Reportages

Sennebogen 835 G Hybrid als belangrijke schakel in bietencampagne

Sennebogen 835 G Hybrid als belangrijke schakel in bietencampagne

L’Ortye heeft in de haven van Maastricht als een van de eerste bedrijven in de Benelux een nieuwe Sennebogen 835G Hybrid in gebruik genomen. Tijdens de beurzen Matexpo in Kortrijk en Nordbau in Neumünster presenteerde Sennebogen deze jongste telg. Het is de eerste machine in de G-serie en tevens het eerste ‘kleinere’ model dat is uitgevoerd met de Sennebogen Green Hybrid-technologie.

De Sennebogen 835 is één van de eerste types die de fabrikant 25 jaar geleden presenteerde toen ze de Greenline overslagmachines introduceerde. De circa 48 ton zware machine is steeds verder ontwikkeld. De laatste versie, de 835E, is inmiddels ruim 10 jaar in productie en blijft voorlopig leverbaar.

Met de komst van de nieuwe 835G Hybrid begint Sennebogen aan een volledig nieuwe generatie overslagmachines, waarbij de toevoeging Hybrid toch wel het grootste nieuws is.

Green Hybrid

Met het Green Hybrid-systeem van Sennebogen is het mogelijk om tot 30% energie te besparen. Het systeem werkt eenvoudig: een derde ‘hefcilinder’ drukt tijdens het zakken van de giek, olie naar stikstofaccumulatoren. Deze persen de stikstof samen, tijdens het heffen wordt deze energie gebruikt om de giek sneller te kunnen heffen. 
Met dit eenvoudige systeem kunnen volgens de fabrikant hogere werksnelheden behaald worden, met aanzienlijk minder energie en uiteraard een lagere CO2 uitstoot, zo wordt beloofd. Hierdoor is de 835G Hybrid in staat om tijdens overslagwerk tot 800 ton/uur productie te draaien, claimt de fabrikant.
De nieuwe 835G Hybrid is voorzien van een Cummins B6.7 zescilinder motor met een vermogen van 188 kW (256 pk) bij 1.800 omw/min. Uiteraard voldoet de motor aan de huidige Stage 5 emissie-eisen. Om langdurig te kunnen draaien beschikt de machine over een 650 liter brandstof- en een 75 liter AdBlue-tank. Hierachter is een loadsensing-pomp gemonteerd die tot 740 liter/min kan leveren. Dit resulteert eveneens tot hoge cyclisnelheden. 

Modulair gebouwd

Sennebogen kiest ook bij de 835G Hybrid voor een modulaire bouw. Hierdoor zijn de mogelijkheden ongekend en is er voor iedere inzet de juiste machine beschikbaar.
Als onderwagen is er keuze uit rups of mobiel, met of zonder pylon. Ook heeft de klant keuze uit twee krachtbronnen, diesel of elektro. Er zijn twee te kiezen cabines, Maxcab en Maxcab Industry, die weer te combineren zijn met drie verschillende cabineverhogingen: 2,8 en 3,5 meter of 2,9 meter omhoog en 2 meter naar voren. 
Ook bij de giekconfiguratie is er veel keuze:
-K16 ULM; 9,1 meter rechte giek met 6,6 meter steel voorzien van bakcilinder
-K18; 10,1 meter rechte giek met 7,9 meter steel
-K20; 11 meter rechte giek met 9,4 meter steel
-B18; 10,6 meter gebogen giek met 7,9 meter steel
-B19; 10,6 meter gebogen giek met 9,4 meter steel

Nieuwe Maxcab III

Bij de nieuwe G-serie nam Sennebogen ook de cabine grondig onderhanden. De Maxcab III is leverbaar in twee uitvoeringen. Maast de standaarduitvoering is er ook de Industry-uitvoering met een eendelig gepantserd voorraam dat schuin naar voren helt. Beide cabines beschikken over schuifdeuren met schuifraam, bordes met railing aan de cabine, climate control, LED-werkverlichting en joystickbesturing. Met het Sencon-besturingssysteem heeft de machinist inzicht in de belangrijkste zaken van de machine.
L’Ortye heeft vier Sennebogens in gebruik, een oudere 850 op de locatie Haven Stein, een 818 op de locatie Hoensbroek en de 835G Hybrid, samen met een 355E telehandler op de locatie Haven Maastricht. Deze laatste is gehuurd van SMT Rental gedurende de bietencampagne.

Extra camera

De 835G Hybrid van L’Ortye is uitgerust met een mobiele onderwagen in combinatie met een K18-giek en diverse grijpers. Ondanks dat de machine standaard al rijk uitgerust is, is deze machine nog voorzien van een extra camera waardoor de machinist nu beschikt over een camera op het contragewicht, rechterzijde en lepelsteel. Daarnaast is een 27mc voor contact met de chauffeurs van de aanleverende bietentrucks en de collega op de Sennebogen 355E telehandler. 
Voor de overslag van bieten leverde Rigter Handelsondeneming een op maat gemaakte Kinshofer bietengrijper van 8.000 liter. Deze grijper heeft geen steunrollen, maar een rondijzer, waardoor de bieten niet zo makkelijk kapot worden geknepen. Tevens is de grijpersluitdruk verlaagd om schade aan de bieten en daardoor kwaliteitsverlies te beperken.

