Reportages

Slopen op de vierkante meter met een Volvo EC750E HR

Slopen op de vierkante meter met een Volvo EC750E HR

Onlangs leverde SMT Belgium een Volvo EC750E HR rupsgraafmachine met sloopgiek af bij Verhelst Group. Zijn eerst inzet is in het hartje van Antwerpen.

In een van de belangrijkste winkelstraten van Antwerpen, Meir, staat de nieuwe ruim 100 ton wegende Volvo EC750E HR van Verhelst Group te pronken. De afbraak van het voormalig Proximis-kantoor is de eerste inzet van de EC750E HR die SMT Belgium afleverde. Hier is het letterlijk slopen op de vierkante meter, tussen het winkelende publiek, bevoorradingsverkeer, monument en oude gebouwen staan de Volvo met zijn 36 meter lange giek samen met een vijfassige Liebherr telescoopkraan te slopen. Begin 2023 moet de sloop afgerond zijn zodat er begonnen kan worden met de bouw van de nieuwe campus voor de hogeschool KdG.

Krachtige sloper

De EC750E HR wordt aangedreven door de eigen Volvo D16J zescilindermotor. De 16,1 liter motor levert een vermogen van 392 kW (533 pk) bij 1.800 omw/min. Het maximale koppel van 2.570 Nm is bij 1.350 omw/min beschikbaar. Hierachter zijn twee pompen met elke 450 liter/min gemonteerd. Dit levert snelle werkcycli op en genoeg olie voor de uitrustingsstukken.
Voor de EC750E HR zijn sloopgieken in twee lengtes leverbaar. De 26 meter giek waarbij een maximaal toolgewicht van 5 ton mogelijk is, en een 36 meter giek, zoals Verhelst gekozen heeft, deze is geschikt voor een maximaal toolgewicht van 3,6 ton. De korte dieplepelgiek kan in twee standen gekoppeld worden, straight voor een grotere reikhoogte of geknikt voor een grotere graafdiepte. Tevens kan er tussen de dieplepelgiek een verlengstuk van 4,4 meter gemonteerd worden. Hiermee zijn reikhoogtes tot ruim 15 meter (pinhoogte) mogelijk en het monteren van tools tot 9,5 ton.
Met de hydraulisch verstelbare onderwagen beschikt de EC750E HR over een stabiele basis voor het werken met lange gieken en zware tools. In werkstand is de onderwagen ruim 5 meter breed, terwijl in transportstand de machine slechts een breedte heeft van 3,8 meter (bij 750 mm rupsplaten).

Snel wisselen

Om snel van uitrustingsstuk te kunnen wisselen is de lange giek van de EC750E HR uitgerust met een Steelwrist SQ80 volautomatische snelwissel. Hier aankunnen de Zijtveld sloop-sorteergrijper, Cat MP324 betonschaar of de NPK  SV250R