Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Verwarmde joysticks van SVAB

Verwarmde joysticks van SVAB

Tijdens Intermat in Parijs lanceerde SVAB verschillende nieuwe producten, met als belangrijkste nieuws de A9 joystick, de opvolger ervan de populaire L8 joystick.

SVAB is een toonaangevende fabrikant van joysticks en draaikantelstukbesturingssystemen voor graafmachines. Al in 2008 lanceerde SVAB de L8-joystick, die snel populair werd onder machinisten dankzij het ergonomische ontwerp, de multifunctionaliteit en de nauwkeurige bediening van het draaikantelstuk. In de loop der jaren is de L8-joystick verder ontwikkeld, nieuwe functionaliteit gekregen en uitgegroeid tot een joystick die door verschillende graafmachinefabrikanten in de fabriek wordt geïnstalleerd, onder andere Volvo, Caterpillar en Yanmar.
Maar nu zet SVAB een nieuwe stap en lanceert de A9 als opvolger die extra functionaliteit en ergonomische voordelen voor de machinist biedt. De joystick wordt ook gelanceerd samen met de joysticks S2 en B1, die de productfamilie aanvullen.

A9 joystick

De A9 joystick is de meest geavanceerde joystick van SVAB en is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de groeiende behoefte aan ergonomie en de mogelijkheid om meer functies te bedienen via de joystick van de graafmachine.

Ergonomie en vorm
A9 heeft duidelijk geërfd van het ergonomische ontwerp van de L8, waarbij het doel was om de populaire vorm van de L8 na te bootsen.
Je moet niet repareren wat niet kapot is, zoals ze zeggen, en zo redeneerden wij tijdens de ontwikkeling van de A9. De vorm van de L8 is zo'n onderdeel waar we feedback van machinisten en de markt over hebben gekregen dat ze er zeer tevreden over zijn. We hebben er daarom voor gekozen om die onderdelen zoveel mogelijk na te bootsen, terwijl we andere delen van de vorm hebben veranderd om een moderner ontwerp te bereiken en ruimte te maken voor extra functionaliteit”, zegt Lotta Dahlström , product owner bij SVAB.

Meer rollen
In de A9 joystick is er nu ruimte voor maximaal vijf rollen per joystick. Een rol die wordt bediend met de wijsvinger, een rol die wordt bediend met de middelvinger en maximaal drie rollen die worden bediend met de duim. Er is veel onderzoek gedaan naar de juiste plaatsing van de rollers voor de wijs- en middelvinger, zodat deze op een ontspannen en gecontroleerde manier tegelijkertijd kunnen worden bediend.

Joystickerwarming
Vergeet dagen met bevroren handen. Net als in het stuur van een moderne auto is het nu ook mogelijk om verwarming in de joysticks te hebben. De joystickverwarming is een optionele functie die beschikbaar is in de A9 joystick en die het comfort in een graafmachine naar een geheel nieuw niveau tilt. Verwarming in de joysticks van graafmachines betekent meer comfort en efficiëntie bij koude weersomstandigheden. Door de handen van de machinist warm te houden, wordt het risico op stijfheid en verminderde gevoeligheid verminderd, wat leidt tot een betere werkomgeving en verhoogde productiviteit. De warmte draagt bij aan een betere bloedcirculatie en vermindert vermoeidheid, waardoor de machinist tijdens het werk een hoge precisie en reactievermogen kan behouden. Deze toevoeging vergroot de gebruikerservaring en zorgt ervoor dat de machine ook onder de meest veeleisende weersomstandigheden effectief ingezet kan worden.

Haptische feedback
Nu is het ook mogelijk om haptische feedback in de joystick te hebben, wat de veiligheid, precisie, gebruikerscomfort en efficiëntie verbetert. Deze technologie geeft de machinist fysieke feedback, zoals trillingen, die waarschuwt voor risico's en nauwkeurig afgestemde bewegingen mogelijk maakt voor meer precisie bij het werken. Het dient ook als een intuïtief leermiddel, vooral voor nieuwe machinisten, door direct de gevolgen van hun acties te laten zien. Door de behoefte aan constante visuele monitoring te verminderen, vermindert het ook de visuele vermoeidheid en de cognitieve belasting, waardoor de machinist zich beter op de taak kan concentreren. De gevarieerde interactie draagt bij aan een aantrekkelijkere werkomgeving en vermindert vermoeidheid door lange werkdiensten. Door haptische feedback te integreren kunnen fabrikanten geavanceerdere en gebruiksvriendelijkere apparatuur aanbieden voor de hedendaagse graafwerkzaamheden.

HAT-schakelaar
De A9 joystick kan ook worden geconfigureerd met een nieuw ontwikkelde ergonomische HAT-schakelaar (jog dial) met vijf standen die kan worden gebruikt om door de graafmachine en/of een extern display te navigeren. Met behulp van deze HAT-schakelaar hoeft de machinist de grepen niet los te laten, maar kan hij eenvoudig rechtstreeks vanuit de grepen navigeren en de instellingen in de machine wijzigen en snel terugkeren naar zijn lopende graafwerkzaamheden.

Handondersteuning
De A9 joysticks kunnen eenvoudig worden voorzien van een ergonomische handsteun dankzij een eenvoudige bevestiging waardoor ze achteraf eenvoudig te monteren zijn en minder plaats in de cabine nemen.
De handsteun heeft de unieke mogelijkheid om in hoogte te verstellen en kan daardoor eenvoudig worden aangepast aan verschillende handgroottes.

Symbolen op knoppen
De knoppen kunnen nu worden verkregen met verschillende symbolen die zowel de efficiëntie als de veiligheid vergroten door het risico te verkleinen dat de machinist op de verkeerde knop drukt.

S2 en B1 joysticks

Naast de A9 joystick heeft SVAB ook twee nieuwe joysticks ontwikkeld voor graafmachines. Deze handvatten zijn voornamelijk ontwikkeld voor markten buiten Scandinavië, Europa en Noord-Amerika. S2 en B1 zijn ergonomische en eenvoudige joysticks voor machines en markten waar behoefte is aan een meer gestroomlijnde joystick.

Compleet joystickprogramma voor graafmachines

Met deze productlanceringen, samen met SVAB's elektronische joystickbasis eJB, kan SVAB nu een compleet programma van joysticks aan zijn machinefabrikanten voor de graafmachines van de toekomst leveren. 
De A9 joystick past perfect op graafmachines en markten waar het gebruikelijk is om multifunctionele hydraulische gereedschappen zoals draaikantelstukken te gebruiken, maar we mogen niet vergeten dat er ook machinisten zijn in andere markten waar de behoeften en eisen er iets anders uitzien. Daarom voelt het extra spannend dat we nu een breder assortiment joysticks voor graafmachines kunnen presenteren die ook aan deze behoeften voldoen”, zegt Fredrik Effestam , CEO van SVAB.

Over SVAB

SVAB is een toonaangevende fabrikant van joysticks en draaikantelstukbesturingssystemen voor graafmachines en heeft sinds 2002 meer dan 60.000 besturingssystemen en meer dan 200.000 joysticks geleverd. Productontwikkeling vindt plaats zowel door eigen innovatieve ontwikkeling als in nauwe samenwerking met klanten die fabrikanten en dealers van graafmachines en accessoires.

 

Dealer voor Benelux: Steelwrist
   

Voor meer informatie:

SVAB