Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Snel en veilig dood hout verwijderen met Sennebogen

Snel en veilig dood hout verwijderen met Sennebogen

Kale plekken tot afgestorven wortels: assterfte zorgt voor tal van uitdagende werkzaamheden op het gebied van houtkap en verkeersveiligheid. Het gebruik van Sennebogen boomverzorgingsmachines blijkt een bijzonder milieuvriendelijke en efficiënte optie te zijn voor het verwijderen van verrot dood hout bij de firma Messingschlager uit Franken in Duitsland.

In Azië een onschuldige bladschimmel, in Europa een grote plaag voor de natuur: een geïmporteerde schimmel zorgt al jaren voor assterfte. Vooral in de zomer worden de bladeren van de es eerst geïnfecteerd, voordat de ziekteverwekker leidt tot de dood van de spruiten. Tot nu toe zijn er geen praktische maatregelen bekend om de schimmelplaag in te dammen. Essen waarvan de kruin zichtbaar sterk aangetast is of de basis van de stam necrosen vertoont, moet om veiligheidsredenen langs verkeersroutes snel verwijderd worden.

Tijd- en kostenbesparing door gebruik van Sennebogen boomverzorgingsmachines

De assterfte heeft ook een sterke impact in Opper-Franken (Duitsland). Directeur Sven Messingschlager heeft daarom besloten zijn materieelpark uit te breiden met een Sennebogen boomverzorgingsmachine 718 E om in de toekomst onder andere complexe boomkapwerkzaamheden uit te voeren als onderdeel van het verwijderen van dood hout als gevolg van de assterfte. Naast zijn oorspronkelijke focus, zowel de houthandel als de bosbouw, kan Messingschlager nu een nog breder dienstenpakket op zich nemen op het gebied van verkeersveiligheid, boomverzorging en gevaarlijke boomkap. "Ik heb veel klanten waar ik voorheen hoogwerkers en bosbouwmachines moest gebruiken voor het gevaarlijk kappen van bomen vanwege de complexiteit van de operatie. Met de 718 E kan ik dergelijke operaties op een veel kostenefficiëntere, veiligere en aangenamere manier uitvoeren voor Ook voor mijn klanten speelt tijdwinst een grote rol, zeker als er wegen moeten worden afgesloten", zegt Messingschlager.

Veilig en efficiënt gebruik: dood hout verwijderen in een natuurmonument

Messingschlager voltooide een van de eerste klussen met zijn nieuwe 718 E in het gebied van het natuurmonument ‘Lillachtal’ in Franken. In het voorjaar gebeurde langs een wandelpad een dodelijk ongeval door een vallende tak. Een groot aantal dode essen moest zo snel mogelijk worden verwijderd. De operatie werd bemoeilijkt door uitdagingen, zoals een smal wandelpad waardoor het onmogelijk was om andere machines, zoals bousbouwmachines, te gebruiken. "Vooral hier in dit gebied moesten we de meest natuurvriendelijke optie kiezen om de bomen te kappen. Met een machinebreedte van net geen 3,5 meter inclusief stempels, paste de 718 E net op het smalle wandelpad. Al het andere zou voor ons onmogelijk geweest", benadrukt Sven Messingschlager.

Naast het wandelpad strekt zich de Lillachse kalktufsteenstroom uit, een millennia-oude waterloop die het thuis is van vele zeldzame en bedreigde dier- en plantensoorten. Om het natuurmonument te beschermen moest een kapmethode worden gekozen die elk contact met of wijziging van de waterloop vermijdt. Messingschlager legt uit dat het gebruik van touwtechniek een mogelijk, maar inefficiënter alternatief was geweest: "Met touwtechniek hadden we de beekloop nooit zonder beperkingen kunnen verlaten. Bovendien zou de operatie duurder zijn geweest en ook gevaarlijker voor onze medewerkers. De 718 E heeft de nodige reikwijdte zodat we de bomen van het pad kunnen kappen en over de kreek naar de overkant kunnen zetten."

Importeur voor de Benelux: SMT
   

Voor meer informatie:

Sennebogen