Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Tot op 75 meter hoogte slopen met een 10 ton zware sloopkogel

Tot op 75 meter hoogte slopen met een 10 ton zware sloopkogel

Het terrein van de voormalige thermo-elektrische energiecentrale in de Venetiaanse stad Porto Tolle wordt nieuw leven ingeblazen en omgevormd tot een ecologisch duurzaam vakantieresort. Daarvoor moet de ontmantelde energiecentrale echter worden gesloopt. Als een van de toonaangevende sloopbedrijven in Europa is de Ferraro Groep deze uitdaging aangegaan.

Er vindt een selectieve sloop plaats waarbij alleen die voorzieningen betrokken zijn die vanuit circulaire economie niet functioneel zijn voor de nieuwe activiteiten. Werfcoördinator Calogero Arnone legt uit: “De gecontroleerde sloopwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd met de Sennebogen 6300 HD, een unieke machine die het mogelijk maakt om met een sloopkogel tot op een hoogte van 75 meter precies op vooraf bepaalde punten te raken.

Het ambitieuze herontwikkelingsproject in het hart van de Po-delta, UNESCO-werelderfgoed, maakt deel uit van het toekomstprogramma van elektriciteitscentrale-exploitant Enel, die verschillende initiatieven heeft gelanceerd om in onbruik geraakte industriële locaties te herontwikkelen en om te vormen voor andere duurzame doeleinden. De 210 hectare site in Porto Tolle krijgt nu ook een ‘nieuw leven’ met het Delta Farm-resort dat gepland staat voor de toekomst - als een toeristisch dorp dat natuur, sport en lokale culturele kenmerken samenbrengt. In augustus vorig jaar is het gecontracteerde sloopbedrijf Ferraro al begonnen met de sloop van de voormalige energiecentrale: een megaproject op zich, dat in oktober 2023 klaar moet zijn. Het gehele bouwterrein is zodanig afgescheiden en beveiligd dat aan de hoogste veiligheidsniveaus en normen wordt voldaan.

 

Sloopwerkzaamheden met sloopkogel op grote hoogte

Ondanks de behoorlijke hoogte van de betonnen gebouwen, wordt er niet gestraald om de onderbouw van het energiecentraleterrein niet in gevaar te brengen. Om de gebouwen, die tot 65 meter hoog zijn, efficiënt te kunnen slopen, vertrouwt sloopspecialist Ferraro daarom op zijn Sennebogen 6300 HD, die speciaal ontworpen is voor gebruik op grote hoogte. Dit is de enige duty cycle kraan ter wereld die een sloopkogel kan bedienen op een hoogte van 75 meter. De krachtige rupskraan met een motor van 570 kW (775 pk) en een buitengewone liertrekkracht van 350 kN voor de hoofdlieren en 120 kN voor de sleeplier is met een spoorbreedte van 6,80 meter bij het werken met de 10-tons sloopkogel nog steeds stabiel. Kraanmachinist Peter Hofmann gebruikt deze beul vooral voor betonplaten: "Voor metersdikke platen is de 10 tons kogel ideaal, omdat deze een enorme kracht met zich meebrengt, waardoor de platen met één klap uit elkaar vallen. In de regel gebruik ik echter graag de sloopkogel van 5 ton. Deze is door zijn lichtere gewicht nog nauwkeuriger te controleren en bij de meeste klussen nog effectiever omdat hij volledig door de betonnen muren heen slaat en dus ook veel meeneemt van materiaal."

Selectieve demontage bij kraanbedrijf en bij sloopgraafmachines

Naast de betonnen delen van het gebouw - waaronder het trappenhuis - die met de kogel worden gesloopt, bestaan de individuele energiecentraleblokken grotendeels uit een solide staalconstructie die ook gecontroleerd moet worden ontmanteld. In kraanbedrijf heeft de Sennebogen 6300 HD een maximale gieklengte van 113 meter en een hefvermogen tot 300 ton - en deze komen nu in het spel wanneer de stalen componenten worden opgetild. Uitgerust met een kraankop die speciaal is ontworpen voor zwaar hijswerk, kan de sloopgigant 50 ton stalen balken hijsen met een gieklengte van ongeveer 91 meter.
Voor sorteerwerk maar ook voor interieurafbraakwerk vertrouwt Ferraro ook op de Sennebogen 830 sloopmachine. Deze compacte sloopgraafmachine, gespecialiseerd in selectieve afbraak, sorteert het puin, verbrijzelt het gebroken beton en haalt het wapeningsstaal eruit.

Ferraro Group: sloopspecialisten voor industriële installaties

Directeur Giuseppe Ferraro legt uit: "Als absolute specialisten in de ontmanteling van industriële installaties zijn we verheugd deel uit te maken van dit uitdagende herontwerpproject. We zijn graag de uitdagingen van deze ontmanteling aangegaan, die alleen al iets heel bijzonders is vanwege de enorme afmetingen en de verscheidenheid aan te demonteren objecten - van ketels voor elektriciteitscentrales tot betonnen torens. Dankzij de 300 ton duty cycle kraan van Sennebogen en ons gespecialiseerde machinepark in het algemeen, zijn we in staat dit soort klussen economisch en effectief uit te voeren. De sloopwerkzaamheden verlopen voorspoedig en we hebben er alle vertrouwen in dat we de strakke planning kunnen halen."

Importeur voor België: Van Haut
Importeur voor Nederland: Van den Heuvel Handel en Techniek
   

Voor meer informatie:

Sennebogen