Reportages

Groots in klein segment

Groots in klein segment

Een nieuwe speler op de Benelux-markt voor (draai)kantelstukken is Compacttilt. De Deense fabrikant biedt sinds 2022 kantelstukken en draaikantelstukken aan voor mini- en midigravers van 0 tot 10 ton en is volgens eigen zeggen marktleider in dit segment in eigen land.

Sinds 2004 is 380oInvent actief in Nørre Aaby, dit is circa 40 km westelijk van Odense, in Denemarken. Het bedrijf is producent van het in 2013 ontwikkelde Compacttilt. Compacttilt werd opgericht met als doel om een zo compact mogelijk kantelstuk voor minigravers te ontwikkelen met een kantelhoek van 2x50o. In 2019 is het productgamma uitgebreid met de Compacttilt Rotator.

Kantelstukken

Het leveringsprogramma van Compacttilt bestaat uit vijf kantelstukken voor graafmachines van 0 tot 10 ton. Alle modellen beschikken in plaats van cilinders over een eigen ontwikkelde en gepatenteerde kantelmotor, die zeer licht is en een hoge kantelkracht heeft. Hierdoor blijft het geheel compact, zowel in de hoogte als ook in de breedte. De fabrikant biedt de kantelstukken aan met een vaste ophanging aan de bovenzijde in combinatie met een snelwissel aan de onderzijde. Doordat Compacttilt een Deense fabrikant is en tot nu toe vooral op de Scandinavische markt actief was, zet deze in op de S-type snelwissel. Inmiddels zijn er ook al af fabriek hydraulische CW snelwissels aan de onderzijde leverbaar. 
Het kleinste kantelstuk is de CT1, met een gewicht van slechts 15 kg is deze geschikt voor minigravers tot 1.200 kg. De opbouwhoogte bedraagt slechts 16 cm en biedt ook 2x50 kantelhoek. Voor het wisselen van de bak, is er een semi-automatische mechanische S30 snelwissel aan de onderzijde gemonteerd. Alleen voor het afkoppelen dient de machinist, met een hendel, de bak te ontgrendelen. Bij het aankoppelen valt deze weer automatisch in de vergrendeling.
Naast de CT1, zijn er nog de CT2, CT3, CT6 en CT10 leverbaar. Deze zijn wel allemaal uitgerust met een hydraulische snelwissel aan de onderzijde. 

Draaikantelstukken

Ook bij de draaikantelstukken kiest de fabrikant voor kantelmotoren in plaats van cilinders. Hierbij is de kantelkracht wel lager, maar de kans op beschadigingen is minimaal. Vaak worden mini- en midigravers ingezet voor het graven van smalle sleuven of sleuven langs obstakels, waarbij cilinders dan een storende factor zijn. De Compacttilt Rotator beschikt ter bescherming over een open afscherming, waardoor vuil weer altijd weg kan en zich niet ophoopt.
Bij de draaikantelstukken beperkt de fabrikant zich tot vier modellen, CTR2, CTR3, CTR3-3 en CTR10. Goed voor respectievelijk machines tot 2, 3 en 10 ton. 

De CTR3-3 is een update van de CTR3. Deze beschikt over het nieuwe design met afgeronde beschermkappen. Tevens is deze uitgerust met de nieuwe beveiliging CT-Lock, waarbij het uitrustingsstuk extra beveilig is tegen ongewild afvallen. CT-Oil, een volautomatische oliekoppeling, behoort tot de opties van de CTR3-3. 
Tijdens Matexpo presenteerde Compacttilt haar nieuwe model, de CTR6. 

Alle CTR draaikantelstukken zijn voorzien van een extra olie doorvoer naar de onderzijde voor bijvoorbeeld een sorteergrijper, roteren 360o oneindig, kantelen 2x50o en bezitten een S-type snelwissel aan de onderzijde. Aan de bovenzijde kan worden gekozen worden voor een machineophanging met hijshaak of een S-type opname, waarbij het draaikantelstuk kan worden afgehangen indien dit wenselijk is.
De CTR10 kan optioneel worden uitgerust met een gripper.

