Reportages

JCB perstour 2024

JCB perstour 2024

Onlangs nam JCB ons mee naar JCB World Headquarters in Rocester, Engeland. Hier toonde ze aan de Europese pers het laatste nieuws, waaronder de 15 ton zware 145XR shortradius rupsgraafmachine. Maar er was meer.

JCB blijft, net als andere fabrikanten, haar uitgebreide programma vernieuwen en uitbreiden. Zo wordt de elektrisch 403E wiellader leverbaar met een cabine, aan de wielladers wordt joystickbesturing en een weegsysteem toegevoegd, een trackingsensor voor uitrustingsstukken en AI-technologie verbeterd de veiligheid rondom machines. 

Compacte 15 tonner

In 2018 startte JCB met de introductie van de X-serie rupsgraafmachines. De nieuwste telg uit deze serie is de 145XR, een shortradius rupsgraafmachine in de klasse van 15 tot 19 ton, afhankelijk van de gekozen uitvoering. De 145XR is de opvolger van de JZ140 en is gebaseerd op de reeds leverbare conventionele 140X.
De 145XR is uitgevoerd met een eigen JCB Dieselmax 448 motor, die voldoet aan de Stage 5 emissienorm. De 4,8 liter viercilinder motor levert een vermogen van 81 kW (108 pk) en een koppel van maximaal 516 Nm. De twee hydraulische pompen leveren elk 131 liter/min, waardoor de 145XR een hoe werksnelheid garandeert. Het verlaagde toerental van maximaal 1.700 omw/min draagt bij aan een aangenaam geluidsniveau in en rondom de machine.
Met een zwenkradius aan de achterzijde van slechts 1.565 mm en een minimale zwenkradius van 2.080 mm aan de voorzijde is de 145XR behoorlijk compact. De klant heeft keuze uit een monogiek of een hydraulisch verstelbare giek. Beide gieken zijn te combineren met lepelstelen van 2.500, 2.700 en 3.000 mm lengte. Ook in onderwagens is er keuze uit de kortere en smallere LC-versie of de langere en bredere HD.

‘Minimum swing, maximum space’ luit de slogan van JCB over de nieuwe 145XR. En dat klopt ook, de buitenmaten zijn compact, maar de ruimte in de cabine is groot. JCB bouwt op de 145XR dezelfde ruime ‘Command Plus’-cabine op, die ze ook op de andere X-serie rupsgraafmachines bouwt. Met een inhoud van 2,86 kuub, behoort de cabine tot de ruimste in de markt. Aan de luchtgeveerde en verwarmde stoel hangen ook de consoles op. Deze zijn met en onafhankelijk van de stoel verstelbaar. In de cabine is ook het nieuwe JCB UX interface gemonteerd. Via dit 10 inch grote touchscreen kunnen tot wel 25 gebruikersprofielen worden aangemaakt. Via het touchscreen kan de machinist zelf sneltoetsen aan de joysticks toevoegen, maar ook keyless starten, het beeld van de twee camera’s en het koppelen van de mobiele telefoon behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast is er ook een uitgebreide hulpfunctie via het scherm oproepbaar.
Optioneel is de 145XR leverbaar met een 360 graden camerasysteem en extra LED-werklampen.

In de Benelux zal de 145XR vooral populair zijn met de HD-onderwagen in combinatie met een hydraulisch verstelbare giek en 2.700 mm lange lepelsteel.

Elektrisch verwarmde cabine

De compacte JCB 403E elektrische wiellader was tot voor kort uitsluitend leverbaar met een open cabine, nu is deze ook leverbaar met een ROPS/FOPS-cabine die voorzien is van verwarming. De cabine is uitgevoerd met elektrisch verwarmde voor- en achterruiten, een verwarmde stoel en een verwarming met drie snelheden en een boostfunctie. Om de capaciteit van de accu te besparen kan de cabine al tijdens het oplaadproces worden verwarmd. Zijn de deuren geopend, dan wordt de verwarming automatisch uitgeschakeld.
De 403E is de eerste volledig elektrische compacte wiellader van JCB. De machine beschikt over een 20kWh accupakket en is goed voor een continue inzet van 4 à 5 uur. Doordat de machine slechts 2,6 ton weegt, is deze eenvoudig te transporteren.

Joystickbesturing

Voor de wielladers 427, 435S, 437, 457 en 457S levert JCB nu af-fabriek een joystickbesturing. De ergonomisch ontworpen armsteun aan de linkerzijde ontziet de machinist van vele stuuromwentelingen per dag. Bij het instappen klapt de machinist de linkerarmleuning omlaag en activeert door middel van een knop de joystickbesturing. Voor de veiligheid heeft het stuurwiel ten alle tijden voorrang op de joystickbesturing.
Bij de joystickbesturing kan de machinist op een drukschakelaar de rijrichting kiezen, de kickdown, claxon en de bediening van de ruitenwisser. 

Intelliweigh

Naast de joystickbesturing, kunnen de 427, 437 en 457 wielladers uitgerust worden met het JCB Intelliweigh-weegsysteem. Het door Topcon ontwikkelde systeem beschikt over een nauwkeurigheid van +/- 2% en kan worden uitgerust met een optionele printer. Maximaal kunnen er tien verschillende uitrustingsstukken worden voorgeprogrammeerd. Een geïntegreerd GPS-systeem biedt nauwkeurig overzicht van de productiviteit. Tevens kan er gezien worden, van waar, hoeveel materiaal weggeladen wordt. Hierdoor is er een digitaal overzicht van de voorraadniveau’s. Het systeem is zeer uitgebreid, maar toch eenvoudig te bedienen. 

AI zorgt voor meer veiligheid op locatie

JCB ontwikkelde een nieuw voetgangersherkenningssysteem dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Rond lopende werknemers op de bouwplaats vormen een groot gevaar voor de machinist op machines. Om de machinist te helpen de gevaren rondom de machine te reduceren introduceert JCB Intellisense. Als eerste machines van JCB zal Intellisense leverbaar zijn op de 540-140 en 535-125 Loadall verreikers. 270 graden camera’s op de machine inventariseren waar zich personen rondom de machine bevinden. Het systeem waarschuwt in twee verschillende, van tevoren instelbare, afstanden. De eerste waarschuwing is, als er zich mensen rondom de machine bevinden, maar nog niet in een directe gevarenzone. Bij de tweede waarschuwing bevinden zich personen in de directe gevarenzone, hierbij krijgen zowel machinist en de personen rondom de machine een visuele en akoestische waarschuwing. Het camerasysteem kan via LiveLink ook de beelden en gebeurtenissen opslaan en via een versleutelde toegang op afstand worden uitgelezen. 
In de toekomst zal dit Intellisense ook leverbaar zijn op andere JCB-machines.

Trackingsensor

Zoekgeraakt handgereedschap, uitrustingsstukken van machines, containers, powerpacks of ander materieel op de bouwplaats behoord tot de dagelijkse kost van een materieelbeheerder. Om de locatie van deze producten in beeld te brengen levert JCB een bluetooth-tracker die verbonden is met JCB LiveLink. De tracker met een afmeting van slechts 68 x 32 x 16 mm en een gewicht van 50 gram is overal op te lijmen of vast te schroeven. Hij is beschermd tegen stof en water en beschikt over een batterijduur van vier jaar.