Pionieren 

Bas Ruijten, Technisch manager bij L’Ortye: ”Het was geen makkelijke opgave om de juiste machines samen te stellen voor deze werkzaamheden. Want voorheen werden de bieten per as vervoerd en nog eerder via een speciale laad en monstername inrichting in schepen over geladen. We wisten wat de werkzaamheden waren en toen zijn we al in een vroeg stadium gaan pionieren. Zo hebben we de rupro (ruben probe), het apparaat wat bietenmonsters uit 80% van de gekiepte vracht bieten neemt op het schuifbord van de telehandler gemonteerd. Deze neemt uit de gekiepte vracht een monster en brengt dit naar de ‘Beet Box’. Dit is een omgebouwde zeecontainer waar de monsters in 20 kilo-zakken worden verpakt en via een transportband naar een portaalcontainer gaan, die vervolgens elke avond naar het laboratorium in Dinteloord wordt gebracht.
In de bietencampagne zijn we een belangrijke schakel die niet mag uitvallen, zo hebben we verschillende scenario’s bedacht als er iets uit zou vallen. Hiervoor hebben we dan ook diverse back-upplannen om het laadproces voor te kunnen zetten. Dit was voor ons ook één van de redenen om weer met SMT aan tafel te gaan zitten voor Sennebogen. Wij zijn zeer te spreken over de service van de dealer. Accountmanager Jeroen van der Horst adviseerde ons de nieuwe 835G Hybrid, deze machine past buiten de bietencampagne perfect voor de activiteiten in Haven Stein. Tevens voeren wij samen met SMT iedere 250 uur geplande onderhoudsinspecties uit, waardoor we de kans op stilstand minimaliseren.

CO2-reductie

De Sennebogen 835G Hybrid van L’Ortye wordt ingezet voor de overslag van suikerbieten. Deze worden met vrachtwagens in Zuid-Limburg ingezameld en op het haventerrein van L’Ortye in de Beatrixhaven in Maastricht overgeladen in schepen die hun vrachten op hun beurt weer naar de suikerfabriek in Dinteloord varen. Tot 16 jaar geleden was er een speciale bietenoverlaadlocatie in Born. Hiervandaan werden alle bieten van heel Zuid-Limburg per schip naar Dinteloord gevaren. Daarna is dit ieder jaar per as gegaan, 6,5 dag per week, circa 5 maanden lang.
Na een proef in 2020 is besloten om vanaf 2021 de bieten weer per schip te transporteren, dit heeft verschillende redenen. Om 270.000 ton suikerbieten vanuit Zuid-Limburg naar de fabriek van Cosun Beet Company te transporteren zijn er circa 8.000 transporten nodig. Door dit om te zetten per schip, is dit een enorme CO2-reductie. Daarnaast is er minder vrachtbeweging op de snelweg waar het sowieso al zeer druk is. Gebeurt er op de A2 een ongeval, ligt heel het wegtransport plat. Maar ook het chauffeurstekort speelt zeker een rol. Trouwens suikerbieten zijn medeverantwoordelijk voor de vermindering van CO2, zij nemen grote hoeveelheden CO2 op. 

L’Ortye, de geschiedenis van een Limburgs familiebedrijf

Kort na de oorlog, in 1948, startte de familie L’Ortye een handel in kolen, een activiteit die vele bedrijven hadden in de regio. In Zuid-Limburg waren er destijds 13 kolenmijnen actief, deze boden veel werk, zowel bij het ontginnen als ook bij het transporteren van kolen. In het begin werden de kolen nog met paard en wagen bezorgt, echter in 1956 werd de eerste vrachtwagen aangeschaft. In de loop van de jaren groeide het wagenpark, ook kwam er de verhuur van garageboxen bij en later zelfs een tankstation. 
In 1963 kocht L’Ortye de eerste wiellader, een Werklust. Deze werd aangekocht voor de ontginning van groeve Rode Put in Simpelveld. In de loop van de jaren volgenden er nog de groeve Hommert en groeve Meers, deze wordt nog altijd door L’Ortye beheerd en valt tevens binnen het gigantische Grensmaasproject, hierbij gaat de verruiming van de Maas hand in hand met de aanleg van natuur.
In 1967 volgende de eerste containerwagen, een activiteit die L’Ortye tot op de dag van vandaag nog altijd uitvoert. In 1987 nam L’Ortye de gemeentehaven in Stein over, hiermee waren de eerste havenactiviteiten gestart. In 2015 volgende uitbreiding van de activiteiten in de Beatrixhaven in Maastricht. 
Inmiddels is de derde generatie L’Ortye aan het roer, Vivien en haar broer Jean L’Ortye hebben de leiding over het bedrijf dat circa 110 medewerkers werk biedt en met circa 50 vrachtwagens op de weg is. Het bedrijf heeft vijf divisies; transport, milieu, haven, zand & grind en grondbank.

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 11-2021