Reportages

Oude metalen als grondstof voor nieuwe producten

Oude metalen als grondstof voor nieuwe producten

Hergebruik is in deze sector de normaalste zaak van de wereld. Het klinkt zo simpel, oude metalen of ‘old iezer’ zoals in deze regio het noemen. Al jaren worden bij Hoeben Metalen oude metalen aangeleverd. Het bedrijf uit Kampen recycled alle soorten metaal, maar ook drijvend materieel zoals vrachtschepen, zandzuigers en duwbakken. Materiaal dat hieruit vrij komt wordt op het bedrijfsterrein verder verwerkt tot grondstof, het tweede leven begint.

Hergebruik is in deze sector de normaalste zaak van de wereld. Het klinkt zo simpel, oude metalen of ‘old iezer’ zoals in deze regio het noemen. Al jaren worden bij Hoeben Metalen oude metalen aangeleverd. Het bedrijf uit Kampen recycled alle soorten metaal, maar ook drijvend materieel zoals vrachtschepen, zandzuigers en duwbakken. Materiaal dat hieruit vrij komt wordt op het bedrijfsterrein verder verwerkt tot grondstof, het tweede leven begint.
Er gebeurt veel op het bedrijfsterrein in Kampen, er heerst volop activiteit. Vrachtauto’s rijden af en aan, overslagmachines draaien het metaal op de hoop in opslag of sorteren, beladen de grote Lefort staalschaar en laden de vrachtauto’s. Om het drijvend materieel te verkleinen naar ‘hapklare brokken’, moet er wel wat gebeuren. Men beschikt over een grote 400 ton’s drijvende bok en deze hijst het te slopen schip op de vloeistofdichte kade. 
Twee 50-tons graafmachines zijn voorzien van een Genesis schrootschaar om de schepen te knippen en de geknipte delen te verkleinen. Nadat Fabian Draaisma, van Hoeben Metalen, zich georienteerd heeft op de machines van zijn voorkeur in de markt, kreeg SMT de opdracht om één van de machines vervangen. Het werd een nieuwe Volvo EC480E die met de nodige aanpassingen geschikt is gemaakt voor dit werk.

Een veilige werkplek

Het is machinist Johan van der Wal die het werk moet uitvoeren en hij is gebaat bij een goede werkplek. Er is gekozen voor de High Visibility cabine om de machinist een veilige werkplek en een goed zicht te geven. Deze cabine wordt al jaren toegepast op de Volvo HR sloopmachines. De cabine is voorzien van voorraam uit 1 stuk en een vlak dakraam. Zowel het voorraam als dakraam is voorzien van 13 mm dik lami-safe glas en dit glas bestaat uit twee delen glas met daar tussen een kunststof laag. Deze lagen zijn aan elkaar verlijmd. 
Lami-safe glas verminderd het risico van rondvliegende stukken bij breuk, maar draagt ook bij aan een lager geluidsniveau in de cabine en houdt UV-straling tegen. Een grote ruitenwisser op het voorraam en een ruitenwisser op het dakraam, dragen bij aan goed zicht op het te knippen scheepsdeel.
Om te voorkomen dat wegslingerende metaaldelen de cabine raken, is er FOG veiligheidskooi over de cabine is gemonteerd. De veiligheidskooi is volgens ISO10262 gecertificeerd en deze is gemonteerd aan het chassis en niet aan de cabine. De cabine staat op de viscosedempers gemonteerd. Mocht onverhoopt een metaaldeel wegslaan en de veiligheidskooi raken, dan worden schokken via het chassis weg geleid en niet door de cabine.
De veiligheidskooi is voorzien van een openklapbaar gedeelte voor het voorraam, zodat de machinist gemakkelijk het raam kan schoonmaken. Ook staan de spijlen niet recht, maar in een ‘waaier’ zodat hinder hiervan wordt geminimaliseerd en dat komt ten goede aan het zicht voorwaarts. Standaard is er een camera achter en rechts aanwezig. Deze zijn voorzien van een bolle, verwarmde lens voor een goed zicht. 

Comfort en gemak

Hoeben heeft gekozen voor de luchtgeveerde DeLuxe stoel die van alle gemakken is voorzien. Zo kan de hoofdsteun in hoogte en voorwaarts worden versteld en is er stoelverwarming aanwezig. Ook is er een ventilatiestand aanwezig, praktisch voor de warme dagen om de rug koel te houden. Niks is hinderlijker dan een bezwete rug. De armsteunen zijn 125 mm. breed en meervoudig verstelbaar. Niet alleen in hoogte, maar ook in lengte en zijwaarts, zoals dit voorheen ook bij de Åkerman ook kon. 
Standaard kunnen de bedieningsconsole’s onafhankelijk van de stoel in lengte en in hoogte worden versteld. Samen met de korte slag van de joysticks kan de machinist hiermee zijn optimale werkpositie creëren. Items als een luchtpistool in de cabine maken het schoonmaken makkelijker. 
Uiteraard mag de mobilofoon niet ontbreken. Het kan druk en lawaaig zijn op het terrein en hiermee wordt communicatie tussen de collega’s op de overslagmachines en wiellader mogelijk. Het komt de veiligheid ten goede.

