Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Primeurs: Hyundai vult lijn mobiele graafmachines aan naar beneden

Primeurs: Hyundai vult lijn mobiele graafmachines aan naar beneden

HD Hyundai Construction Equipment Europe breidt haar lijn mobiele graafmachines uit met de HW100A en toont de opvolgers van de R55, de mobiele graafmachine HW65A en het rupsmodel HX65A.

Alle machines zijn voorzien van een eigen Hyundai Stage 5 motor.

Nieuw in het programma: 10 ton mobiele graafmachine

De HW100A plaatst Hyundai in het grootste segment van de markt voor compacte mobiele graafmachines: van 8 tot 11 ton. Compacte mobiele graafmachines zijn belangrijke spelers in markten zoals Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland, en er is een toenemende interesse in andere markten in heel Europa. Het is een competitieve sector met veel fabrikanten die graag het gemengde klantenbestand van aannemers, nutsbedrijven en verhuurbedrijven willen bedienen.
Klanten zoeken een krachtige machine met compacte afmetingen en een uitstekende wendbaarheid. Comfort voor de machinist is een belangrijk criterium, naast eenvoudig onderhoud en lage bedrijfskosten. De Hyundai HW100A voldoet op alle punten aan die verwachtingen van de klant en overtreft deze.

Met een slank contragewicht en een overhang aan de achterzijde van slechts 1.600 mm kan de HW100A met gemak werken binnen een enkele rijbaan. De machine is uitgerust met drie besturingsmodi voor een hogere wendbaarheid in krappe werkomstandigheden. Tweewielbesturing maakt alleen gebruik van de voorwielen om te draaien en is ontworpen voor maximale stabiliteit tijdens het rijden op hoge snelheid. 
Vierwielbesturing maakt ook gebruik van de achterwielen die in de tegenovergestelde richting zwenken ten opzichte van de voorwielen en zo de draaicirkel verkleinen van 5.738 mm tot slechts 3.697 mm. De derde mogelijkheid is hondengang, waarbij de voorwielen en achterwielen in dezelfde richting zwenken. Dit kan worden gebruikt om de machine diagonaal te verplaatsen in een krappe ruimte of om veilig weg te rijden van een wand of afgraving.

Kracht en precisie

Een Hyundai D34-dieselmotor met een dubbel uitlaatgas-nabehandelingssysteem, dat bestaat uit een dieseloxidatiekatalysator (DOC), een dieselroetfilter (DPF) en selectieve katalytische reductie (SCR). Deze motor voldoet aan Stage 5 en behoeft geen uitlaatgasrecirculatie (EGR), en draagt zo bij aan een lager brandstofverbruik en lagere onderhoudskosten.
De motor ontwikkelt een sterke 75 kW (100 pk) met 460 Nm aan koppel dat al bij 1.400 omw/min beschikbaar is. Hij maakt gebruik van een turbolader met variabele druk voor een optimale luchtstroom naar de motor onder alle belastingsomstandigheden. Net als bij de zware Hyundai graafmachines hebben de machinisten ook hier keuze uit drie vermogensstanden - Power, Standard en Economy. 

Robuust en duurzaam

Het stijve chassis en de onderhoudsarme, zwaar uitgevoerde assen zijn gebouwd om lang mee te gaan. De transmissie is rechtstreeks verbonden met de achteras voor een optimale bodemvrijheid. De HW100A is uitgerust met een geavanceerd schijfremsysteem en het is mogelijk om tot 100% van de pompprestaties te gebruiken via de rijmotor om de machine aan te drijven of af te remmen middels de hydrauliekstroom. 
De aandrijflijn heeft een tweetraps mechanische transmissie en een tweetraps hydrostatische rijmotor. Hiermee kan de machinist de maximale rijsnelheid bepalen voor elke toepassing, met een maximum van 40 km/u in de hoogste versnelling.

De HW100A is uitgerust met een tweedelige hoofdgiek en een lange lepelsteel. Het maximale graafbereik is 7.820 mm, en de maximale graafdiepte is 4.245 mm. De hefcapaciteit bij een radius van 5 meter varieert van 1,55 ton over de zijkant tot 2,33 ton over de voorkant van de machine met het dozerblad omlaag. 

Klanten kunnen kiezen uit een parallel dozerblad voor en onafhankelijke stempels achter, een grijperbeugel voor en dozerblad achter, of stempels voor en achter. Alle opties zijn onderling uitwisselbaar met hetzelfde aanbout-bevestigingssysteem. In elke situatie werken de stempels binnen de breedte van de machine.
Ondanks de compacte achterkant biedt de HW100A gemakkelijke toegang vanaf grondniveau tot alle service- en onderhoudspunten. Er zijn brede toegangsdeuren aan de achterkant en de zijkanten van de machine, en tevens zijn de onderhoudsgegevens rechtstreeks beschikbaar op de monitor in de cabine.

