Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

MAN TGE tilt standaard comfort- en veiligheidsvoorzieningen naar een next level

MAN TGE tilt standaard comfort- en veiligheidsvoorzieningen naar een next level

Voor het modeljaar 2025 krijgt de MAN TGE een uitgebreide update qua gebruiksfuncties en het interieur. De ‘truck onder de bestelwagens’ maakt daarmee de grootste technologische sprong in zijn historie.

Zo krijgt de bestelwagen van MAN een compleet nieuw boordnetplatform. De besturingsunits van de nieuwe generatie voldoen niet alleen aan de strengere eisen op het gebied van cyberveiligheid; ze verhogen ook de actieve en passieve veiligheid voor bestuurders en andere weggebruikers aanzienlijk met tal van nieuwe assistentiesystemen. De MAN TGE is zo beter beschermd tegen digitale manipulatie en ongeoorloofde wijzigingen in de voertuigsoftware en is hiermee tegelijkertijd ideaal uitgerust voor toekomstige digitale onlinediensten. Een ander voordeel is de mogelijkheid voor over-the-air updates. Hierdoor zijn werkplaatsbezoeken voor software-updates overbodig en wordt de softwarestabiliteit continu verder verbeterd. In de speciale MAN TGE Next Level introductie-uitvoering komen alle TGE-innovaties maximaal tot hun recht.

Waar het opvallende, dynamische exterieur vrijwel ongewijzigd is gebleven, heeft het interieur van de MAN TGE een grondige upgrade ondergaan. Het dashboard is volledig nieuw ontworpen en heeft nu een vrijstaand touch-display in het midden. Het ergonomische stuurwiel, vanaf waar de nieuwe assistentiesystemen nu rechtstreeks kunnen worden bediend, is ook opnieuw ontworpen. Het nieuwe instrumentenpaneel is voortaan standaard volledig gedigitaliseerd en biedt de bestuurder tal van mogelijkheden om schermen en informatie aan te passen.

MAN Media Van infotainment

Het meest opvallende aspect in het nieuwe interieur is echter het nieuwe MAN Media Van infotainmentsysteem voor de bediening van infotainment- en voertuigfuncties. Er zijn drie varianten van het infotainmentsysteem beschikbaar: de standaard MAN Media Van-variant met een 10,4 inch scherm, MAN Media Van Navigation, eveneens met een 10,4 inch scherm (plus extra functies) en MAN Media Van Navigation Business met een 12,9 inch groot scherm (eveneens met extra functies). Tot de opties behoren bijvoorbeeld mediastreaming via de streamingdienst Tidal en spraakbediening. Een voorziening voor het draadloos opladen van mobiele apparaten is tegen meerprijs leverbaar. 

Omvangrijke uitrusting

Een DAB-tuner, Bluetooth-interface en MAN SmartLink voor smartphone-integratie (Android Auto of Apple CarPlay) zijn standaard aan boord. Met dit laatste kunnen geselecteerde apps worden weergegeven op het MAN Media Van-scherm en rechtstreeks worden bediend via het touchscreen of via de bedieningselementen van de TGE. Andere nieuwe standaardfeatures die het rijden met de MAN TGE nog aangenamer, veiliger en gemakkelijker maken, zijn Keyless Go, de elektronische parkeerrem en twee USB-C aansluitingen. Verder heeft de TGE met automatische transmissie voortaan een versnellingspook aan de stuurkolom voor het selecteren van de rijmodi. Dit vergroot de beschikbare ruimte in het interieur. Dat geldt ook voor de nieuwe elektronische parkeerrem, die wordt geactiveerd via een knop op het dashboard. Daardoor ontbreekt een handremhendel naast de bestuurdersstoel. Bovendien beveiligt de elektronische parkeerrem met de ‘Auto Hold’-functie de bestelwagen tegen wegrollen bij stilstand door de parkeerrem automatisch in te schakelen zonder dat het rempedaal hoeft te worden ingedrukt. Dit ontlast de bestuurder, bijvoorbeeld in stop-and-go verkeer, bij het stilstaan voor verkeerslichten of bij een spoorwegovergang met hellend wegdek.

 Next Level Edition

Met de TGE Next Level Edition, die visuele accenten zet, heeft MAN een subtiele blikvanger gecreëerd. Deze uitvoering is nu al te bestellen. Als onderdeel van de uitrusting beschikt de Next Level Edition over de introductiekleur Pale Copper Metallic, spiegelkappen in Piano Black, een boemerangvormige sierstrip op de bumper in zilvergrijs, een ‘Next’-badge in de grille en 17 inch lichtmetalen velgen in zilvergrijs of optioneel in zwart.

Next level in veiligheid

De combinatie van nieuwe regelunits en nieuwe radarsensoren en camera’s heeft het ook mogelijk gemaakt om de veiligheids- en rijhulpsystemen aanzienlijk te verbeteren. Blind Spot Warning en Drive Off Warning zijn bijvoorbeeld volledig nieuw. Deze zijn nu standaard voor alle MAN TGE’s met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton met N2-goedkeuring en optioneel voor uitvoeringen met N1-goedkeuring. De optionele assistentiesystemen Cruise Assist, Cruise Assist Plus en Turn Assist zijn ook nieuw. Daarnaast zijn bijna alle systemen herzien en zijn hun functies uitgebreid. Opvallend is ook de uitgebreide lijst met assistentiesystemen die standaard worden geleverd. Elke MAN TGE Next Level wordt geleverd met vermoeidheidsdetectie, verkeersbordinformatie, intelligente snelheidsassistent, noodremassistent, parkeerassistent, actief rijstrookbewakingssysteem, cruisecontrol en bandenspanningscontrolesysteem. 

Ook nieuw in de standaarduitrusting van de MAN TGE met N1-goedkeuring zijn de passagiersairbag en een ongevalsregistratiesysteem. Dit laatste systeem registreert en slaat kritieke, botsgerelateerde parameters en informatie op kort voor, tijdens en direct na een botsing. Op deze manier zijn belangrijke gegevens beschikbaar voor ongevallenonderzoek en analyses van de prestaties van veiligheidsapparatuur. De passagiersairbag voor is nog steeds beschikbaar als optie voor uitvoeringen met N2-goedkeuring.
Volledig nieuwe, optionele rijhulpsystemen zijn Turning Assist en Cruise Assist Plus (inclusief Emergency Assist). Opmerkelijke verbeteringen zijn doorgevoerd in Park Steering Assist, de achteruitrijcamera met dynamische geleidingslijnen, ACC Stop & Go en Emergency Assist.

Drie vermogensversies

Onder de motorkap zijn bij de vernieuwde MAN TGE ook de nodige wijzigingen doorgevoerd. De 2,0-liter turbodieselmotor en de keuze tussen een handgeschakelde versnellingsbak en de 8-traps automaat blijven hetzelfde. De vorige instapmotor van 75 kW (102 pk) wordt niet langer aangeboden. Er zijn nu standaard drie vermogensniveaus beschikbaar: 103 kW (140 pk), 120 kW (163 pk) en 130 kW (177 pk).

 

Voor meer informatie: MAN Truck & Bus