Reportages

Liebherr pakt groots uit met digitalisering

Liebherr pakt groots uit met digitalisering

Begin November nodigde Liebherr de internationale pers uit in het Liebherr-Digital Development Center in het Zuid-Duitse Ulm.

Al sinds de jaren 80 zet Liebherr computers in haar machines, eerst bij de grote grondverzet- en mijnbouwmachines werd Litronic toegepast, later ook bij de kleinere. Tegenwoordig is het een geen een Liebherr machine meer weg te denken. 

Liebherr Groep

Liebherr is als een van de weinige grote fabrikanten dat nog een volledig familiebedrijf is. De groep heeft meer dan 40 fabrieken, meer dan 140 vestigingen, zijn in meer dan 50 landen gevestigd en hebben meer dan 50.000 medewerkers in dienst. In 2022 bedroeg de omzet € 12,589 miljard, een stijging van 8,2% ten opzichte van 2021. In 2022 investeerde Liebherr € 863 miljoen in ontwikkeling. Enkele grote projecten zijn de bouw van een nieuwe fabriek voor hydraulische cilinders in Oberopfingen, de uitbreiding van de hijskranenfabriek in Ehingen en een nieuwe fabriek voor staal- en cabinebouw in Nambsheim (Frankrijk).

CO2-neutraal

Ook Liebherr werkt aan het terugdringen van de CO2-productie bij het produceren van haar producten. Tevens nemen zij ook de uitstoot die hun producten produceren onderhanden. Zo zijn alle diesel aangedreven machines HVO-ready. Maar ook elektrisch aangedreven machines behoren tot het productportofolio. Denk hierbij aan elektrisch aangedreven betonmixers, hijskranen, overslagmachines, wielladers en mobiele graafmachines. Daarnaast is Liebherr intensief bezig met een waterstofverbrandingsmotor, die de fabrikant al op de Bauma 2022 aan het publiek toonde.
Een alternatief is het Liebherr Remanufacturing Programme, hiermee worden componenten zoals motoren, transmissies en hydraulische componenten gereviseerd en zijn een goed alternatief voor nieuwe onderdelen. Hiermee kan tot 75% in ruw materiaal en tot 60% aan energie gespaard worden.

Gecentraliseerd

In 2020 heeft Liebherr het Digital Development Center opgericht. In het centrum dat direct naast de universiteit campus in Ulm is gevestigd. Hier werken in middels bijna 100 medewerkers centraal aan de ontwikkeling van digitale oplossingen voor alle Liebherr productsegmenten. Digitalisering en connectivity worden steeds belangrijker. Hierdoor kunnen de software van verschillende producten nu ook met mekaar communiceren in bijvoorbeeld centrale gebruikersplatforms.
Het doel van het Liebherr DDC is het verbeteren van de snelheid en efficiëntie van de digitale ontwikkeling binnen de Liebherr Groep, het standaardiseren van digitale technologie, een hoge standaard van personeel aan te trekken en te behouden.

MyLiebherr

Een van deze centrale gebruikersplatforms is MyLiebherr. In MyLiebherr kunnen eigenaren, materieelbeheerders, planners en andere bevoegden in een oogopslag zien welk Liebherr materieel ze bezitten. 

MyLiebherr Maintenance

In het onderhoudsoverzicht kan eenvoudig, aan de hand van kleuren, in een oogopslag gezien worden in welke conditie de machine is. Denk hierbij aan de oliepeilstanden, onderhoudsintervallen en urenstanden. Daarnaast kan de klant ook zien waar de machines zich bevinden.
Hier hebben ze direct toegang tot instructie- en onderdelenboeken, maar ook toegang tot alle apps, zoals onderdelen bestellen, Crane Finder, Crane Planner 2.0, LiDat, enz. Tevens kan er direct contact opgenomen worden met een serviceparter, onderdelenbestellingen kunnen worden ingezien, en heel veel meer. 

