapt Van Weert Rondhout bomen in stedelijke gebied en natuurgebieden in opdracht van overheidsinstellingen, zoals gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat, en particulieren. Het werkgebied omvat de Zuidelijke helft van Nederland tot voorbij het Duitse Ruhrgebied. 

 

Voor meer informatie: Scania