Reportages

Altijd de juiste tool

Altijd de juiste tool

Het in het Limburgse Ittervoort gevestigde Couwenbergh Aanneming heeft geïnvesteerd in twee Steelwrist SQ volautomatische snelwisselsystemen. Beide hangen aan twee Caterpillar 336F rupsgraafmachines. Door het volautomatische snelwisselsysteem zijn de machinisten veel sneller geneigd om het juiste uitrustingsstuk voor de juiste werkzaamheden in te zetten, waardoor er veel efficiënter gewerkt kan worden.

De historie van Couwenbergh gaat terug naar 1954 toen het opgericht werd als handels- en transportbedrijf. Toen in de Limburgse mijnstreken de kolenmijnen één voor één sloten, ontwikkelde Couwenbergh zich tot een gespecialiseerd sloopbedrijf dat het tot op de dag van vandaag nog steeds is.

Nieuwe Caterpillar

In de zomer van 2019 leverde Pon Equipment een Caterpillar 336F rupsgraafmachine af bij Couwenbergh. Deze is geleverd met een 6.900 mm lange straightboom (rechte monogiek) en een 3.900 mm lange lepelsteel.

 De ruim 42 ton zware rupsgraafmachine heeft met de straightboom een reikhoogte van bijna 14 meter, een reikwijdte van ruim 12 meter en een maximale graafdiepte van bijna 7 meter. Door de rechte giek is het ideaal om op een redelijk hoogte en reikwijdte te slopen. Hierdoor kan de machine op een veilige afstand en met een relatief zwaar uitrustingsstuk werken.

Kantelcabine

Om eenvoudiger op hoogte te kunnen werken, koos Couwenbergh voor een kantelcabine. Deze is door Timmerman in Middelburg omgebouwd. De cabine is nu 30 graden te kantelen, waardoor de machinist een ideaal zicht op zijn uitrustingsstuk en werk heeft. Door middel van een schakelaar in de cabine is deze hydraulisch in de gewenste stand kantelbaar.

Snelwissel

Eigenlijk zou de Cat 336 uitgerust worden met een CW45 hydraulische snelwissel, zodat de bestaande uitrustingsstukken gebruikt konden worden. Maar na eigen speurwerk van Couwenbergh werd besloten om de machine te voorzien van een volautomatische snelwissel. Meerdere collega (sloop-)bedrijven rusten hun (vooral nieuwe) machines hier ook mee uit. Op deze wijze kunnen de machine en de uitrustingsstukken optimaal worden ingezet.

Couwenbergh zocht contact met de Country Manager Benelux van Steelwrist, Tom van Baars. Deze gaf uitleg over Steelwrist’s SQ snelwissel, waarna de keus voor Couwenbergh vaststond. In de werkplaats van Pon is de machine bij aflevering uitgerust met een SQ80 snelwissel, voorzien van dubbele hijshaak. De machine is voorzien van een pressure relief valve op de extra functies, hierdoor kunnen deze drukloos worden aan- en afgekoppeld.

Uitwisselbaar

Verder zijn de SQ snelwissels voorzien van zogenaamde Q+ koppelingen die zorgen voor een hogere flow met minder weerstand en eenvoudig vervangbare en duurzame afdichtingen. Deze worden afgedicht met een automatische stofdeksel. De Steelwrist SQ snelwisselsysteem zijn uitwisselbaar met de volautomatische snelwisselsystemen van Rototilt, OilQuick en SMP, mits wordt voldaan aan de symmetrische standaard. 

Voor het ombouwen en aanpassen van de bestaande uitrustingsstukken werd gebruikgemaakt van Steelwrist-dealer DRS Machinery. Deze paste de vergruizer, schaar, sloophamer en sloop-sorteergrijper aan van CW naar SQ80. Bij de op maat gemaakte kopplaten van Steelwrist heeft DRS rekening gehouden met de bochten van de slangen, waardoor deze ruimte hebben om te bewegen op het moment dat piekdrukken in het systeem ontstaan. 

 

Lees het uitgebreide bericht op: Bouwmachines