MyLiebherr Performance

In dit overzicht kan de klant zien hoe de machine presteert. Naast het brandstof- en AdBlue-verbruik is er ook inzicht in het aantal stationairuren. Uitschieters van brandstofverbruik worden duidelijk gekenmerkt. Hierdoor kan de klant ingrijpen om de machine productiever in te zetten en het brandstofverbruik en CO2-emmisie te reduceren. 

MyGuide for Earthmoving

Voor klanten, machinisten, maar ook voor fans en alle geïnteresseerden in grondverzet- en overslagmachines is er de MyGuide for Earthmoving-app. Hiermee is alle productinformatie en nieuws beschikbaar via een app. Machines kunnen vergeleken worden, de Liebherr Earthmoving Configurator is geïntegreerd en met de verkoop- en servicepartners kan eenvoudig contact worden opgenomen.
Voorlopig is deze kosteloze app alleen beschikbaar voor Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. In de overige landen komt deze op korte termijn beschikbaar.

Earthmoving Configurator

De grondverzetconfigurator van Liebherr is al langere tijd via de website beschikbaar. Deze komt nu ook in de MyGuide for Earthmoving-app beschikbaar. Hiermee kunnen klanten zelf een machine samenstellen, waarbij ze ook het inzicht hebben in de bruttoprijzen. Aan het einde van de configurator wordt er een unieke code aangemaakt. Met deze code kan de klant samen met de verkoper de machine nalopen en eventueel verder uitwerken. 

MiC 4.0

Op de Bauma 2022 werd er de innovatieprijs mee gewonnen: MiC 4.0. Dit is gestandaardiseerde data overdracht tussen machine en uitrustingsstukken. Als een (hydraulisch) uitrustingsstuk beschikt over gegevens zoals werkdruk en werkflow, worden deze tijdens het aankoppelen automatisch doorgegeven aan de machine. Hierdoor ontstaat een optimaal afgesteld uitrustingsstuk dat maximaal kan presteren. Ook kunnen foute invoeren vermeden worden, waardoor de hoge kosten van reparatie en stilstand vermeden kunnen worden.
Met MiC 4.0 zijn vele fabrikanten en leveranciers bezig, zodat in de toekomst vele machines en uitrustingsstukken met mekaar kunnen communiceren. Om MiC 4.0 optimaal in te kunnen zetten, wordt het gebruik van een volautomatische snelwissel aanbevolen. 

Digital Mobile Crane Operator

Om mobiele hijskraanmachinist (bij) te scholen is er een digitale cursus van 18 delen die ieder 60 minuten duren. Deze kunnen door machinisten zelfstandig gevolgd worden op de smartphone of tablet, ideaal om de wachturen op te vullen. In 2024 gaat Liebherr de app aanvullen met de rupshijskranen.

Crane Planner 2.0

Om het gebruik en de juiste inzet van mobiele en rupshijskranen te bepalen kan er via MyLiebherr teruggegrepen worden op Crane Planner 2.0. Via Google Maps of 3D tekeningen kunnen digitaal de inzet van kranen gesimuleerd worden. Aan de hand hiervan kan gekeken worden of de kraan de juiste configuratie heeft voor de uit te voeren werkzaamheden. Hieruit kan ook berekend worden wat de opstelplaats van de kraan is en de bijbehorende stempeldruk. Het is een eenvoudig programma waarbij de gebruiker geen kennis nodig heeft van CAD-tekeningen.

Crane Finder

Dit is een eenvoudig en gratis programma in MyLiebherr, waarbij bij de ingave van last, hoogte en vlucht de passende Liebherr mobiele of rupshijskraan wordt geconfigureerd. Eventuele alternatieve hijskranen of configuraties worden eveneens getoond. 

Liebherr wil in de toekomst haar software nog verder uitbreiden zodat deze ook toegepast kan worden in combinatie met andere fabrikanten.