Reportages

Demo Days 2024

Demo Days 2024

Op vrijdag 6 tot en met zondag 8 september 2024 hield Matexpo haar Demo Days 2024.

Voor de derde editie van de Demo Days was de organisatie voor de tweede keer te gast op het terrein van Terril Saint-Antoine, net voor de Franse grens. Waarbij de eerdere edities alleen op zaterdag en zondag waren, was deze editie ook de vrijdag erbij gepland. Helaas zaten de weergoden niet mee, waardoor de vrijdag letterlijk en figuurlijk in het water viel. Maar daarentegen maakte de zaterdag en zondag dit weer helemaal goed met zonovergoten weer.

Kleiner terrein

Waarbij de vorige editie het terrein verdeeld was over vier stukken, met als hoogste punt de berg van het terril, besloot de organisatie het terrein te verkleinen naar drie. Hierdoor waren de wegen naar de stands korter en beter begaanbaar.

Primeurs

Enkele standhouders wisten tijdens de Demo Days primeurs aan de bezoekers te tonen, waaronder Hitachi-importeur Luyckx toonde een Kteg ZX375USLC binnendraaier met een gewicht van circa 38 ton. De Duitse Hitachi-importeur Kiesel heeft deze Hitachi ZX345USLC-7 onderhanden genomen en hem voorzien van een hydraulisch verstelbare giek met een hoog hefvermogen, ideaal voor het binnenstedelijk rioolwerk.
Takeuchi Benelux toonde voor het eerst de 7 ton zware mobiele graafmachine, de TB370W. Dit kleinere broertje van de populaire TB395W was al reeds op de Intermat in Parijs aan het internationale publiek getoond.
Bij SMT Belgium kon voor het eerst gedraaid worden met de nieuwe EC230 rupsgraafmachine, die de EC220EL opvolgt.

Elektrisch

Ondanks dat elektrisch aangedreven machines in België nog lang niet zo populair zijn als in Nederland, stonden op deze editie toch de nodige exemplaren. Onder andere machines van Sany, Liebherr, Hydrema en Komatsu werden in elektrische uitvoering getoond en met sommigen kon ook gedraaid worden, hier werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt.

Aan de hendels of achter het stuur

Zowel alle machines, als ook met alle trucks kon gereden worden. Helaas is de mijnsteen niet geschikt voor mooi egalisatiewerk, maar toch konden machinisten een goede indruk krijgen van de machines die ze onder handen namen. Bij de trucks was er een heel parcours uitgezet met hellingen en afdalingen.

Voor 2026 plant de organisatie weer nieuwe Demo Days op dezelfde locatie.