Reportages
Rij-Impressie DAF XF450 4x2
Vorig jaar introduceerde DAF Trucks de opvolgers van de XF, de XF, XG en XG+. Een geheel nieuwe cabinelijn voor DAF. Wij kregen de mogelijkheid van DAF-dealer Loven Trucks om de nieuwe XF 450 4x2 trekker met drieassige kipoplegger aan de tand te voelen in het Limburgse Heuvelland.
Bij de nieuwe serie is gebruikgemaakt is van nieuwe regels waarbij de cabine groter mag zijn, mits aan een aantal voorwaardes voldaan. De nieuwe XF is 16 cm aan de voorzijde langer dan de huidige XF. De huidige XF blijft nog even leverbaar naast de nieuwe XF.
Op een leeg blad papier begonnen
Met de nieuwe serie is DAF op een volledig leeg blad papier begonnen. De basis van de XF was al 34 jaar oud. In 1987 presenteerde DAF de 95 als opvolger van de 2800-3300-3600-serie. Net zo spectaculair als dat de introductie van de 95 voor DAF was, is die van de XF-XG-XG+ dat ook. Het is een volledig nieuw model waarbij DAF de sinds 1 september 2020, nieuwe afmetingen toepast.
Populair in het kipopleggerwerk
De DAF XF is al vele jaren uitsluitend leverbaar met een slaapcabine, Space Cab of Super Space Cab. De Space Cab wordt veelvuldig gebruikt in het nationale en internationale kipopleggerwerk. De nieuwe XF is uitsluitend leverbaar met een verhoogd dak en staat gelijk aan de Space Cab. Wat weer garant staat voor een zee aan plaats en een zeer hoog comfortgehalte.
In het nationale vervoer wordt er vaak gebruik gemaakt van drieassige chassis, gestuurde voorloopas (FTG), gestuurde naloopas (FTN), starre naloopas (FTR en FTS), baby-as (FTP) of als dubbelaangedreven tandem (FTT) voor het zwaardere werk. Voor het grensoverschrijdende werk is vaak een 4x2 trekkerchassis (FT) ruim voldoende. Deze laatste hadden wij dan ook tot onze beschikking gesteld gekregen.
Nog zuiniger
Om het brandstofverbruik van de nieuwe serie nog verder omlaag te brengen heeft DAF een hele trukendoos opengetrokken. Door het voertuig ronder en aerodynamischer te maken werd een winst bereikt van 20%. De onderzijde van de bumper en motor zijn afgedekt met een bodemplaat. De wielkasten zijn helemaal dicht en zijn alle kieren afgedicht met rubbers. Ook dit draagt volgens DAF bij aan een lager verbruik. Door deze verbeterde aerodynamica is er een brandstofbesparing van 6,3% bereikt stelt de fabrikant.
Daar aanpassingen in de aandrijflijn, denk hierbij aan remblokken die de remschijven niet raken tijdens het rijden, en inlaatlucht die aan de voorzijde wordt aangezogen in plaats van opzij, claimt DAF nog eens 3% brandstofbesparing te hebben behaald. Ook de geautomatiseerde ZF TraXon transmissie met nieuwe software draagt hier volgens de fabrikant aan bij. De nieuwe Predictive Cruise Controle 3, nieuwe EcoRoll-functies en preview Down-Hill-Speed Control en een lichter eigengewicht besparen 0,9% beloofd DAF.
In totaal beweert de fabrikant een maximale besparing van 10,2% te realiseren.
Lager op het chassis
Wat al gelijk opvalt bij het instappen, is dat de cabine iets lager op het chassis staat en de traptredes wat verzet staan, waardoor je eenvoudig via de trapvormige tredes in- en uitstapt. Bij het sluiten van het portier merk je gelijk dat DAF een hoog kwaliteitslevel heeft bereikt. De nieuwe XF mag eigenlijk geplaatst worden tussen de CF en de huidige XF. Door de lagere plaatsing en het lager doorgetrokken voorraam in combinatie met een schuin aflopend dashboard, heeft de chauffeur optimaal zicht voor het voertuig. Wordt er gebruik gemaakt van een kerbside window met opklapbare cinema-stoel, zoals in de demoauto, dan is er een optimaal zicht naar rechts. In combinatie met de nieuwe slanke spiegels heeft de chauffeur een goed zicht rondom het voertuig. Bij de nieuwe generatie kan DAF optioneel ook zijcamera’s en een groothoekcamera (Corner Eye) leveren.
