Reportages

Bia Experience Days 2022

Bia Experience Days 2022

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni 2022 hield Bia haar Experience Days 2022 in de steengroeve Calcaires de la Sambre in Landelies (B).

In 1902 opent Georges Bia, een mijnbouwingenieur, een verkoopkantoor in Brussel om de Belgische en Congolese markt te bedienen. Tevens vertegenwoordigt hij de luchtvaaractiviteiten van de gebroeders Wright. In 1930 worden de eerste Nordberg, tegenwoordig Metso Qutotec, verkocht. Een partnerschap dat tot op heden stand is gebleven. Vanaf 1961 vertegenwoordigd Bia een hele rij aan grondverzet- en bouwmachines. Sinds 1998 vertegenwoordigd Bia Komatsu, eerst in een aantal Afrikaanse landen, vanaf 2004 ook in de Benelux. Tot op heden is Bia nog altijd een familie bedrijf en wordt door de derde generatie geleid, Vincent Bia is CEO van de Bia Group.

Maar niet alleen Bia had een verjaardag te vieren, ook de steengroeve Calcaires de la Sambre vierde feest, hun 200-jarig bestaan. In 1821 begon Jacques-Aubin Dolbeau, een soldaat van Napoleon, met het delven van kalksteen in Landelies. De gewonnen kalksteen heeft een uitzonderlijke zuiver- en witheid. En is in een straal van 500 km niet verkrijgbaar. Naast gebruik als decoratie in tuinen of waterpartijen, worden de steen ook toegepast in de bouw-, staal- en glasindustrie. Zelfs in kunstmest is het terug te vinden. 

In de praktijk testen

Bia gaf haar klanten en geïnteresseerden de mogelijkheid om machines in de praktijk te testen. Zo kon er met een WA475-10 en WA480-8 Aggregates wielladers, materiaal verreden of verladen worden. Met de HB365LC-3 Hybrid rupsgraafmachine werd de Metso Outotec LT96 rupsmobiele breker gevoed, die daarop het materiaal weer in de Portafill MR-5 rupsmobiele zeef gooide. Met de HM400-5 knikdumper werden de diverse materialen afgevoerd. De HD605-8 starre dumptruck reed tussen de diepe groeve, waar hij door een ruim 75 ton zware rupsgraafmachine werd beladen, en de stationaire breker.