Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Galère zet Sennebogen telescooprupskraan in bij tunnelbouw

Galère zet Sennebogen telescooprupskraan in bij tunnelbouw

Ten zuiden van Brussel wordt momenteel een infrastructuurbouwproject van indrukwekkende afmetingen gerealiseerd. Voor de uitbreiding van het Belgische GEN-stedelijke spoorwegnet wordt de lijn tussen de stations van Nijvel en Lillois verbreed van twee naar vier sporen. Voor dit veeleisende project in de infrastructuurbouw vertrouwt het aannemersbedrijf Galère op de flexibele 40-tons telescopische rupskraan van Sennebogen.

Galère bekleedt een leidende marktpositie in België. Inmiddels hebben zij opdracht gekregen voor diverse infrastructurele bouwmaatregelen in het kader van de uitbreiding van het Belgische stedelijke spoornet. Het bedrijf beschikt ook over een aantal mobiele telescoopkranen en draadkranen van Sennebogen, maar voor het werk langs de spoorlijn zet het bedrijf specifiek de 40 tons 643 E telescopische rupskraan in. De uitstekende wendbaarheid en stabiliteit van deze kraan, zonder enige extra ondersteuning en met een hellingshoek tot 4 graden, maken hem perfect voor werkzaamheden op ruw terrein. De 30 meter lange Full Power-giek kan traploos worden uitgeschoven, zelfs met een last aan de haak, waardoor een optimaal hijsvermogen bij elke gieklengte mogelijk is. In combinatie met de bijzonder sterke, hydraulisch uitschuifbare rupsonderwagen is dit de perfecte pick-and-carry kraan voor bijvoorbeeld bouwplaatsen langs spoorlijnen.

Bouw van een tunnel voor de toekomstige stadsspoorlijn

In totaal zal het stadsspoorproject ruim 9 jaar in beslag nemen en eind 2029 klaar moeten zijn. In Lillois werkt Galère in een joint venture met Jan de Nul aan de bouw van een betonnen tunnel onder de nieuwe viersporige lijn. Dit is nodig om het in de dijk opgehoopte water onder de sporen door te leiden. Naast het hijsen en plaatsen van de wapeningsmatten en de bekistingspanelen wordt de 40 tons kraan vooral ingezet voor het leggen van de stalen buizen, die tot 5 ton kunnen wegen. Deze dienen om het water tijdelijk af te voeren voordat de bouw van de tunnel is voltooid en moeten daarom voorzichtig onder de betonconstructie worden aangebracht. Geen probleem voor kraanmachinist David Philippot, mede dankzij de intuïtieve en gevoelige besturing van de telekraan: "Ik draaide vroeger al graag met de Sennebogen 630 HD en nu werk ik heel graag met de 643 E. De machine werkt uiterst gevoelig en de nieuwe SENCON-besturingssysteem is echt top! Ik vind het heel duidelijk hoe de status van de machine wordt weergegeven en hoe de lastmomentbegrenzer werkt."

Bestuurderscomfort

Ook over de cabine Multicab, die standaard 15 graden kantelbaar is, heeft Philippot lovende woorden: “De cabine is zeer ruim en comfortabel. Alle bedieningselementen zijn binnen handbereik en je hebt altijd goed zicht op de last, nee het maakt niet uit hoe hoog hij aan de haak hangt. Op grotere hoogte kan ik de cabine gewoon naar achteren kantelen en ontspannen achteroverleunen, zodat ik me volledig kan concentreren op het hijsen met de kraan."

Importeur voor België: Van Haut
Importeur voor Nederland: Van den Heuvel Handel en Techniek

 

Voor meer informatie: Sennebogen