Reportages

Op de Nederlandse markt afgestemd

Op de Nederlandse markt afgestemd

Met de hydraulisch gestuurde en geveerde widespread tandem wil Mercedes-Benz Trucks Nederland, de typische Nederlandse bouwvoertuigen weer op de kaart zetten.

In 2010 introduceerde Daimler Truck Truck Nederland, voorheen Mercedes-Benz Trucks Nederland, een hele range bouwvoertuigen met een widespread gestuurde tandem. Het betrof chassis met een 6x4, 6x6, 8x4, 8x8, 10x4 en 10x8 aandrijving. Deze hele serie ‘Nederlandse’ bouwvoertuigen liet Mercedes-Benz ombouwen bij haar gecertificeerde partner Paul Nutzfahrzeuge in het Zuid-Duitse Passau. Paul maakte enkele tientallen chassis, waarvan ongeveer de helft in een 8x4-configuratie was. Voor de veer- en stuurcomponenten viel Paul terug op de Nederlandse fabrikant VSE in Veenendaal.
Toen in 2013 Mercedes-Benz haar nieuwe serie bouwvoertuigen, de Arocs, introduceerde viel het doek voor de widespread gestuurde chassis. Hierdoor kon Mercedes-Benz Nederland jarenlang geen Nederlandse bouwvoertuigen af-fabriek meer leveren.

In Nederland ontwikkelde widespread

Bij Truck & Trailer in Zwolle is begin 2022 gestart met de ontwikkeling en bouw van het eerste chassis met een hydraulisch geveerde en gestuurde widespread tandem. Dat dit een 8x4-chassis zou worden lag voor de hand, omdat dit het meest verkochte chassis is. Op basis van de 8x4 wordt er ook een 6x4, 6x6 en 8x8-chassis ontwikkeld. Vijfassige widespreads zijn (nog) niet gepland. 
Ook nu is weer bij VSE aangeklopt voor veer- en stuursystemen. De oorsprong van VSE gaat terug naar 1985, toen het bedrijf als afdeling binnen GINAF Trucks de eerste hydraulische veersystemen ontwikkelde en bouwde. In 1991 volgde de eerste elektro-hydraulische besturing. In 2001 werd vanuit een management buy-out VSE geboren. In de jaren daarna legde het Veenendaalse bedrijf zich toe op veer- en stuursystemen voor vrachtwagens, trailers, bussen en speciale voertuigen en dat wereldwijd.

ETS en DTS

Onder de naam Electronic Truck Steering (ETS) bouwt VSE verschillende soorten stuursystemen, waaronder de elektrohydraulische starre achterasbesturing. Hierbij wordt de bladgeveerde tandem ontdaan van zijn bladveren en wordt de laatste as doormiddel van twee horizontale cilinders aan de tandemophanging gekoppeld. Tevens wordt de as 50 cm naar achteren geplaatst waardoor er een asafstand van 1.850 mm ontstaat en de wetgever niet meer over een tandem maar over twee aparte assen spreekt.
Door ETS is de achteras snelheidsafhankelijk gestuurd, dat wil zeggen tot 45 km/h stuurt de as tot maximaal 11 graden stuuruitslag. Boven deze snelheid is de as star, wat zorgt voor een goede rijstabiliteit bij hogere snelheden. Tevens is het mogelijk om met ETS de as star te zetten, wat een voordeel is bij het beladen van een asfaltafwerkmachine.

Met Dynamic Truck & Trailer Suspension (DTS) worden de twee achterassen geveerd. Boven op ieder aslichaam komen aan weerszijde een veercilinder. Deze cilinder is verbonden met stikstofaccumulatoren die zorgen voor de vering tijdens het rijden. Hoogtesensoren zorgen voor een constante rijhoogte, zowel beladen als leeg. Bij een rijsnelheid van meer van 3 km/u wordt deze hoogte automatisch geregeld. Is er van tevoren de hoogte anders ingesteld, wordt deze automatisch teruggebracht naar de rijhoogte.
Tijdens het kippen of af- en opzetten van containers wordt het systeem automatisch geblokkeerd voor stabilisatie. Tevens is het voorzien van een waterpasdwarsregeling. Hiermee kan het voertuig waterpas gezet worden, zodat er veilig gekiept kan worden en de kan van omvallen verkleind wordt. Zodra en langer dan 3 seconden sneller dan 3 km/u gereden wordt, schakelt de kipperbeveiliging uit. Ook kan er doormiddel van een druk op de knop de chassishoogte verlaagt of verhoogd worden. 

