Drie Giant wielladers werken zonder uitstoot in centrum van Amsterdam
De laatste tijd vragen steeds meer klanten om duurzame en emissievrije bouwplaatsen en b.v. gemeenten geven de voorkeur aan bedrijven die dit aan kunnen bieden om op deze manier projecten te realiseren. De partner van Heijmans, Hup Bestrating, investeerde sinds begin vorig jaar in drie elektrisch aangedreven Giant wielladers. De machines voldeden aan alle eisen en waren qua prestaties goed te vergelijken met de dieselversies, maar veroorzaakten slechts een minimum aan overlast bij werkzaamheden op locaties in het centrum van Amsterdam.
Heijmans wil na 2023 CO2-neutraal bouwen en heeft de ambitie om in 2026 volledig emissie loze werken te realiseren. Niet alleen goed voor het klimaat, het levert daarnaast ook betere werkplekken op voor medewerkers én minder overlast voor de omgeving. Hup Bestrating werkt als onderaannemer sinds 2006 voor Heijmans en zet drie elektrische G2200E X-TRA wielladers in voor wegwerkzaamheden in de Amsterdamse binnenstad.
Snel overtuigd van de G2200E
Eind 2019 ging Hup gericht op zoek naar een elektrische wiellader omdat hij overtuigd was van de mogelijkheden en potentie van deze machine. Voor hem was het van belang dat de machine alle werkzaamheden uit zou kunnen voeren die op dat moment door een dieselvariant uitgevoerd werden. Om de proef op de som te nemen werd er een demo aangevraagd. Op deze manier werd in de praktijk getest of de machine geschikt zou zijn.
Jeroen Hup: “Binnen vijf minuten waren we overtuigd van de G2200E X-TRA. De kniklader is krachtig want je hebt het vermogen meteen beschikbaar. Door de drie verschillende rijstanden is het toch altijd mogelijk om precies te werken. Daarnaast tilt de machine eenvoudig een pallet klinkers.”
“Verder bleek de machine lekker stil doordat er geen hydrostaat gebruikt wordt. Dit maakt het erg makkelijk om met elkaar te overleggen tijdens het werk. In januari 2020 ontvingen we de eerste G2200E X-TRA en de machine doet gewoon exact wat wij willen. Zo goed zelfs dat we in augustus van 2020 de tweede machine en in januari van dit jaar de derde machine in gebruik hebben genomen.”
CO2-neutrale bouwplaats
Opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten eisen nu al steeds vaker een CO2-neutrale bouwplaats. “Daarom is het van groot belang dat we voor veel meer werkzaamheden overschakelen op schone energiebronnen”, aldus Lars Sies. Als bedrijfsleider in de regio noordwest voert hij met zijn team veel wegwerkzaamheden uit in de Amsterdamse binnenstad.
De bouwplaatsen van Lars zijn al deels duurzaam ingericht. “Bij één van onze projecten levert een GreenBattery de stroom die nodig is voor de bouwkeet, voor handgereedschap en voor de elektrische Giant’s. Een dieselaggregaat is hiermee overbodig. Andere duurzame oplossingen zijn kleine elektrische gereedschappen zoals een stamper en trilplaat. Minder uitstoot en lawaai. Beter voor de omgeving en de collega die de machine bedient.”
Jeroen vult aan; “de gemeente controleert niet alleen regelmatig de werkzaamheden, maar ook of er wel elektrische gewerkt wordt. Dit heeft alles te maken met de verplichting die is aangegaan om zo veel mogelijk CO2 terug te dringen.”
Dag en nacht aan het werk
Hub heeft 6 man personeel in 2 ploegen werken op verschillende projecten. Een deel van de werkzaamheden vindt ’s avonds of ’s nachts plaats, omdat het dan rustig is en er veilig gewerkt kan worden. “De stilte van de G2200E X-TRA komt dan goed van pas, omdat we hiermee de overlast beperken. Verder hebben we gekozen voor extra werklampen én verkeersverlichting zodat we altijd voldoende licht hebben voor de werkzaamheden."
”De elektrische machines worden voor een breed scala aan werkzaamheden ingezet die ertoe bijdragen dat de verkeersveiligheid verbeterd. Dit loopt uiteen van het uitvoeren van reparaties tot het compleet vernieuwen van wegen, voetpaden en fietspaden. Hierbij zijn we verantwoordelijk voor het verwijderen van de oude bestrating, egaliseren en uiteindelijk opnieuw bestraten. Om al deze werkzaamheden goed uit te kunnen voeren hebben we geïnvesteerd in een groot aantal hulpstukken voor de machines. Hierbij valt te denken aan een tegelriek en grondbak, maar daarnaast ook diverse klemmen als een bandenklem en hydraulische leg klem.”
Nooit zonder stroom
Alle drie de minishovels zijn uitgerust met de zwaarste lithium-ion accu van 520 Ah en hebben een 'on board' lader 60A (230V). “Met een volle accu kan ik 2 dagen werken. Natuurlijk staat de machine wel eens stil en dan verbruikt de Giant dus helemaal niks. Daarna gaat de machine een nacht aan de lader en is de accu in 5 uur weer vol. Het is vooral belangrijk dat een gebruiker zich aanpast. Als ik bijvoorbeeld wel heel de dag met de machine aan het werk ben dan laad ik in de pauze bij. Op deze manier weet ik zeker dat ik heel de dag met de machine kan werken en nooit zonder stroom zit.”