Goldhofer brengt eenvoudige transportoplossing op de markt
De energietransitie brengt grote financiële en logistieke uitdagingen met zich mee, niet in de laatste plaats voor de zwaartransportsector. Goldhofer maakt opnieuw indruk in de branche met zijn nieuwste innovatie. Met het gloednieuwe portfolio van het bedrijf, dat al in de praktijk is getest, kunnen kabelhaspels van elk formaat efficiënter dan ooit worden getransporteerd.
De energietransitie, dwz de transformatie van energieopwekking van fossiele brandstoffen naar duurzame en sociaal-ecologisch compatibele alternatieven, is een ambitieus project voor veel nationale economieën. Groter, krachtiger, efficiënter is het motto! Deze constant groeiende eisen drijven niet alleen de infrastructuur, de wetgeving en de componenten zelf tot het uiterste; Ook op het gebied van zwaartransport zijn steeds efficiëntere oplossingen nodig om steeds meer grote en zwaardere ladingen naar hun bestemming te vervoeren.
Pionier
“Goldhofer heeft zichzelf altijd gezien als een pionier voor innovatieve en duurzame transportoplossingen, zoals in het geval van de revolutionaire FTV 300 windturbinebladdrager. Intussen vertegenwoordigt de FTV 850 de derde generatie van deze efficiënte transportoplossing. Torenadapters en de bestuurbare naloopdolly BLADES completeren het gespecialiseerde portfolio van Goldhofer voor het transport van windturbinecomponenten. Met de grote aantallen verkochte systemen hebben we bewezen dat klanten op lange termijn op onze oplossingen kunnen vertrouwen”, zegt Robert Steinhauser, Vice President Sales & Service Transport Technology bij Goldhofer.
Waar tot nu toe de nadruk lag op de ontwikkeling en upgrading van installaties voor hernieuwbare energie, verschuift de focus nu naar downstream-processen. Er moeten nieuwe transmissielijnen en -netten worden aangelegd. De opgewekte energie wordt in steeds intelligentere netwerken gevoerd voor transmissie naar de eindverbruiker. De aanleg van deze smart grids is een logistiek hoogstandje: de ruggengraat van de nieuwe elektriciteitssnelwegen wordt gevormd door kabels van ca. 150 mm in diameter en tot twee kilometer lang, en ze worden naar de locatie getransporteerd om tussen de transmissieverbindingsvakken op enorme kabeltrommels te worden gelegd.
Dubbele lengte
De kabelhaspels die momenteel hiervoor worden gebruikt zijn drie tot vijf meter lang en ruim vier meter in doorsnee en wegen tussen de 30 en 50 ton. Ze maken kabellengtes van ongeveer 1 km mogelijk. Voor nieuwe projecten zoals de Duitse Zuidlink en Zuidoostlink worden kabelhaspels met een lengte van ca. acht tot twaalf meter en met een gewicht tot 100 ton moeten worden vervoerd. Ze zijn de sleutel tot kabellengtes tot twee kilometer. Het afrollen en intrekken van de kabels is een bijzondere uitdaging, aangezien deze taak als onderdeel van het eigenlijke transport zelden in één keer kan worden uitgevoerd met bestaande oplossingen. Dit betekent aanzienlijk hogere kosten voor transport en de afrolapparatuur plus de bijbehorende vergunningen.
In samenwerking met Energieanlagen Ramonat GmbH heeft Goldhofer daarom een breed portfolio aan oplossingen ontwikkeld voor het transporteren van kabeltrommels van verschillende gewichten en afmetingen. "We hebben samengewerkt met Ramonat, die zoveel ervaring heeft met de markt, om een systeem te ontwikkelen dat niet alleen consistent voldoet aan de behoeften van onze klanten met betrekking tot transport, maar ook rekening houdt met de speciale uitdagingen van het afrolproces." zegt Steinhauser. Dit maakt het mogelijk om voor alle projecten als enige aanbieder op de markt te treden, met een enorme efficiëntieslag.
Eenvoudige inzet
De kabeltrommel wordt vervoerd op een speciaal ketelbrug in een Goldhofer heavy-duty (4+6) of (5+7) modulecombinatie. De ontwikkelde oplossing heeft twee bijzondere voordelen: Door de eenvoudig te monteren hydraulische steunpoten kan de brug onder volledige belasting worden opgetild tot laadvloerhoogte, zodat de modulecombinatie eronder kan worden geschoven. Dit vermindert de totale lengte aanzienlijk voor de laatste kilometers voor meer manoeuvreerbaarheid op alle soorten bouwplaatsen, vooral in combinatie met zelfrijdende modules.
Daarnaast bevat het systeem een geïntegreerde afrolinrichting met gesynchroniseerde aandrijving voor schokvrij werken op de bestemming. “De nieuwe kabeltrommelbruggen van Goldhofer bieden ons alles wat we nodig hebben. Ze zijn lichter en korter dan eerdere vergelijkbare oplossingen, bieden eenvoudige bediening, hoge manoeuvreerbaarheid en kabelafwikkeling – alles in één”, zegt Stefan Ramonat, Managing Director van Energieanlagen Ramonat GmbH. “De dwarsdoorsnede van de brug is geoptimaliseerd om ervoor te zorgen dat de kabeltrommel de grond raakt voor de laagst mogelijke totale verplaatsingshoogte, overeenkomend met de flensdiameter. Op een (4+6) combinatie kunnen haspels van 100 ton vervoerd worden zonder de maximale aslast van 12 ton te overschrijden.”
"Een ander groot voordeel van deze oplossing is dat deze compatibel is met bestaande transportsystemen", zegt Steinhauser. "Met behulp van een adapter kan onze afwikkelaar achteraf worden gemonteerd op Goldhofer-ketelbruggen in de vloot van de klant voor een aanzienlijke vermindering van de investeringskosten."
Ten slotte is Goldhofer al begonnen met de ontwikkeling van kabeltrommels met een lager gewicht en geringere afmetingen, waarbij de afrolapparatuur op diepliggende ketelbruggen wordt geïnstalleerd. Het resultaat is opnieuw maximale economische efficiëntie.
"Bij de ontwikkeling van dit portfolio hebben we er vanaf het begin veel belang aan gehecht ervoor te zorgen dat de juiste oplossing altijd beschikbaar is voor klanten, ongeacht de grootte van de vloot en het aantal te transporteren kabelhaspels", zegt Steinhauser. “Dit stelt onze klanten in staat om met ongekende efficiëntie en kosteneffectiviteit bij te dragen aan netuitbreidingsprogramma’s en zo een beslissende bijdrage te leveren aan het succes van de energietransitie.”