Bediening

De bediening van de CTR draaikantelstukken kan op verschillende manieren plaats vinden. Net als bij andere draaikantelstukken kan er gekozen worden om de aansturing volledig hydraulisch uit te voeren. Hiervoor moet de machine dan uitgerust zijn met minimaal drie functies; kantelen, draaien en snelwissel. Heeft de machine maar twee functies dan kan er omgeschakeld worden tussen diverse functies. Nadeel van deze aansturing is dat er minimaal vier tot zes slangen van de machine naar het draaikantelstuk zijn. Om het geheel zo compact als mogelijk te kunnen uitvoeren, levert de fabrikant Compacttilt Joystick.
Met slechts twee slangen en een kabel vanaf de machine naar het draaikantelstuk is dit een vele compactere oplossing. Hiervoor grijpt de Deense fabrikant naar de techniek van SVAB. Dit is een toonaangevende fabrikant van besturingssystemen, joysticks, en hydraulische componenten voor onder andere grondverzetmachines. Diverse OEM’ers kopen bij SVAB hun onderdelen en besturingssystemen in.
Door het vervangen van de originele joysticks door SVAB L8 joysticks kan de machinist beschikken over veel meer functies. Naast de bediening van het draaikantelstuk, is het ook mogelijk om via deze joysticks de wielen of rupsen te sturen, dozerblad of swingboom te bedienen. Via een klein touchscreen is alles individueel instelbaar, met meerdere machinistenprofielen. Voor GPS-systemen is het ook nog eens uit te breiden met een kantel- en rotatiesensor.

Benelux

Compacttilt werkt samen met machinedealers, ook in de Benelux. Vanuit de fabriek is Bas van Hoek verantwoordelijk als salesmanager voor de Benelux en Duitsland. Hij is de contactpersoon voor de dealers naar de fabriek toe. “Compacttilt werkt uitsluitend met machinedealers samen. Eindklanten kunnen bij ons niks kopen, wij adviseren hen wel. Zo ook onlangs op de TKD in Almere, waar we vele positieve reacties van eindgebruikers hebben mogen ontvangen. In september stonden we op Matexpo in Kortrijk, hier toonden we ook onze eigen graafbakken die wij ruimschoots op voorraad hebben”, vertelt Bas van Hoek. 

Praktijkinzet

Inmiddels draaien al de eerste kantel- en draaikantelstukken in de Benelux. Een van deze gebruikers is Paul Ridderbeks van PR Infra uit Heerlen. Paul heeft onlangs bij Cat Compact-dealer Intrak in Voerendaal een Cat 302.7CR aangeschaft. Arno Paffen, verkoopadviseur grondverzet van Intrak, kon de machine afleveren met een hele reeks uitrustingsstukken van GP Equipment en Eurograb.

De aanschaf van de Compacttilt was voor Paul een bewuste keuze. “Mijn vorige 2,5 tons minigraver had alleen een kantelkop, hiermee kon ik alleen de bakken kantelen. Nu heb ik voor een maatje groter en wilde ik graag een draaikantelstuk. Echter zonder kantelcilinders. De werkzaamheden die ik verricht zijn zeer divers, van smalle sleuven in het kabel- en leidingwerk tot het realiseren van complete grond- en straatwerken in tuinen. Bij beide werkzaamheden komt een draaikantelstuk goed tot zijn recht.” Zo vertelt Paul enthousiast. “Bij het kabel- en leidingwerk kun je eenvoudig de sleuven taps maken, waardoor invallen geminimaliseerd wordt. Door de rotatiefunctie kunnen kabels en leidingen eenvoudig van alle kanten vrij gegraven worden, waardoor er nog maar minimaal handwerk nodig is.