Reportages

Keep it simple

Keep it simple

Het in het Zuid-Limburgse gevestigde Meens Nuth zet voor de verwerking van klei op steenfabrieken enkele wielladers in, waaronder een recent geleverde Caterpillar 950 GC.

Meens Nuth is al jaren een gevestigde naam als het gaat om het afgraven, sorteren én leveren van diverse soorten klei en löss aan steen- en dakpannenfabrieken in de gehele Benelux en Duitsland. Hiervoor beschikt Meens Nuth over diverse mobiele en rupsgraafmachines, vierassige containerwagens en kipoplegger-combinaties. 

Al in 1931 is Meens Nuth opgericht en inmiddels is de derde generatie aan het roer. De broers Paul en Frank Meens leiden het bedrijf dat zich vooral bezighoudt met het transport en laden van klei, leem en löss. Daarnaast voert men grondwerken uit, verhuurt men containers en levert men zand en grind.

Kleiverwerking

Op de steenfabriek van Nelissen in het Belgische Lanaken is Meens Nuth met twee wielladers actief. In twee ploegendiensten worden hier de bunkers van de transportbanden gevoed, die op hun beurt weer de steenfabriek voeden. De klei wordt van diverse hopen gehaald zodat er een optimale mengverhouding ontstaat.

Voor deze werkzaamheden volstaat een normale wiellader, die niet hoeft te zijn uitgerust met allerlei functies zoals een weegsysteem. De te rijden afstanden zijn zeer kort, dus een CVT-transmissie is ook niet nodig. Meens Nuth kocht dan ook bij accountmanager Siem Franssen van Pon Equipment een Cat 950 GC wiellader.

GC-serie

De Caterpillar GC-serie bestaat uit basismachines die minder uitgebreid uitgerust zijn, maar wel de kwaliteit én comfort bieden die men van Cat gewend is. De 950 GC is ideaal voor laadwerk, materiaaltransport, bunkerbevoorrading en hand- en spandiensten op bouwplaatsen met palletvorken of hijsjib. Dat de 950 GC gemaakt is voor het zware werk bewijzen wel het lange en robuuste hefframe en de stalen motorkap met dito spatborden. Het lange hefframe heeft zelfs een bakpenhoogte van 4,2 meter. Hieraan hangt bij Meens Nuth een vast 3,6 kuubs bak met onderschroefmes.

Uiteraard is de 950 GC voorzien van een schone Cat C7.1 ACERT motor die aan de Stage 5 emissienorm voldoet. De zescilinder 7 liter motor levert een maximaal vermogen van 180 kW (241 pk) bij 1.700 omw/min. Het maximale koppel bedraagt 1099 Nm bij 1.400 omw/min. 

Krachtiger

Eén van de machinist op de 950 GC bij Meens Nuth is Didier Rietrae: “de 950 GC is aanzienlijk krachtiger dan onze vorige machine, die overigens ook van een ander merk is, maar wel in dezelfde klasse valt. We rijden hier over een verhard terrein waar depots met diverse soorten klei liggen. Deze klei wordt opgezet en aangedrukt, zodat deze zich niet vol zuigt met water. Om de bak vol te krijgen heb je veel indringkracht nodig en daar heeft de 950 GC niets aan te kort”. Er kan comfortabel gereden worden door het Ride Control-systeem dat in ruw/oneffen terrein en bij hogere rijsnelheden de schokken opvangen, ook zal het materiaalverlies uit de bak beperkt worden tot een minimum. 

Voor het dagelijkse onderhoud kunnen beide zijkleppen omhoog geklapt worden, hier bevinden zich ook de toegang tot de brandstof- en AdBluetanks. Door het Engine Idle Management System (EIMS) dat het stationair draaien van de motor regelt, de automatische motoruitschakeling en de onafhankelijk van de motor draaiende koelventilator verlagen het brandstofverbruik. Tevens is de machine af-fabriek voorzien van een automatisch smeersysteem.

Comfortabel

De ruime cabine is eenvoudig ingericht, maar er ontbreekt niets aan comfort. Zo zijn de meters op het dashboard analoog in combinatie met gekleurde indicatielampjes en een LCD-scherm. Ook zijn er op het dashboard eenvoudig te vervangen wipschakelaars gemonteerd. Gestuurd wordt door middel van een verstelbaar stuurwiel met stuurknop. Aan de linkerzijde ervan is de hendel voor de rijrichting geplaatst. Deze kan ook bediend worden door een wipschakelaar naast de drie hendels voor de bediening van het laadframe. Een kruishendel is leverbaar als optie. Het instelbare DualTilt afslagsysteem zorgt er voordat de laadbak in de graafstand staat, nadat deze geleegd is. 

De machinist zit comfortabel op een luchtgeveerde en meervoudig verstelbare stoel die voorzien is van armleuningen. Aan en in het cabinedak bevinden zich het scherm van de achteruitrijcamera, radio en verwarming met airco. Zowel aan de voor- als achterzijde beschikt de 950 GC over vier LED-werklampen.

Inmiddels is er bij Meens Nuth een tweede Caterpillar wiellader geleverd, een 926M. Deze wordt door Meens Nuth voor diverse werkzaamheden en hand- en spandiensten ingezet.

Lees het uitgebreide bericht in Bouwmachines 6-2021.