Comfort voor de machinist

Een uitstekende werkomgeving is standaard op de HW100A met een volledig verstelbare stuurkolom en een standaard verwarmbare, luchtgeveerde stoel. De machine heeft een proportionele joystickbesturing en op de koppen van de servohendels zitten sloophamer- en andere functieknoppen. Een 8-inch touchscreen, bekend bij machinisten van de grotere machines in de Hyundai A-serie, toont alle bedrijfsgegevens en functieregelingen. 
De machinist kan ook genieten van een DAB-radio met Bluetooth-connectiviteit voor een mobiele telefoon. Het Hi MATE-telematicamonitoringsysteem van Hyundai is leverbaar, waarmee het gemakkelijker wordt voor vlootbeheerders om de service- en onderhoudswerkzaamheden van de hele vloot onder controle te houden. 

"De nieuwe 10-ton mobiele graafmachine van Hyundai is de ideale machine voor veeleisende klanten die op zoek zijn naar een veelzijdige, uiterst wendbare machine met hoge prestaties" aldus Peter Sebold, productmanager mobiele graafmachines bij Hyundai. "Hij vult een gat in onze bestaande lijn mobiele graafmachines uiteenlopend van 5 tot 21 ton, waarmee het productgamma van Hyundai een van de meest uitgebreide in de markt is."

Compacte vervanger

Hyundai heeft haar middengewicht compacte graafmachines geüpdatet door middel van de introductie van het rupsmodel HX65A en de mobiele graafmachine HW65A. De twee graafmachines vervangen de populaire modellen R55-9A en R55W-9A, en hebben een vernieuwd ontwerp, nieuwe technologieën en verbeterde functies. 
Het bedrijfsgewicht is toegenomen tot 6,0 tot 6,5 ton afhankelijk van de specificaties en beide machines worden nu aangedreven door Hyundai's eigen Stage 5-dieselmotor. Deze 2,4-liter motor levert een nominaal maximumvermogen van 48,5 kW en een koppel van 248 Nm, en drijft een bewezen open-centre hydraulisch systeem van Bosch-Rexroth aan met Parker-hoofdregelkleppen en een Eaton-zwenkmotor.

Het hydraulisch systeem is standaard uitgerust met proportionele joysticks. Dubbelwerkende hoge drukfuncties zijn ook standaard en rotatiefunctie is optioneel leverbaar af fabriek. De graafmachines hebben een verbeterde zwenkmotor met een toegenomen bedrijfssnelheid en koppel voor een hogere productie tijdens graaf- en laadwerkzaamheden.
De nieuw ontworpen cabine biedt de machinistmeer ruimte, een beter zicht en een volledig verstelbare en verwarmbare stoel. Een verbeterd airconditioningsysteem zorgt voor een geoptimaliseerde luchtstroom binnen de cabine met lagere geluidsniveaus binnen en buiten. De compacte machines maken gebruik van technologie uit de grotere graafmachines van Hyundai en hebben nu een 7-inch touchscreenmonitor. Dit kan worden gebruikt om extra hydrauliekstromen in te stellen voor aanbouwdelen.

De werklampen op de cabine zijn verbeterd en nu is er de optie van volledige FOG (Falling Object Guard - afscherming tegen vallende voorwerpen) op de voorkant en bovenkant van de cabine voor extra bescherming tijdens sloop- en andere gevaarlijke werkzaamheden. Camera's op de achterkant en zijkanten bieden een beter zicht rondom de machine.
Als antwoord op de vraag vanuit klanten zal de HW65A, af fabriek, leverbaar zijn met naar keuze enkele of dubbele wielen zodat de machine beter ingezet kan worden op uiteenlopende werklocaties met een optimale tractie en stabiliteit.

Verbeterd onderhoudsgemak

Zowel de graafmachine op banden als op rupsen heeft ver openslaande motorkappen voor eenvoudige toegang tot regelmatige onderhoudspunten. Alle filters bevinden zich in de motorruimte en zijn toegankelijk vanaf grondniveau. Achter de motorkap vindt u tevens een gereedschapskist. Een tweelaagse luchtfilter zorgt voor een langere levensduur en het Hi MATE-telematicasysteem van Hyundai is leverbaar voor het op afstand monitoren van de werking en prestaties van de machine.

Importeur voor België: HMB
Importeur voor Nederland: Van der Spek

 

Voor meer informatie: HD Hyundai CE