Reportages

One-stop-shopping bij GP

One-stop-shopping bij GP

In 2023 bestaat GP Equipment zestien jaar. Sinds 2007, het jaar dat Guus van der Paalen startte, is GP voortdurend gegroeid. Eerst vanuit Venlo, nu vanuit Nederweert en vanaf volgend jaar vanaf de nieuwe locatie in Weert.

GP Equipment startte in Venlo met de verkoop van hoofdzakelijk standaard bakken en snelwissels die uit de fabriek in Slowakije kwamen. Engineering heeft altijd plaatsgevonden vanuit Nederland. Hiermee zit je dicht bij de klant en kun je bakken bouwen zoals ze hier gebruikt worden, zo is de achterliggende gedachte. Ook worden bakken geoptimaliseerd, om bijvoorbeeld aan een draaikantelstuk beter te kunnen functioneren.

Kwaliteitscontrole

Alle uitrustingstukken worden in Nederweert onderworpen aan een uitgebreide kwaliteitscontrole. Hierdoor is zowel de klant als GP ervan verzekerd dat een passend product wordt afgeleverd.
Maar ook een stukje productie is naar Nederland gehaald. CW00, CW05 en CW10 snelwissels worden volledig in Nederland gebouwd. Ook alle specials tot machinegewichten van 11 ton worden hier ontwikkeld en gebouwd.

Sterk in mini- en midigraveruitrustingsstukken

GP produceert en levert een hele brede range aan uitrustingsstukken voor mini- en midigravers. Naast mechanische, spindel- en hydraulische snelwissels is er ook een semi-automatische snelwissel in het programma. Hierbij hoeft alleen worden uitgestapt om de spie met een hefboom te ontgrendelen. Vergrendelen gaat eenvoudig door de bak erin te laten klappen. 
Verloopsnelwissels worden ook geproduceerd: verloop van klein naar groot, van groot naar klein of van S-type naar CW. Tevens zijn er kantelkoppen met cilinders of draaimotor leverbaar. Bij de draaimotoren maakt GP Equipment gebruik van de Duitse fabrikant Rädlinger.
Naast snelwissels worden er vele types bakken gemaakt zoals bananenbakken, dieplepels, slotenbakken, puinbakken, kantelbakken, kettingbakken en grachtenbakken. 

Slijtdelen

Speciale uitrustingsstukken zoals rooirieken, harken, palletframes, dozerbladen, rippers, wortelmessen, sorteergrijpers en verdichtingswielen behoren eveneens tot het programma.
De slijtdelen, zoals profielmessen, moedermessen, tanden, lasthaken en spiekappen worden zowel los verkocht, maar worden op wens ook in de eigen werkplaats gemonteerd.
Naast de uitrustingsstukken die geschikt zijn voor graafmachines tot 11 ton, ontwikkelt, bouwt en levert GP ook uitrustingsstukken voor machines tot 25 ton en erboven.

Splitsing

De afgelopen jaren is de snelwisselmarkt in Nederland in tweeën gesplitst. Zweedse leveranciers van draaikantelstukken en snelwissels zijn de Zweedse S-type snelwissel gaan promoten. Deze compacte snelwissel was tot die tijd vrij onbekend in Nederland. 
Vanaf eind jaren zeventig had bijna heel gravend Nederland de CW-snelwissel, in de volksmond ook wel bekend als de ‘Verachtert-snelwissel’. Natuurlijk waren en zijn er ook nog enkele uitzonderingen. 
Met de komst van de S-type snelwissel is ook de vraag naar uitrustingsstukken hiervoor toegenomen. De afgelopen jaren heeft menige Nederlandse fabrikant hiermee gepionierd, want deze snelwissel functioneert heel anders dan een CW. Waar je bij een CW-bak de brug van de bak boven op de bak bouwt, moet je hem voor een S-Type in de bak bouwen. Want je moet immers een ‘flattop’ (vlakke bovenzijde) hebben.

GP Equipment heeft daarom besloten om een volledige nieuwe lijn S-type bakken te maken. Deze zijn leverbaar vanaf S30 tot en met S60-ophanging. Omdat de maatvoering van de ophanging van een S-type ‘open’ is, kan iedere fabrikant op deze maten teruggrijpen. Zodoende heeft GP de bakken geoptimaliseerd, zodat deze aan twee zijden opgenomen kunnen worden, dat grippers er omheen passen en dat ze ook aan S-type snelwissels passen die niet aan het zogenoemde Open S mee doen zoals Engcon en Oilquick. 
Bijkomend voordeel van deze flattop-bakken is, dat zij ook geschikt zijn voor de opbouw van andere snelwisselsystemen en vaste ophangingen.

Ook voor rijwerk

Naast uitrustingsstukken levert GP sinds 2021 ook rijwerken en de onderdelen daarvan. In dat jaar nam GP Equipment het in Weert gevestigde HTS Rubbertracks over. Dit bedrijf gaat sindsdien onder de naam GP Tracks verder, want HTS leverde veel meer dan alleen rubbertracks. 
Rubbertracks voor mini- en midigravers en rupsdumpers behoren tot de belangrijkste producten die GP Tracks levert. Daarnaast leveren ze ook stalen loopwerken van ITM-Intertractor. Deze fabrikant bouwt en levert niet alleen loopwerken voor revisie, maar levert ook aan grote OEM-ers als eerste montage. Voor enkele fabrikanten bouwen ze zelfs complete onderwagens.
ITM-Intertractor is een klasse-A kwaliteitsmerk en daarmee willen we ons ook mee onderscheiden in de markt. Net als onze uitrustingsstukken moet de klant kwaliteit krijgen. We hebben in het verleden ook wel eens met een B-keuze geprobeerd. Daar hangt een ander prijskaartje aan, maar daar hebben we veel klachten overgehad, en dat willen we absoluut niet meer”, verteld directeur Guus van der Paalen.

Van twee wordt één

De afstand van GP Equipment naar GP Tracks is in vogelvlucht 1 kilometer, met de auto zijn het er echter 4,5. “Toen we in 2021 HTS overnamen dacht ik; we liggen in de buurt dus dat is wel handig”, zo verteld Guus van der Paalen. “Maar in de praktijk is het niet handig, want beide bedrijven hebben nagenoeg dezelfde klandizie, en klanten of leveranciers staan op de verschillende locaties. Maar ook intern is het niet handig, je moet voor een klant, twee orders aanmaken terwijl het ook samen kan. Daarnaast is het nu moeilijk om met personeel te switchen als het eens bij de een wat rustiger is en de ander wat drukker.
Daarom zijn we samen met aannemer Derckx op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. In de gemeente Nederweert was geen geschikte locatie meer voorhanden, maar na een zoektocht werd ons een locatie in Weert aangeboden. Precies tussen onze twee locaties in, op een A1-locatie langs de A2. Inmiddels zijn we al begonnen met bouwen en hopen 2024 operationeel te zijn.

Levering via dealers

GP Equipment levert vooral via dealers en OEM-ers. GP Tracks levert ook via dealers en OEM-ers, maar ook rechtstreeks aan eindgebruikers die zelf reviseren. Daarnaast kunnen eindgebruikers ook in Weert terecht om loopwerk te laten vervangen in de werkplaats van GP Tracks. Beide bedrijven leveren niet alleen in de Benelux, maar ook ver erbuiten en zelfs buiten Europa weet men GP te vinden.