Reportages

Scania Winter Drive 2023

Scania Winter Drive 2023

Op uitnodiging van Scania Nederland trokken we naar Noorwegen waar we onder winterse omstandigheden met een uitgebreide vloot trucks konden rijden. Bijzondere aandacht was er voor de nieuwe 13 liter Super-motor en de elektrische trucks van Scania.

De Nederlandse winters veroorzaken altijd een grote chaos op de weg. Anders is dit in de Scandinavische landen. De meeste voertuigen zijn uitgerust met ‘Scandinavische’ winterbanden, van zachter rubber en met meer lamellen. Gestrooid wordt er met split in plaats van zout. Hierdoor blijft het ijs wel op de weg liggen, maar het split zorgt voor meer grip. Daarnaast kennen de Scandinaviërs nog wel andere trucjes onder deze omstandigheden.

Wintersportgebied

Scania Noorwegen houdt bijna ieder jaar in Trysil haar winterevent. Hier zijn ze te gast op het zomervliegveld dat ’s winters verstopt ligt onder een dik pak sneeuw. Nu lag er ook zo’n halve meter sneeuw. Trysil is een wintersportgebied in Noorwegen en ligt noordoostelijk op circa twee uur rijden vanaf de hoofdstad Oslo.
De Scania fabriek speelt iedere keer in op dit Noorse event en nodigt hiervoor de Europese pers uit.

Ruime keuze

Met ruim 20 totaal verschillende voertuigen was Scania present. In Noorwegen is vooral de 16 liter V8 motor van Scania zeer gewild. Hiervan waren er natuurlijk ook een aantal aanwezig. Maar de nadruk lag vooral op de nieuwe 13 liter Super-motor die Scania eind 2021 introduceerde, en de elektrische trucks. Ook was er veel aandacht voor de uitschakelbare tandemaandrijving en aslastoverheveling.
Het nieuwe 13 liter-motorplatform biedt meer uptime, langere levensduur, minder onderhoud en een lager gewicht. Scania claimt tot 8% brandstofbesparing. De nieuwe motor is leverbaar met vier verschillende vermogens klassen en twee verschillende geautomatiseerde Opticruise versnellingsbakken. Scania verwacht met deze motor de komende 10 jaar vooruit te kunnen. 

Op de nieuwe 13 liter motor past Scania het Twin SCR-systeem toe. Dit systeem wordt sinds 2020 toegepast op de nieuwe V8 motoren en werkt zeer effectief. De eerste dosis AdBlue wordt dicht bij de turbo ingespoten, onmiddellijk na de motorrem waar de uitlaatgassen nog erg heet zijn. Hierdoor is het effect van AdBlue inspuiting optimaal. De tweede dosis wordt op de gebruikelijke plaats ingespoten. Maar tegen die tijd van inspuiting is de taak makkelijker, omdat het piekniveau van de NOx al is verlaagd. Doordat het deeltjesfilter, dat tussen de twee SCR-katalysoren is geplaatst, wordt geregenereerd zonder na-injectie van extra brandstof in het uitlaatsysteem, zijn de motoren nogmaals zuiniger.

Compacte uitlaatbox

Het nieuwe nabehandelingssysteem zit in een compacte uitlaatbox dat op drie standaardposities kan worden gemonteerd. Hierdoor zijn opbouwers flexibeler, waardoor bijvoorbeeld steunpoten van autolaadkranen niet meer opklapbaar hoeven te worden gemonteerd. 
De DC13, zoals Scania haar 13 liter motor noemt, is leverbaar met vier verschillende vermogens, 420, 460, 500 en 560 pk. Met een koppel van 2800 Nm van de 560 pk-variant komt Scania in de vermogensklasse van haar V8-motoren. Echter de 13 liter-motor is aanzienlijk lichter, wat in meer laadvermogen resulteert. 

De DC13 motor combineert Scania met haar in 2020 gelanceerde eigen versnellingsbakken G25CM en G33CM. Deze lichtere geautomatiseerde versnellingsbakken zijn ook leverbaar met het optionele koppelingspedaal, waarbij zeker in het bouw- en zwaartransport, een chauffeur zelf kan beslissen of hij het gebruikt bij wegrijden onder zware omstandigheden. 

