Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Maatwerk 50 tonner met 17,5 kuubs bak

Maatwerk 50 tonner met 17,5 kuubs bak

Holzkontor Preussen GmbH is het grootste houtrecyclingbedrijf in Berlijn. De houtverwerkingsfabriek op het Sophienwerder-schiereiland is een van de krachtigste in Duitsland met een capaciteit van 315.000 ton per jaar. Van hieruit wordt onder andere een EON thermische centrale van houtsnippers voorzien. Een door Matt Nielen Constructies omgebouwde SanySY500H rupsgraafmachine zorgt sinds kort voor een snel en efficiënt laadproces.

Zowel de verwerkingsinstallatie als de thermische centrale van EON zijn direct aangesloten op een bevaarbare waterweg. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden hout met duwbakken in pendelverkeer worden vervoerd. De taak voor de nieuwe machine was dan ook relatief duidelijk: de grootst mogelijke hoeveelheid houtsnippers moest snel op het wachtende schip worden geladen en met de bak worden verdicht.

De juiste antwoorden op alle vragen

De tot nu toe gebruikte wielladers waren niet bij uitstek geschikt om op een schip te laden. Daarom was de Holzkontor Preussen op zoek naar een manier om de grote hoeveelheden materiaal veilig en efficiënt te laden. De oplossing werd uiteindelijk gevonden in het grote portfolio van Sany graafmachines. Op basis van de 50 tons Sany SY500H rupsgraafmachine is samen met Sany partner BSS heavy machines GmbH en Matt Nielen Constructies een concept ontwikkeld dat een overtuigend technisch antwoord had op alle eisen en wensen van de gebruikers. BSS-directeur Dirk Schönbohm: “We hebben de situatie ter plaatse goed doordacht. Zo hadden we al snel een idee hoe de machine eruit moest komen te zien en welke aanpassingen er nodig waren ten opzichte van de standaard machine. Dat we ondanks alle aanpassingen de klant uiteindelijk een aanzienlijk economisch voordeel konden bieden ten opzichte van andere fabrikantconcepten, toont de kracht van de machines van Sany en de flexibiliteit van ons als vertegenwoordigers."

Een concept dat tot in de puntjes op maat is gemaakt

Om tot een maatwerkoplossing te komen werd de hulp van Matt Nielen Constructies ingeroepen. Gijs Nielen: “Het was een hele uitdaging, nadat we een goed beeld hadden van de werksituatie van de machine, hebben we diverse varianten bedacht waarbij we tot de volgende uitvoering gekomen zijn: Voor beter zicht, monteerden we een hydraulisch verhoogbare cabine, zodat de machinist een zichthoogte heeft van circa 5 meter. De lepelsteelcilinder werd onder de giek gemonteerd, waarbij de lepelsteel werd omgedraaid en aangepast. Aan de lepelsteel werd een 17,5 kuubs volumehooglepelbak (gewicht houtsnippers: 300 kg/m3) gemonteerd. Ook werd het contragewicht hiervoor aangepast. Het resultaat is dat de machine tot 13 meter reikwijdte heeft.”  Daarnaast heeft Matt Nielen ook de rupsplaten voorzien van afschuiningen en stalen platen, zodat de betondergrond niet wordt beschadigd.

Door AMC werd er een centraal smeersysteem geïnstalleerd om de zwaarbelaste mechanische componenten beter te beschermen. Dit maakt handmatige smering overbodig, bespaart elke dag veel onderhoud en verlengt de levensduur door nauwkeurige automatische dosering.

Hoge prestaties in een notendop

Twee van de belangrijkste eisen bij het laden van schepen met bulkgoederen zijn de grote hoeveelheid die moet worden verplaatst en de grote breedte van het te laden gebied. De houtsnippers moeten niet alleen snel en gelijkmatig worden verdeeld, maar ook over de gehele laadruimte worden verdicht. Voor dit doel werd de SY500H omgebouwd tot hooglepel. Dit resulteerde ook in een toename van het gewicht van de machine tot in totaal zo'n 60 ton.

Een oplossing die vanaf het begin indruk maakte

De machine was al overtuigend bij de oplevering en de eerste tests en voldeed aan de gestelde verwachtingen. Een werkplaatsteam van BSS was de hele tijd aanwezig om vragen te beantwoorden en het bedienend personeel te laten wennen aan de situatie. Net als het management en operations management van Holzkontor Preussen waren ze enthousiast over de fenomenale kracht van de graafmachine, de stabiliteit en het bereik van de giek tot diep in het havenbekken.

Sany gaat verder op weg naar succes in Europa

Het project bij het Berlijnse recyclingbedrijf toont eens te meer de sterke punten van Sany Europe. De machines overtuigen vooral door hun hoge kwaliteit, het gebruik van hoogwaardige merkcomponenten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is er de praktijkgerichte service waarmee Sany alle klanten vanaf het eerste consult begeleidt. Beide factoren samen waren bepalend voor de succesvolle uitvoering van de opdracht bij Holzkontor Preussen. En beide factoren geven Sany Europe ook de beslissende impuls om steeds belangrijker te worden in de Europese bouwmachinesector.

 

Voor meer informatie: Sany Europe