Handen aan het stuur, ogen op de weg
Bij het ontwerp van de nieuwe generatie is DAF van bovenstaande slogan uitgegaan. Alle noodzakelijke functies zoals alle rijfuncties, digitaal menu, transmissie, radio en telefoon kunnen vanaf en rondom het stuur bediend worden. Belangrijke schakelaars zoals de PTO, liftas en sper worden bediend door een conventionele drukschakelaar en niet via een omslachtig menu op het display.
Het 12 inch digitale display kan ingesteld worden op twee verschillende levels: modern en klassiek. Het kan volledig bediend worden vanaf het stuurwiel. Het infotainment audiosysteem is leverbaar in vier verschillende uitvoeringen, standaard, luxury, luxury plus en exclusive.
Rijden
De 4x2 trekker was uitgerust met een 450 pk sterke MX11-motor die voldoet aan de nieuwste Euro 6 emissienorm. De 10,8 liter zescilinder motor heeft een koppel van 2.350 Nm tussen 900 en 1.125 omw/min. De MX11 is tevens leverbaar met 370 en 410 pk. Optioneel kan er ook gekozen worden voor de zwaardere en grotere MX13-motor. Deze is leverbaar met 430, 480 of 530 pk.
Achter de motor is een ZF TraXon geautomatiseerde versnellingsbak gemonteerd met 12 versnellingen, optioneel 16. De bediening hiervan geschiedt volledig aan het stuur. De draaiknop op het dashboard is hiermee verdwenen. Via de hendel rechts aan het stuur kan de rijrichting worden gekozen. Door dit snel te doen, kan de transmissie de neutraal-stand overslaan en kan er snel voor- en achteruit geschakeld worden bij manoeuvreren. Tevens wordt met deze hendel de drietraps motorrem bedient.
Vastbijter
We reden met de XF door het Limburgse heuvelland, waar de ruim 40 ton geladen combinatie kon laten zien wat hij presteert. De MX11 is een echte vastbijter, bij het nemen van hellingen houdt de motor zijn vermogen goed vast en de TraXon schakelt snel en op tijd terug om zo min mogelijk snelheid te verliezen. Bij het afdalen wordt bijna alleen maar gebruik gemaakt van de MX Engine Brake, de motorrem. Deze ontlast de bedrijfsremmen enorm.
Als chauffeur voel je je snel op je plaats. Alles is logisch ingedeeld en je hoeft niet te zoeken. De door ons gereden XF beschikte over spiegels. Of een volledig camerasysteem een betere optie is laten we in het midden. Hier zijn de meningen over verdeelt. Wij zouden in ieder geval wel voor de hoekcamera kiezen, daarmee wordt de dodehoek aanzienlijk verkleind en zit de trottoirspiegel ook niet meer in het zichtveld van de zijspiegel.
100 jaar Loven
In 2020 bestond Loven 100 jaar en in dat jaar zijn ze al 69 jaar DAF-dealer. Naast DAF is Loven ook dealer van GINAF en Tatra. Tevens dealer en leverancier van Palfinger autolaadkranen en haakarmsystemen, Wielton en Granalu getrokken materieel. Het bedrijf met ruim 150 medewerkers heeft vestigingen in Heerlen, Helmond, Maastricht en Eschweiler (Duitsland).
Opvolger CF komt er ook aan
Op dit moment is de XF uitsluitend als 4x2- en 6x2-trekker en bakwagens leverbaar. Verdere drie- en vierassige configuraties zullen volgen. Of DAF bij de nieuwe serie ook PXP (Paul Xtra Power), een hydraulisch aangedreven vooras, zal leveren blijft nog even open. Maar hier zal GINAF tegen die tijd wel een oplossing voor kunnen bieden lijkt ons.
Voor een nieuwe opvolger van de CF is DAF ook al volop aan het testen. Optisch wordt het een ‘kleine’ XF. Door de modulaire bouwwijze kunnen onderdelen onderling uitgewisseld worden. De opvolger van de CF gaat trouwens XD heten en zal tijdens de IAA 2022 in September aan het publiek getoond worden.
Lees het volledige bericht op Bouwmachines.nl of in Bouwmachines 2022-05