Reportages

Rij-impressie: Volvo FMX en FH Electric

Rij-impressie: Volvo FMX en FH Electric

Onlangs waren we op uitnodiging van Volvo Trucks te gast in het Zweedse Göteborg waar we reden met de nieuwe Volvo FMX en FH Electric, voertuigen die pas eind 2022 op de markt verwacht worden.

Volvo Trucks levert al sinds 2019 de elektrische FL en FE. Vooral de FE Electric is als 6x2 vooral populair bij de vuilnisophaaldiensten en er zijn al enkele exemplaren afgeleverd als kraan-kipper voor het werken in binnenstedelijke gebieden. Voor de Amerikaanse markt is er sinds 2020 de VNL-torpedo. Alle drie de distributievoertuigen zijn uitgerust met een elektromotor met daarachter een transmissie met twee versnellingen.

Meer power, meer versnellingen

Bij de FM, FMX en FH Electric maakt Volvo gebruik van drie elektromotoren, die door middel van een tandwielkast verbonden zijn met de normale I-Shift transmissie met 12 versnellingen. Een versnellingsbak die Volvo dit jaar al 20 jaar in productie heeft en die ze steeds weten te finetunen. 

Uit onderzoek van Volvo is gebleken dat 60% van de klanten maximaal 300 km per dag rijdt, dit is ook de actieradius van de elektrische zware trucks van Volvo met één acculading. Uiteraard kan er tussendoor met een snellader geladen worden, waardoor de trucks binnen 1,5 uur voor 80% worden bijgeladen. Deze range trucks is geschikt voor maximaal 44 ton GVW en zouden met dit gewicht minimaal 4 uur contant kunnen rijden.

Voor voertuigen in het hele zware en lange afstandensegment denkt Volvo dat er in de toekomst toch andere oplossingen moeten komen, denk hierbij aan bijvoorbeeld een waterstof- of brandstofcel.

Eigen accupakket

Volvo produceert zelf de accupakketen. Elk pakket heeft een vermogen van 90 kWh en wegen circa 500 kg. De FMX en FH waar wij mee reden waren uitgerust met iedere zes pakketten. Deze zitten op de plek van de brandstoftanks, naast het chassis. Doordat de verbrandingsmotor niet aanwezig is, is het meer gewicht circa 2 ton.

Opladen

Het opladen van een grootaantal voertuigen, zeker onderweg, vormt nog een groot probleem. Volvo werkt daarom samen met Daimler en Traton (MAN en Scania), voor het opzetten van een Europees netwerk met 1700 openbare oplaadstations.

 

 

Het rijden

We reden met een FMX 8x4*4 voorzien van een Palfinger autolaadkraan en een openlaadbak en een FH 4x2 trekker met tweeassige citytrailer. Beide voertuigen waren geladen om er een reële indruk van te krijgen. 

Van buiten zijn beide voertuigen optisch gelijk aan de broertjes die voorzien zijn van een dieselmotor. Het enige dat opvalt is de toevoeging ‘Electric’ op de grille. Ook vanbinnen, geen verschil. Het enige dat op afwijkt is dat de brandstofmeter nu het percentage van het accupakket weergeeft en de verwachte actieradius.

Zoem zoem

Na het omdraaien van de sleutel klinkt er alleen een aangenaam gezoem. Uiteraard hebben we geen radio aan en genieten we van de rust die zo’n truck uitstraalt tijdens het rijden. Wat opvalt is dat er een enorm vermogen van 490 kW (666 pk) en een koppel van 2.800 Nm beschikbaar is, de I-Shift trekt in de zevende versnelling op, schakelt dan al snel door naar de tien en als laatste naar de twaalfde versnelling. Volvo maakt met opzet gebruik van de standaard I-Shift hierdoor zijn er meer stappen beschikbaar wanneer het voertuig een helling beklimt. 

We rijden een stukje over het industrieterrein, snelweg, door het centrum en vooral vele buitenwegen rondom Göteborg. Wegen met vele hoogteverschillen en veel drempels. Wat een genot zo’n elektrische truck, je wordt er zelf heel rustig van. Door het wegvallen van het motorgeluid moet je wel de snelheidsmeter in de gaten houden want je rijdt als vlug te snel.

Omdat er geen motorgeluid is overheersen het wind- en bandengeruis, verder laten de Volvo’s niets van zich horen. Het geluidsniveau buiten is stationair slechts 69 dB(a), die is de helft van een voertuig met een dieselmotor. Bij 50 km/u is het in de cabine slechts 52 dB(a).

Remmen op de motor

Door de ‘motorrem’ op standje drie te zetten, kun je door middel van het ‘gaspedaal’ niet alleen accelereren maar ook afremmen. Tijdens het afremmen worden de accu’s opgeladen, hierdoor kun je als chauffeur je actieradius vergroten.

Lossen, laden en geladen worden, het kan allemaal tegelijk. Tijdens het gebruik van de PTO voor bijvoorbeeld het laden van een mixer op de betoncentrale, of het lossen op de bouw, kan Volvo tegelijkertijd de accu’s laden terwijl er met het voertuig gewerkt wordt. Ook voertuigen met een autolaadkraan die bijvoorbeeld hijswerkzaamheden binnen uitvoeren, kunnen tijdens het werk opgeladen worden.

Volvo levert drie verschillende PTO’s: een volledig elektrische met een vermogen van 40 kW, een elektromechanische die 70 kW levert of een transmissie-PTO die maximaal 150 kW levert. De elektrische is vooral geschikt voor koelopbouwen en betonmixers. 

Bouwsegment

In de bouw zal vooral het interesse uitgaan naar de FMX en dan opgebouwd als kraan-kipper, kraan-openlaadbak, mixer of betonpomp. Voertuigen die relatief weinig kilometers maken en tussendoor opgeladen kunnen worden. Volvo geeft aan dat ze verwachten de eerst voertuigen eind 2022 te kunnen leveren en in de loop van 2023 het volledige programma zware elektrische trucks te kunnen leveren.