Krachtige knipper maakt indruk

Daar waar het letterlijk om draait: de staalschaar. Dit is een Genesis GXT955R roterende schaar en deze is afkomstig van de voorgaande machine en gemonteerd en aan de 7 meter monogiek. Hiervoor is een nieuwe kop geconstrueerd, om de staalschaar goed te laten passen op de Volvo.
Beco Vianen heeft deze aanpassing voor zijn rekening genomen evenals het plaatsen van extra contragewicht. Beco is sinds enkele jaren een gekwalificeerde partner voor Volvo Special Application Solutions (SAS) en werkt nauw samen met de engineers van Volvo bij het modificeren van machines naar klantwens.
De engineer is met de klantwens aan de slag gegaan en tot resultaat gekomen. De kop van de staalschaar is voorzien van twee pengaten t.b.v. de steelcilinder. Het eerste gat is ervoor om de transporthoogte zo laag mogelijk te houden bij transport over de weg. Dit is noodzakelijk, want de machine werkt ook buiten de bedrijfspoort op sloopprojecten. Het tweede pengat zorgt voor een grotere werkhoogte, waarbij de punt van de schaar tot 10,8 meter boven maaiveld reikt. 

De staalschaar wordt bediend via de rechter joystick (bek open, bek dicht) en gevoed via de bakfunctie én de schaarfunctie. De machinist hoeft alleen de joystick te bedienen en geen extra functie erbij. Deze functie komt ten goede aan de cyclustijd. Om de stabilteit over dwars goed te houden wanneer er een stuk staal in de schaar hangt op max. bereik, is er 4.000 kg extra contragewicht geplaatst. 
De Genesis schaar maakt indruk. Het is een zware jongen met een lengte van ca. 5 meter en een gewicht van ca. 11.000 kg. Met een bekopening van 991 mm en een bekdiepte van 1067 mm kan de schaar het meest voorkomende werk aan bij Hoeben. 
Als de Johan een begin maakt aan een zware duwbak, knipt de schaar moeiteloos de scheepshuid open van boven naar beneden. Tussendoor worden verstevigingsrongen doorgeknipt en de machinist pelt letterlijk de scheepshuid eraf. Hoeben controleert de scharen regelmatig en men is secuur op het onderhoud hiervan. Dankzij de standaard led werkverlichting kan hij ook overdag gemakkelijker in het ruim kijken om de schaar goed te positioneren.

Om bij de hefcilinders het leidingwerk en slangbreukventielen te beschermen, is er af-fabriek een beschermplaat aangebracht. Deze is 8 mm dik en geperforeerd. Zo heeft de machinist via het zijraam toch nog zicht op het rijwerk.
De Groeneveld Twin 3 automatische vetsmering maakt het plaatje af. Er wordt niet steevast aan het eind van de dag gesmeerd met de uitrusting in dezelfde positie, maar op een ingestelde intervaltijd wanneer de machine in beweging is waarbij de uitrusting in elke mogelijke positie bevindt en zo wordt het smeervet goed verdeeld. Smering vindt dus tijdens het werk plaats en dit komt de levensduur van de draaipunten/lageringen ten goede.

Zweedse krachtbron

De Volvo EC480E is voorzien van een zuinige Volvo D13 Stage 5 motor, waarmee Hoeben de emissie-uitstoot verder verlaagt. Niet alleen Co2, maar ook NOx en roetuitstoot daalt fors t.o.v. de voorgaande machine die was uitgerust met een Stage 3A motor. Het regenereren van het roetfilter vindt tijdens het werk plaats, dus de machine hoeft hiervoor niet te worden geparkeerd.
De hydraulische omkeerfan helpt de koelers langer schoon te houden en heeft een instelbare interval. Praktisch bij warm weer, waneer er weinig wind is op het terrein en grote objecten om de machine staan. Een automatische motorstop is standaard aanwezig. Nieuw is de vertraagde motorstop. Deze laatste is bekend van de knikdumpers; de machinist draait het contactslot om en na een paar minuten slaat de motor automatisch af. 
Een ander nieuwtje is dat Volvo motoren over een langere verversingsinterval beschikken voor motorolie, motoroliefilters en brandstoffilters. Was dit voorheen 500 uur, is dit nu 1000 uur. Voorwaarde is wel dat hierbij Volvo VDS 4.5 motorolie en Volvo High Performance olie- en brandstoffilters moeten worden gebruikt. Het is beter voor het milieu (je voert immers minder afval af) en scheelt een slok als je bedenkt dat er ca. 55 liter (incl. filters) motorolie nodig is.

Het bedrijf Hoeben Metalen

Grondlegger Johannes Hoeben is in 1893 in Leeuwarden met het bedrijf gestart. Destijds begon men met het verwerken van lompen en metalen en groeide langzaam uit tot metaalrecycling van niveau. Het bedrijf groeide en na een aantal verhuizingen vestigt Gerard Hoeben het bedrijf in 2010 in Kampen. Daar beschikt Hoeben over een ruime, centraal gelegen locatie aan de Zuiderzeehaven met een oppervlak van 45.000 m².
Door de jaren heen is Hoeben Metalen uitgegroeid tot een metaalrecyclingbedrijf van formaat. Klanten kunnen hier terecht voor het verzamelen, slopen en verwerken van ijzer en metaal. Dat gebeurt op efficiënte wijze, met moderne technieken en respect voor milieu & leefomgeving.
De verwerking van ferro- en non- ferro materialen vindt bij Hoeben plaats op zeer hoog niveau, waarbij men een productkwaliteit wil afleveren die zo zuiver mogelijk is. Het gaat niet alleen om het eindproduct, maar Hoeben werkt ook samen met klanten en opdrachtgevers. Dat uit zich in een snelle financiële afwikkeling én snelle uitvoering van sloopprojecten. 

 

Voor meer informatie: SMT