Reportages

Electrische grader primeur bij Drenth

Electrische grader primeur bij Drenth

De inzet van elektrisch aangedreven machines in Nederland wordt steeds breder, zo heeft de Drenth Groep in Emmen de allereerste elektrisch aangedreven grader in Nederland aangeschaft. Dit is zelfs de tweede elektrische grader wereldwijd.

Met een negental graders behoort Drenth tot de grotere graderverhuurders van Nederland. Ze hebben graders van 4 tot 20 ton en zijn door het gehele land, maar ook over de grens, aan het werk. Samen met opdrachtgevers KWS Infra en Schagen Infra wil de Drenth Groep zo op weg naar een emissieloze bouwplaats. De 100% elektrisch aangedreven grader draagt bij aan een lage CO2 uitstoot op de bouwplaats.

Uitbreiding

Voor de uitbreiding van zijn grader-machinepark zocht Drenth een grader in de 12 ton klasse. “We wilden graag een nieuwe 12 tons grader toevoegen aan ons machinepark. Hiervoor hebben we gekeken wat er op de markt beschikbaar was. In een gesprek met HBM-dealer Van der Spek bleek dat HBM de BG 120 TA in Noorwegen had laten ombouwen naar een elektrische machine. In Nederland was er nog geen elektrisch aangedreven grader, dus deze wekte wel onze interesse”, aldus mede-eigenaar Henry Kuper van Drenth Groep. Om de eerste elektrische grader te bekijken, werd de directie van Drenth uitgenodigd om de machine in Noorwegen te gaan bekijken. 
Henry Kuper vervolgt: “De markt in Nederland begint steeds meer naar emissieloze machines te vragen. Voor ons was dit dé kans om in een emissieloze grader te investeren. Hiervoor zijn wij wel eerst met enkele van onze opdrachtgevers aan tafel gaan zitten. Want zo’n elektrisch aangedreven machine is toch een investering die driemaal zo hoog is dan een conventioneel aangedreven machine. In KWS Infra en Schagen Infra vonden wij partners die langdurig met ons hierin wilden investeren. Ondanks deze samenwerking hebben we nog inzetcapaciteit met deze machine over, waardoor we ook andere opdrachtgevers kunnen bedienen.
Remco Beuving, met zijn 24 lentes is hij de jongste gradermachinist bij Drenth, is de machinist op deze emissieloze machine: “ik ben bij ons de jongste gradermachinist bij de firma en sta open voor deze nieuwe uitdaging. Met zo’n elektrische machine moet je toch anders werken dan met een dieselversie. Ook is het allemaal pionieren hoe lang je met de machine kunt draaien. Ik heb er in ieder geval wel zin in!” 

Duits-Noorse techniek

Van der Spek Vianen is in Nederland leverancier van de HBM-Nobas graders. De Duitse fabrikant van graders levert ‘af fabriek’ deze 100% elektrische grader. Met behulp van de Noorse leverancier Nullutslipp, wordt de grader gebouwd. Zij leveren de elektrische componenten voor de grader, zoals het accupakket en de electromotoren.
De accucapaciteit bedraagt 325 kWh en bezit een on-board lader van 40 kW. Met een snellader kan de accu in 2 uur tijd van 20 tot 80% geladen worden. Met een CEE 400V/63A aansluiting kan in 7 uur tijd van 10 tot 100% geladen worden en met een 32A aansluiting in 13 uur van 10 tot 100%. De fabrikant geeft een werktijd op van 8 uur. 
De fabrikant wist de accu onder het bestaande plaatwerk van de machine weg te werken, waardoor aan de buitenzijde bijna niet zichtbaar is dat het om een elektrisch aangedreven machine gaat. Wat natuurlijk ontbreekt, is de bij HBM kenmerkend achterop gemonteerde uitlaat. 

Tijdens de Bauma 2022 toonde HBM-Nobas de elektrische BG 120 TA-E aan het grote publiek. Hij weegt met circa 15,5 ton eigengewicht, ruim 1,5 ton zwaarder dan de diesel aangedreven variant. Voor een lage bodemdruk is de machine rondom op Aeolus 560/60R22,5 AE74 banden geplaatst. Voor een optimale communicatie op het werk is er nog een 27 mc in de cabine ingebouwd. De HBM grader is uiteraard voorzien van een GPS-systeem, hiervoor kiest Drenth Leica.
Om de machine zelfstandig over de openbare weg te verzetten, moet deze ook natuurlijk ook aan de wegenverkeerswet voldoen. Naast de nodig markeringsborden, zijn er aan de voorzijde ook twee zijzichtcamera’s gemonteerd, omdat de grader meer dan 3,5 meter aan de voorzijde van het stuurwiel uitsteekt. Uiteraard is de machine aan de achterzijde ook voorzien van een camera. 

Opgedane ervaring

Inmiddels heeft de machine al de nodige uren gedraaid en is er al wat ervaring opgedaan. “Bij normaal profileerwerk zijn 8 werkuren haalbaar met een volle accu. We kunnen hier op de zaak met 32 Ampère laden, hiervoor moet hij wel de hele nacht ‘aan de stekker’. Inmiddels hebben we ook een 63 Ampère aansluiting laten aanleggen, waardoor we kunnen ‘snel laden’ in 7 uur”, vertelt Henry Kuper.

Drentse specialisten

De Drenth Groep is gevestigd in Emmen, nabij de Duitse grens. Vanuit hier werkt het bedrijf met circa 50 personeelsleden en een ruim bestand aan grondverzetmachines aan wegenbouw- en spoorwegprojecten door heel Nederland en Duitsland. De nadruk ligt hierbij vooral op grond- en profileerwerkzaamheden. Voor het werk aan het spoor zijn de medewerkers in het bezit van een spoorpas. Bij deze werkzaamheden worden vaak vooral onderbanen en spoorballast op hoogte afgewerkt. 
Een specialiteit van Drenth is de fijnprofilering met graders. Hiervoor is het bedrijf in het bezit van een achttal graders van 4 tot 20 ton. Doordat de machines uitgerust zijn met 2D/3D GPS kan er afgewerkt worden met toleranties van minder dan 1 centimeter.
Tevens is het bedrijf in het bezit van een breed inzetbare verbredingsmachine, waarbij niet alleen wegen verbreed kunnen worden met asfalt, puin of granulaat, maar ook bermen afgewerkt kunnen worden met grond. Of zelfs met behulp van een zijdelings aangebouwde transportband zand of zelfs warm asfalt verplaatst kunnen worden naast de rijbaan. 
Voor het werk in het grondverzet bezit Drenth meerdere minigravers, mobiele en rupsgraafmachines, wielladers, walsen en de Speed dozers.