Hefbare en ontkoppelbare tandem

Sinds 2021 heeft Scania de hefbare en ontkoppelbare RB885 tandem in het programma. Hierbij kan bij een 6x4 of 8x4 voertuigen, bakwagen en trekker, de laatste as van de tandem tijdens leeg- of deelbelading worden uitgeschakeld en gelift. Dit levert een brandstofbesparing op van maximaal 6%. De luchtgeveerde hefbare en ontkoppelbare tandem is leverbaar in drie (technische) gewichten; 19, 21 en 26 ton. 
Als een voertuig met een luchtgeveerde tandem is uitgevoerd kan Scania deze voorzien van aslastoverheveling. Simpelweg verlaag je dan de luchtdruk in de luchtbalgen van de laatste as. Hierdoor ontstaat er (tijdelijk) een hoger asdruk op de eerste aangedreven as, ideaal onder gladde omstandigheden. In Nederland kan de asdruk tijdelijk verhoogd worden tot 14 ton, in Scandinavië echter tot wel 20 ton!

XL-cabine

Tijdens Scania Winter 2023 reed er ook een 770S mee die voorzien was van de verlengde slaapcabine. Deze is 27 cm langer en biedt plaats aan een 100 cm breed bed. Deze exclusieve cabine wordt door Scania’s dochteronderneming Laxå Special Vehicles gebouwd. Optisch kun je het niet zien dat de cabine langer, omdat Scania de zijfender ervoor bouwt. Helaas kunnen achter trekkers met deze cabines geen gewone 13,6 meter trailers getrokken worden. De langere cabine voldoet niet aan de Europese regelgeving waarbij ook de cabine aan de voorzijde aerodynamischer gemaakt moet worden zoals DAF dit met de XG en XG+ gedaan heeft.

Zelf rijden

Scania bood de Europese truckjournalisten de mogelijkheid om zelf achter het stuur plaats te nemen en onder ijzige condities te rijden. Scania Noorwegen, de organisator van het event, had 22 totaal verschillende trucks klaargezet. Vanaf een elektrische 4x2 bakwagen tot een 8-assige houtcombinatie van 24 meter lengte en 60 ton totaalgewicht.
Het was de eerste keer dat we de mogelijkheid hadden om de nieuwe Super-motor van Scania te rijden waarbij de trucks tot aan hun maximale wettelijke totaalgewicht geladen waren. Wat opvalt is dat Scania tegenwoordig 560 pk haalt uit het 13-liter blok. Diverse trucks waren dan ook hiermee uitgerust. Noemenswaardig is de rust die de 13-liter motor geeft. De motor levert al een hoog koppel bij relatief lage toeren. We mogen met de trucks over de openbare wegrijden, eerst berg af, daarna berg op. Bij het bergop rijden is goed te merken dat de Super-motor zich ‘vast bijt’. Hij blijft trekken, waardoor er minder (terug)schakelmomenten zijn. Ook valt op dat, de motor minder vermogen heeft dan een V8, deze het vermogen beter op het wegdek overbrengt en minder slipt.

Elektrisch

Ook bij Scania hebben de elektrische trucks al een belangrijke plek verworven binnen het programma. Voor de distributie en huisvuilophaling heeft Scania de 25P. Deze is leverbaar als 4x2 en 6x2 en heeft een vermogen van 230 kW en 2.200 Nm koppel.
Scania heeft in Zweden een aantal elektrische trucks met hoge tonnages rijden. Zo rijden er 64 ton tanktrailers, containeropleggers, bosbouw, bulktrailers en gesloten trailers. Maar ook een 74-tons trailercombinatie die vanaf de Boliden-mijn ijzererts naar de haven brengt. Een rit van 15 kilometer waarbij de truck geladen bergafwaarts rijdt en weer leeg bergop. Voor een Noorse klant staat een soort gelijke inzet gepland.
Scania geeft aan, dat het elektrisch rijden geen problemen met zich meebrengt. Maar het laden van alle elektrische materieel is en blijft voorlopig een groot probleem.