Reportages

De nieuwe DAF generatie voor de bouw

De nieuwe DAF generatie voor de bouw

DAF Trucks maakt zijn succesvolle Nieuwe Generatie zware vrachtwagens compleet met een serie meerassers en dubbelaangedreven trekkers en bakwagens.

Met de introductie van de XF, XG en XG+ in 2021 begon DAF met de vernieuwing van zijn serie zware trucks. In 2022 volgde de volgende stap met de XD, ‘een kleinere variant’ van de XF en uitsluitend leverbaar met de 11 liter Paccar MX-motor. Inmiddels zijn van de Nieuwe Generatie DAF, kortweg NGD, meer dan 90.000 exemplaren verkocht, een recordaantal voor DAF.

Bouwsegment

Na de introductie van de 4x2 en 6x2 bakwagenchassis en trekkers volgenden nu de 6x4, 8x2 en 8x4 varianten. Speciaal voor het bouwsegment heeft DAF de XDc en XFc ontwikkeld, waarbij de toevoeging C staat voor Construction. Bij de vorige serie Euro 6 CF-modellen had DAF deze ook al. Toen waren deze uitsluitend voort bestemt voor de 6x4 en 8x4 chassis. Bij de NGD is deze uitgebreid met een 4x2 variant. 
De XDc en XFc zijn uitgevoerd met een rechte vooras voor meer bodemvrijheid, een driedelige robuuste stalenbumper, stalen beschermingsplaat voor de radiateur en twee in de bumper verzonken LED-mistlampen.  Een extra flexibele opstaptrede is als optie leverbaar.
De nieuwe XDc en XFc 4x2 varianten zijn leverbaar als bakwagen en trekker. De vooras is verkrijgbaar in een 8- en 9-tons variant en een 13 tons luchtgeveerde achteras met schijfremmen. Deze is leverbaar met enkele en naafreductie. 

Hydraulische voorwielaandrijving

Ook op de NGD levert DAF een hydraulische voorwielaandrijving. De PXP, Paul Xtra Power, is een door Poclain Hydraulics ontwikkelde hydraulische voorwielaandrijving die door Paul Nutzfahrzeuge voor DAF wordt opgebouwd. Het systeem wordt eenvoudig geactiveerd met een knop op het dashboard, tijdens het inschakelen wordt automatisch de traction control gedeactiveerd en de off-roadmodus geactiveerd. In de off-roadmodus schakelt de versnellingsbak sneller, waardoor de trekkracht praktisch niet onderbroken wordt. 
PXP is beschikbaar in de eerste vier versnellingen vooruit en in de eerste en tweede achteruit. Zodra de rijsnelheid boven de 20 km/u is schakelt PXP uit, maar blijft actief. Zodra er weer slip van de achteras is en de snelheid onder de 20 km/u, wordt PXP weer automatisch ingeschakeld. 
DAF levert PXP uitsluitend op de 4x2 XD, XF, XDc en XFc uitvoeringen. Alle andere asconfiguraties kunnen door GINAF voorzien worden van een HydroAxle+, waardoor ook meerassers uitgerust kunnen worden met een hydraulische aangedreven vooras.

Tandem voor iedere inzet

DAF biedt op de 6x4 en 8x4 verschillende tandems aan. 
Een lichte 19-tons tandem met enkele reductie (SR1132T), bladvering en schijf- of trommelremmen. Deze tandem wordt vooral voor licht werk toegepast zoals lichtgewicht mixers.
Voor zwaardere toepassingen is er een 21- en 26-tons variant van de SR1360T tandem met enkele reductie, schijfremmen en luchtvering. Deze tandem wordt meestal toegepast bij on-roadvoertuigen zoals mixers, container- en houtwagens.
Voor de zware en off-road inzet zijn de 21- en 26-tons tandems leverbaar met naafreductie (HR1670T) met lucht- of bladvering en trommelremmen.
De tandem zijn leverbaar op de 6x4 bakwagen (FAT) en trekker (FTT), 8x4 bakwagen (FAD) en trekker (FTM) en 8x4 triple bakwagen (FAW). De on-road 6x4 en 8x4 configuraties kunnen ook uitgevoerd worden met een 10 tons vooras, voor bijvoorbeeld het dragen van een zware autolaadkraan achter de cabine.

Ruime keuze 8x2 chassis

De XD en XF is leverbaar met een viertal verschillende 8x2-asconfiguraties. Deze worden vooral ingezet bij on-road transport, zoals containertransport, rioolreiniging en afvalinzameling. Afhankelijk van de inzet zijn er gestuurde voorloopassen en-/of (niet) gestuurde naloopassen leverbaar.

