Reportages

Lang duo

Lang duo

In een jaar tijd nam Aannemersbedrijf J. van den Brand B.V. in het Brabantse Teefelen twee Liebherr longreach rupsgraafmachines in gebruik. Beide machines worden veelzijdig ingezet. Een goede reden om deze eens nader te gaan bekijken op locatie.

In twee achtereenvolgende jaren nam J. van den Brand een Liebherr rupsgraafmachines in gebruik; eind 2017 een R946 en eind 2018 een R936. Beide machines zijn uitgerust met een zogenaamde ‘Multiuser’-giek. Deze lange giek is niet alleen geschikt voor profileerwerkzaamheden, maar ook voor grondverzet of soortgelijke toepassingen. Er zijn weinig merken die dergelijke gieken 100% origineel af-fabriek kunnen leveren. Het gros van zulke machines die we in Nederland tegenkomen zijn allemaal ‘gewone’ graafmachines, die achteraf voorzien zijn van een lange of verlengde uitrusting.

Liebherr levert deze gieken al vele jaren voor rupsgraafmachines van 25 tot 100 ton en in reikwijdtes van 14,6 tot 25 meter. Naast deze Multiuser-gieken is er ook de zogenaamde ‘Bösschungsausleger’. Deze is speciaal voor het afwerken van taluds. Ze zijn langer en lichter geconstrueerd. Ook beschikken ze over twee steelcilinders, waardoor er een grotere slag van de steel gerealiseerd kan worden.

De eerste

Eind 2017 leverde verkoper Rutger Gerrits van W&H Nemaasko in Maasbracht de eerste Liebherr longreach af bij Van den Brand. Deze 50-tons R946S-HD Litronic is voorzien van Liebherr’s eigen 10,5-liter zescilinder dieselmotor met een vermogen van 220 kW (300 pk) bij slechts 1.800 omw/min. Door toepassing van SCR-technologie in combinatie met AdBlue voldoet deze motor aan de Stage 4 emissienorm. Hieraan is een dubbele pomp met een capaciteit van tweemaal 305 liter/min gekoppeld én een separate zwenkpomp van nog eens 205 liter/min. 

De machine staat op de zware S-HD onderwagen van de R950SME. Deze heeft een spoorbreedte van 2.900 mm. In combinatie met 900 mm brede, afgeschuinde rupsplaten ontstaat zodoende een stabiele basis. De R946 van Van den Brand is voorzien van de ‘korte’ variant van de Multiusergiek, een 8.600 mm monogiek en 5.500 mm lepelsteel. Hiermee reikt de machine tot 15 meter ver en 10 meter diep. Langere varianten zijn 10.300 mm monogiek en 7.300 of 8.500 mm lepelsteel. De machine is af-fabriek eveneens voorzien van een compleet automatisch smeersysteem. De lepelsteel van de R946 van Van den Brand heeft Liebherr in een speciale onderwateruitvoering geleverd. Hierbij is deze vol geschuimd, waardoor er geen water kan indringen. Tevens is de Verachtert CW45 snelwissel uitgevoerd voor onderwaterwerk. Hierbij zijn de pennen ‘zwevend’ gelagerd en afgedicht. Af-fabriek zijn de giek en steel voorzien van Trimble brackets, waar achteraf eenvoudig GPS-sensoren op gemonteerd kunnen worden. 

Naast de vele standaard LED-werklampen en camera’s op contragewicht en rechterzijde is de R946 op wens van Van den Brand voorzien van LED-werklampen op de steel, samen met een extra camera. De bovenwagen is voorzien van vaste treeplanken aan weerszijden. Marlomar in Son en Breugel voorzag de machine van de geel-zwarte bedrijfkleur. Voor de finishing touch is de machine in de blanke lak gespoten.

We bezochten de 50-tonner op locatie, waar hij met een tweeschalengrijper een schip met klei aan het lossen was, bestemd voor de baksteenindustrie. Hierbij is duidelijk te zien dat de Multiusergiek niet alleen geschikt is voor het werken met een bak. Reikwijdte, reikdiepte en hefhoogte komen tijdens het lossen van het schip goed van pas. Met de stabiele S-HD onderwagen staat de R946 naast het schip. 

De tweede

Een maatje kleiner is de tweede Liebherr longreachmachine die aan Van den Brand geleverd werd. Dit is een R936LC-V Litronic. De 40 ton zware machine is eveneens voorzien van een eigen Liebherr krachtbron. Hier maakt men gebruik van de 7-liter viercilinder D934 motor met een vermogen van 170 kW (231 pk) bij 1.800 omw/min. Ook deze voldoet uiteraard aan de Stage 4 emissienorm. Het positiv control hydraulisch systeem maakt gebruik van een dubbele pomp met een opbrengst van tweemaal 238 liter/min en een zwenkpomp van 177 liter/min.

De mechanisch verbreedbare onderwagen is uitschuifbaar van 2.390 naar 2.890 mm spoorbreedte. Ook hier zijn 900 mm afgeschuinde rupslaten gemonteerd. De tot 14 meter reikende uitrusting bestaat uit een 8.000 mm lange monogiek in combinatie met een 5.300 mm lange lepelsteel. Als opties zijn nog 8.500/6.300 mm en 10.200/7.700 mm leverbaar. 

Ook deze machine is verder hetzelfde uitgevoerd als de R946, met treeplanken, onderwater CW45 snelwissel, extra LED-werklampen en door Marlomar in de bedrijfskleuren gezet.

Wisseling van de wacht

Tijdens de onlangs gehouden Bauma 2019 presenteerde Liebherr haar nieuwe ‘Generation 8’ rupsgraafmachines. Deze geheel nieuwe machines zijn voorzien van Stage 5 motoren en elektrische servo’s. Liebherr heeft hierbij ook de typebenamingen aangepast aan het werkgewicht van de machines. De R936 zal worden vervangen door de R930 en de R946 wordt, afhankelijk van de uitvoering, vervangen door de R938 en R945. Meer over deze nieuwe machines in een apart artikel

Nog meer Liebherr’s

Naast deze twee Liebherrs bezit Aannemersbedrijf J. van den Brand nog een drietal Liebherr graafmachines: een mobiele A914 en de R914C en R936 op rupsen. Bovendien heeft men een PR724LGP bulldozer. Naast grond-, weg- en waterbouwwerkzaamheden houdt Van den Brand zich ook met de oorsprong van het bedrijf bezig: loonwerk. In 1967 is men gestart met het verrichten van loonwerk voor agrarische bedrijven. Door de jaren heen is het loonbedrijf met de klanten meegegroeid. Hierbij zijn ook de mesthandel en het bij behorende transport ontstaan. Naast mest- en andere agrarisch gerelateerd transport vervoert men ook veel klei naar diverse steenfabrieken.

Voor alle vakgebieden binnen het bedrijf is men in het bezit van de benodigde certificaten en zijn ruim 35 vakbekwame en gemotiveerde werknemers in dienst.