Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

130 tonner op twee assen voor het zware werk

130 tonner op twee assen voor het zware werk

De gigantische Garzweiler dagbouwkolenmijn (RWE Power AG) is de nieuwe ‘habitat’ van de nieuwe, krachtige Liebherr LRT 1130-2.1 ruwterreinkraan van kraanverhuurbedrijf Wasel. Samen met de kleinere LRT 1100-2.1 wordt hij dagelijks gebruikt voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan transportsystemen en grote dagbouwmachines. Voor een spectaculaire klus was in maart 2024 de krachtige ruwterreinkraan nodig.

We bezochten de grootste dagbouwbruinkoolmijn ter wereld – in het Rijnlandse bruinkoolmijngebied, net bij Roermond over de grens. Waar enorme bouwmachines als speelgoed lijken naast de schepradgraafmachines, spreaders en transportbanden. Op deze plaats wordt nu voortdurend de nieuwe LRT 1130-2.1 RT-kraan uit Ehingen gebruikt. De machine van 130 ton is niet alleen de grootste RT-kraan (RT = ruw terrein) in het portfolio van Liebherr – als de krachtigste tweeassige RT-kraan op de markt is hij ook recordhouder in deze categorie. 

Kraanverhuurbedrijf en dagbouwspecialist Wasel, gevestigd in Bergheim, nam in januari 2024 de nieuwste ruwterreinkraan van Liebherr met een telescoopgiek van 60 meter in ontvangst. De ‘nieuwkomer’ was noodzakelijk geworden, omdat de machineonderdelen die vervangen moesten worden op dagbouwmijnbouwapparatuur en transportsystemen zijn groter en zwaarder geworden. Een extra uitdaging vormen de enorme transportbandrollen met een gewicht tot wel 60 ton.

Wasel's hoofd mobiele kranen Bergheim, Christopher Neuhaus, voegt toe: "We hebben al zeer positieve ervaringen gehad met de Liebherr LRT 1100-2.1, maar onze vloot miste een krachtigere ruwterreinkraan met enkele banden voor de machinist RWE. Voor de dagbouwmijn hebben we een zeer krachtige, op wielen gemonteerde telescoopkraan nodig." Uitgerust met de grote 29.5 R 25 banden heeft de LRT 1130-2.1 een goede bodemvrijheid en voldoende tractie.

VarioBase@ standaard

Deze machine bevindt zich nu in de vloot van Wasel. Kraanmachinist Daniel Maser zit aan het stuur van de LRT 1130-2.1, die tot 2.400 uur per jaar onderweg is voor onderhouds- en servicewerkzaamheden, bouwwerkzaamheden, bandtransport en andere taken – vaak in meerploegendiensten. "Het LICCON-besturingssysteem is echt goed met zijn eenvoudige programmering en nauwkeurige weergave van het lastdiagram, afhankelijk van de geselecteerde steunbasis – dat maakt ons werk eenvoudiger. Normaal gesproken werken we met vier volledig uitgeschoven steunen, maar voor liften rechtstreeks op graafmachines en spreaders we moeten de draagbasis kleiner maken. Dankzij de VarioBase® van Liebherr weet ik altijd precies wat de kraan kan hijsen."

Het Telematik-telescoopsysteem van Liebherr vereenvoudigt de werkprocessen nog verder – door de giek volledig automatisch vast te pinnen wanneer de gewenste lengte is bereikt. Bovendien worden de klemverhoudingen van de telescoopverlengingen volledig automatisch aangepast, waardoor het gebruik van de vijfdelige telescooparm wordt geoptimaliseerd en tegen overbelasting wordt beschermd. Wasel bestelde de Liebherr RT-kraan met de tweedelige dubbele klapjib, die de haakhoogte tot 80 meter vergroot – mede vanwege zijn werkzaamheden aan grootschalige machines.

Ruwterreinkranen zijn een zeldzame soort vanwege het beperkte zicht naar rechts. Bij RWE kan het voertuig worden bestuurd met de giek iets omhoog, zodat Maser, de kraanmachinist, vrij zicht heeft naar rechts. Er wordt gewerkt met een contragewicht, dat is teruggebracht tot 15 ton – dit vermindert de belasting van het chassis en de banden bij het wisselen van locatie.

Mobiele kranen in continubedrijf

Zoals alle rups-, telescoop- en RT-kranen die Wasel bij RWE gebruikt, is de nieuwe LRT 1130-2.1 continu in bedrijf, ook tijdens meerdere ploegendiensten. Ook is hij vaak oproepbaar, omdat de dagbouwmachines nooit stil mogen staan en hun hulpapparatuur dus permanent stand-by staat.

Niehaus legt uit: "De nieuwe Liebherr RT weegt zonder ballast ruim 45 ton en in gebruiksklare toestand ongeveer 60 ton. Dit maakt hem relatief wendbaar en rijdt tot 20 km/u met een sensationeel klimvermogen van 60%. is uiterst belangrijk in dagbouwmijnen met onverharde wegen en steile hellingen – de categorie ‘ruwterreinkranen’ nemen we letterlijk, we moeten de grote machines immers in alle weersomstandigheden en in alle jaargetijden gebruiken – Daarom zijn een hoge bodemvrijheid en klimvermogen uiterst belangrijk. En natuurlijk hebben we ook gekozen voor banden met een bijbehorend profiel."

De nieuwste versie van de ruwterreinkraan, die wordt aangedreven door een 188 kW (256 pk) zescilinder dieselmotor, is het resultaat van een schat aan ervaring die Wasel heeft opgedaan. Machinisten zijn unaniem lovend over de 220 mm bredere cabine. Daniel Maser is het daarmee eens: "Het grote glasoppervlak, de gemakkelijk bereikbare joysticks en de ruime stoel zijn gewoonweg van topklasse. De grote, gemakkelijk leesbare schermen en displays zijn een enorme hulp bij ons dagelijks werk ."

Over Wasel Kranverleih

Onder het motto ‘Passie voor hoge prestaties’ bestaat het bedrijf al 70 jaar en heeft het hoofdkantoor in Bergheim bij Keulen, met ongeveer 400 medewerkers en 11 locaties in het Ruhrgebied. De vloot van uitsluitend Liebherr mobiele kranen omvat ongeveer 150 eenheden. Het heeft ook een afdeling Torenkranen met nog eens 400 kranen. De ster van de vloot is de LR 11000 rupskraan voor de montage van windturbines. Wasel is actief in heel Duitsland en is al geruime tijd contractpartner voor de dagbouwmijnbouwactiviteiten van RWE in de regio Keulen. Medio 2021 werd Wasel onderdeel van de in Gütersloh gevestigde Hagedorn Group, een leider in de revitalisering van energiecentrales en industriële locaties, en een van de grootste sloopbedrijven in Duitsland.

 

Importeur voor België: Van der Spek
Importeur voor Nederland: Liebherr Nederland 
   

Voor meer informatie:

Liebherr