Extra Robust

De on-road XD en XF-series zijn leverbaar met een driedelige stalen bumper (Extra Robust), zoals de XDc en XFc hebben. In combinatie met een rechte vooras beschikken ze over een grotere bodemvrijheid en een grotere oploophoek. Daarnaast is de schadegevoeligheid aanzienlijk kleiner. Ook hier zijn de mistlampen geïntegreerd, een standaard beschermplaat voor de radiateur en een stalen onderrijbeveiliging. 

Aandrijflijn

De NGD is leverbaar met de Paccar MX-11 en MX-13 motoren. De XD is uitsluitend met de MX-11 leverbaar met vermogens van 300 tot 450 pk. De XF is leverbaar met de MX-11 met vermogens van 370 tot 450 pk en de MX-13 met vermogens van 430 tot 530 pk. Bij de XG en XG+ is de MX-11 uitsluitend met 450 pk leverbaar en de MX-13 ook met 430 tot 530 pk.
Standaard is de NGD uitgevoerd met de geautomatiseerde ZF TraXon transmissie met 12 of 16 versnellingen. Voor het off-road werk is er speciale software ontwikkeld die snel schakelt bij hogere motortoerentallen. Nieuw zijn ook de functies ‘traction control off’ en ‘rock free’. Met deze laatste kan er snel geschommeld worden zodat het voertuig loskomt onder zware omstandigheden. Een handgeschakelde bak is bij de NGD niet meer leverbaar.
Als optie biedt DAF wel nog voor bepaalde omstandigheden de automatische Allison bak.
Door dat de zwaarste motor van DAF ‘maar’ 530 pk levert, is een GVW van 120 ton het maximum. 

Opbouwvriendelijk

In nauwe samenwerking met 25 toonaangevende carrosseriebouwers in heel Europa heeft DAF ervoor gezorgd dat de opbouw snel en eenvoudig kan worden geplaatst en aangesloten. Door software-integratie wordt het eenvoudiger om een voertuig en opbouw met elkaar te laten communiceren. Hierdoor kunnen er functie van de opbouw vanaf het dashboard worden bediend. Op het dashboard zijn 51 nieuwe symbolen toegevoegd die in rood, geel en groen kunnen oplichten, dit wordt aangevuld met 31 tekstblokken. 
DAF heeft hiervoor de kabelboom af-fabriek al voorbereidt en deze tot op diverse plaatsen gelegd zodat de opbouwer nog maar een korte weg heeft om deze aan te sluiten in plaats van een halve cabine te moeten demonteren. In de cabine kunnen er een hele reeks originele schakelaars gemonteerd worden die programmeerbaar zijn.

Chauffeurscomfort

Alle NGD’s beschikken over hetzelfde interieur. Het verstelbare stuur wordt ontgrendeld door een voetschakelaar, waardoor de chauffeur met twee handen het stuur optimaal kan verstellen. Door de verlengde dagcabine is er ook voor langere chauffeurs veel plaats. DAF kiest voor alle secundaire rij-functies, zoals licht, PTO, sperren, enz, fysieke schakelaars binnen handbereik van de chauffeur. Door de bredere cabine kan het kipperventiel of de bediening van het containersysteem probleemloos tussen stoel en portier geplaatst worden.
Door de grote voor- en zijruiten met lage ruitlijnen is er optimaal zicht vanuit de cabine. Als optie kunnen de XD en XF-modellen uitgerust worden met Kerb View Window in de rechter deur, in combinatie met de opklapbare rechterstoel heeft de chauffeur een onbelemmerd zicht op voetgangers en fietsers. Het DAF Corner View, een op de bijrijderszijde gemonteerde 285 graden camera ondersteund dit nog meer.

Elektrisch

Voor alsnog plant DAF geen elektrische bouwvoertuigen. Op dit moment zijn er alleen de 4x2 en 6x2 chassis leverbaar met een elektrische aandrijflijn.

GINAF

GINAF gaat uiteraard met de NGD-serie mee, de eerste zijn al door klanten besteld. GINAF zal op conversiebasis alle bestaande configuraties gaan leveren, waarbij de truck ook een eigen ‘gezicht’ krijgt met een GINAF-grille. Ook zullen er eigen GINAF-chassis leverbaar worden als 6x6, 8x6 en 8x8.
Nagenoeg alle NGD’s kunnen worden voorzien van een GINAF HydroAxle+.

Tatra

Ook Tatra blijft zijn componenten betrekken van DAF, vanaf januari 2024 is de Phoenix te bestellen met de XFc cabine.

Veldhuizen Trucks

Voor de verhuur en demo heeft Veldhuizen Trucks tien DAF NGD’s besteld. Deze zullen met diverse opbouwen en asconfiguraties geleverd gaan worden. Veldhuizen Trucks zal vooral de XF gaan leveren in verband met het hoge motorkoppel van de Paccar MX-13 motor.