Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

TKD 2023: Hitachi

TKD 2023: Hitachi

Hitachi pakt groots uit met het oog op de TKD in Almere. Na vijf beursloze jaren, gaat het er op 8, 9 en 10 juni eindelijk weer van komen. Op stand 156 toont Hitachi Construction Machinery Nederland zeventien modellen uit het omvangrijke productaanbod, waarbij the orange army van het Japanse merk uiteraard de hoofdrol vervult.

Onder de noviteiten bevinden zich drie elektrische graafmachines en de première van de ZX95US-7. Naast Hitachi worden ook HSC Cranes en Bell vertegenwoordigd. Op dit moment ondergaat de elektrische variant van de SCX800A-3 rupshijskraan een praktijktest en pronkt dus niet op te TKD. Wel zijn er twee Bell knikdumpers te bewonderen; eentje statisch op de stand en er kan gereden worden met een B30E op de demobaan.
Hitachi is zeer trots op het feit dat het als een van de eerste grote machinebouwers een serieuze line-up van productierijpe, batterij-elektrisch aangedreven modellen kan presenteren. Naast de al langer leverbare ZX85US-6EB – die inmiddels in Amsterdam van de band rolt – is op de Almeerse zandvlakte ook de kersverse ZX55U-6EB uit te proberen en kunnen de naar verwachting ruim 15.000 bezoekers voor het eerst kennismaken met de ZE135. Drie emissievrije varianten dus met een eigen gewicht van 5,3, 8,7 en 15 ton. Op de achtergrond werkt Hitachi bovendien aan een elektrische minigraver in de vorm van de ZE23 (2,3 ton).

Non-stop inzetbaar

De 100 kWh accu in de ZX85US-6EB garandeert 5,5 uur non-stop inzetbaarheid en is in 30 minuten bij te laden tot 80%. Optioneel is het batterijpakket zelfs nog uit te breiden tot 133 kW. De nieuwe ZX55U-6EB heeft eenzelfde compacte draaicirkel als de versie met dieselmotor en is flexibel inzetbaar op een breed scala aan projecten. De minigraver beschikt over een lithium-ion accu van 39 kWh, maar is ook rechtstreeks via een stroomkabel aan te sluiten op een 32A powerbox om zorgeloos te kunnen werken. De ZE135 is de nieuwste toevoeging aan het elektrische aanbod en is met 85 kW motorvermogen en 198 kWh accucapaciteit berekend op uitdagende toepassingen.

Kleine mobiele graafmachine

Maar er is meer nieuws onder de zon. Zo zijn op de TKD Hitachi’s nieuwste mobiele graafmachines te zien. Naast de populaire ZX150W-7 is het gamma naar beneden toe uitgebreid met de ZX95W-7 en de ZX135W-7. Beide modellen beschikken over een compacte zwenkradius over de achterzijde en zijn dus ideaal voor krappe locaties, bijvoorbeeld in binnensteden. De ZX95W weegt nog geen 10 ton en is daarmee de kleinste mobiele graafmachine van het merk. Ondanks de geringe afmetingen levert de machine wel de prestaties, stabiliteit, veelzijdigheid én betrouwbaarheid die van een kwaliteitsmerk als Hitachi verwacht mogen worden.

Absolute primeur

In de vorm van de ZX95US-7 en ZX95USB-7 neemt Hitachi een absolute primeur mee naar Almere. De opvolgers van de succesvolle ZX85-6 komen later dit jaar op de markt en zijn grondig vernieuwd. Zo biedt een ruimere cabine extra comfort. Verder beschikt de midigraver met 50,4 kW (68,5 pk) plus 185 Nm over bijna 19% meer motorvermogen en 14% meer koppel, terwijl de stabiliteit met 4% (US-versie) en 10% (USB) toeneemt. De ZX95 is het eerste compacte model dat de fabrikant omturnt naar de ZX-7 serie. Op minigravergebied zijn op de TKD de ZX10U-6, ZX19U-6 en ZX38U-6 te ontdekken. Bijna aan de andere kant van het spectrum vinden we de grote rupsgravers ZX210-7 en ZX300LC-7, uitgevoerd met GPS.

Nieuwe wielladers

Met de introductie van de ZW160 en ZW250 is de complete reeks Hitachi wielladers vernieuwd voor -7 modellen. De ZW160-7 is met een bedrijfsklaar gewicht van 13 ton het kleinste type dat in eigen beheer wordt gebouwd. De ZW250-7 weegt ruim 20 ton en valt zo tussen de populaire ZW220 en de ZW310 in. Net als alle ZW-7 modellen beschikken beide nieuwkomers over een haast onovertroffen mate van comfort, stabiliteit en veiligheid. Naast nieuwe modellen wordt op de TKD ook aandacht aan de eigen verhuurtak besteed en is men verantwoordelijk voor de service en onderdelen van de merken Hitachi, HSC Cranes en Bell.

Duitse degelijkheid

De Bell B30E staat niet alleen statisch op de stand, maar is ook uitvoerig aan de tand te voelen op de demobaan. Wat niet veel mensen weten is dat deze 6x6 knikdumper in Duitsland wordt gebouwd en sinds 2020 geldt Hitachi Construction Machinery Nederland als officieel importeur van het merk voor Nederland. Een groot voordeel van dit model is het feit dat de dumptrucks veel lichter zijn dan andere machines op de markt. Volgens de RDW mag alleen de Bell met kenteken over de weg rijden, dankzij een aslast van slechts 12 ton. De B30E heeft een laadvermogen van maximaal 28 ton en beschikt over een Stage 5 dieselmotor.

 

Voor meer informatie: Hitachi CM Nederland