Tot 6 ton meer GVW

Met de ombouw naar widespread is een verhoging tot 6 ton GVW mogelijk. Vanaf oktober levert Mercedes-Benz ook 10 tons voorassen. Deze waren tot op heden niet in het programma. De demo-8x4 beschikt daarom ook nog over twee 9,5 ton voorassen. Naar verwachting kan Mercedes-Benz op alle Arocs asconfiguraties deze 10 tons voorassen leveren. Voor Nederland moet echter wel de tweede vooras nog 6 cm naar achteren verplaatst worden, zodat deze ook op ‘widespread’-afstand van 1.810 mm staat.
Met de 10 tons voorassen beschikken de twee drieassige varianten over een GVW van 33 ton en de twee vierassige varianten over 43 ton. De Arocs met widespread gestuurde tandem is leverbaar met drie motorserie: OM470, OM471 en OM473 en denkt hiermee een vermogensrange af van 330 tot 630 pk.

Garantievoorwaarden

We zijn binnen Daimler Truck Nederland blij met deze ontwikkeling en hopen hiermee een deel van de markt weer terug te krijgen. Vooral de 8x4 widespread heeft een belangrijk aandeel in het bouwverkeer. Denk hierbij aan geïsoleerde asfaltkippers die een diepladeraanhanger trekken, containerwagens of kraan-kippers. Voor de asfaltkippers ontwikkelen we een speciale korte variant met een wielbasis van 3.900 mm. Hierbij komt er een staande uitlaat tussen cabine en kipper. Ook ontwikkelen we een 6x4, 6x6 en 8x8 widespread-variant,” zo verteld Stefan van Rooijen, Sales Engineering van Daimler Truck Nederland. “De ontwikkeling van de Arocs widespread hebben we in samenwerking met de fabriek gedaan. Dit betekend dat de ombouw geheel gedocumenteerd wordt, zodat iedere dealer toegang heeft op onderdelen-, reparatie- en instructieboeken. Tevens valt de Arocs widespread ook volledig onder de garantievoorwaarden van Mercedes-Benz Trucks. Kortom, een Nederlandse ombouw die volledig voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van Mercedes-Benz.

Korte rij-impressie

We kregen de mogelijkheid om zelf te rijden met de Arocs 8x4 widespread gestuurd. Wat ons direct op viel was natuurlijk de wendbaarheid. Daarnaast ook de lichte besturing die mogelijk werd gemaakt door de Servotwin-besturing van Mercedes-Benz. Hierbij wordt de hydraulische stuurbekrachtiging elektronisch ondersteund. 
Het schakelen van de Powershift-transmissie verloopt soepel en heeft 12 versnellingen. Optioneel zijn er ook 16 leverbaar. De sperren worden in volgorde geschakeld door middel van een draaiknop. Op het display is duidelijk zichtbaar welke er ingeschakeld zijn. De schakelaars voor het veer- en stuursysteem zijn apart gegroepeerd op het dashboard geplaatst, met originele schakelaars. 
De demokipper is voorzien van Mirrorcams, echter van het oude type nog. Persoonlijk geven we de voorkeur aan spiegels omdat het bij een camera toch wel een probleem blijft om de diepte in te schatten. Voordelen hebben de Mirrorcams ook, het zicht door de zijramen is enorm en de dodehoek is minimaal. Voor de dodehoek aan de rechterzijde is een cornereye-camera gemonteerd met het display rechtsboven op de A-stijl. Doordat je in het display een stukje van de cabine kunt zien, heb je dit als referentiepunt en is er een geweldig zicht. In het rechter display van het digitale dashboard wordt de achteruitrijcamera over de gehele breedte weergegeven.
Bij een rondje rondom de auto en onder de auto, zien we vele bekende stuur- en veercomponenten die ook door GINAF worden toegepast. We hebben de vrachtwagen met het rechterachterwiel in een gat gereden. Met een druk op de knop wordt het chassis waterpas gezet. Een pieper meldt wanneer het voertuig waterpas staat. Dan kan de geïsoleerde Ruizeveld kipper veilig gekiept worden.