Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Volledig nieuwe Hyundai HW140A voor de veeleisende machinist

Volledig nieuwe Hyundai HW140A voor de veeleisende machinist

Het is Hyundai gelukt om een compleet nieuwe mobiele graafmachine te ontwerpen waar iedere machinist gelukkig van zal worden, en met name de Nederlandse machinist. De nieuwe Hyundai HW140A is soepel en stil en comfortabel, draait als een scheermes en werkt fantastisch af. Met de Stage 5 motor is de machine daarbij nog zuinig ook en dus milieuvriendelijk.

Met de HW140A introduceert Hyundai een compleet nieuwe mobiele graafmachine. De HW140A is speciaal toegespitst op de West en Noord-Europese markt en is gebouwd met de wensen van de veeleisende machinist in gedachten. Dat is te zien en te voelen. De HW140A is een machine die nauwkeurig luistert naar de machinist en precies doet wat de machinist wil.
Voor het ontwikkelen van de volledig nieuwe HW140A ging Hyundai in gesprek met Europese klanten en dealers, waaronder Van der Spek Vianen. Dat resulteerde in een zeer uitgebreide wensenlijst, die nu nagenoeg compleet gerealiseerd is in de nieuwe machine. De verbeteringen die Hyundai heeft doorgevoerd, betreffen vrijwel alle onderdelen van de machine: bovenwagen, onderwagen, hydrauliek, cabine en motor. Zeer grote veranderingen daarin zijn het naar voren plaatsen van de draaikrans en de nieuwe load sensing hydrauliek, die de machine multifunctioneel inzetbaar maakt en superfijn laat afwerken.

Sterkste motor

Hyundai heeft gekozen voor een 4,5 liter Cummins motor. Dit is de grootste viercilinder in zijn klasse. De motor levert 127 kW (173 pk); zijn voorganger HW140 leverde 150 pk. Met deze 173 pk is de motor de sterkste in de 15-tons klasse. Een extra voordeel van de nieuwe motor is dat deze slechts 1.680 omw/min draait bij het rijden met 40 km/u, waar dat voorheen 2.000 omw/min was. Dat is zuiniger en biedt extra comfort voor de machinist.
De nieuwe motor is minder storingsgevoelig doordat deze geen EGR heeft. Ook is een dure variabele turbo achterwege gelaten en is in plaats daarvan gekozen voor een eenvoudige uitlaatremklep. Bij het tanken voorkomt de automatische afslag dat er brandstof gemorst wordt. De nieuwe technieken dragen bij aan de verlaging van de kosten.

Onderwagen verzwaard

Door de vernieuwingen in de onderwagen gaat de HW140A nu zelfs de concurrentie aan met machines uit de zwaardere klasse. De HW140A heeft dezelfde 32-tons assen als de HW160 en HW180. Ook de verzwaarde draaikrans is dezelfde als die van de HW160 en HW180.
Het schuifblad van de HW140A is verzwaard en verlengd zodat deze meer slag kan maken en de achterwielen verder kan opdrukken. Hierdoor is ook het kantelpunt verplaatst wat de machine meer stabiliteit geeft bij graafwerk en werken met zware last. De spatborden zijn fusee-gestuurd, waardoor de vooras-pendeling maximaal is. Dit komt de terreineigenschappen ten goede, waar de machinist veel profijt van heeft in zijn dagelijkse werk.

Bovenwagen: draaikans verplaatst

Ook bij de vernieuwing van de bovenwagen is ingezet op verbeterde prestaties. De draaikrans is verder naar voren geplaatst. Dit verbetert de gewichtsverdeling en de stabiliteit bij hijsen en graven over de achteras. Door de verplaatsing is de kont van de machine 20 cm korter geworden en is de draaicirkel kleiner geworden. Daarbij is de motorkap verlaagd voor beter zicht naar achteren.
De giek is juist verder naar achteren geplaatst op de draaikrans. Ook dit draagt bij aan de stabiliteit en geeft tevens uitmuntend zicht door het rechterraam. De slangen van het ventielenblok lopen nu onderlangs in plaats van met een grote lus naast de cabine, wat het zicht nog verder verbetert. Tot slot is de lepelsteel aangepast, waardoor de transporthoogte met draaikantelstuk gunstiger is.

Cabine: meer zicht

Bij de vernieuwing van de cabine van de HW140A stonden zichtbaarheid, veiligheid en bedieningsgemak voor de machinist voorop. Het onderste raam van de cabinedeur is groter uitgevoerd voor maximaal zicht aan de linker kant. Het bovenraam van de cabine is eveneens vergroot en de stijl tussen boven- en voorruit is smaller geworden.
Samen met de verbeteringen aan de bovenwagen is het zicht voor de machinist nu maximaal. De machinist heeft hierdoor veel overzicht, wat een rustig gevoel geeft en zorgt voor een ontspannen manier van werken.

Extra functies

De stuurkolom heeft een compacter design gekregen en een extra scharnier waardoor er meer verstelmogelijkheden zijn. Ook zijn de mogelijkheden van de joysticks uitgebreid met diverse functies en opties.
De HW140A is voorzien van A/B automatic brake, oftwel automatische graafrem. Zodra de machine stilstaat worden automatisch de remmen bekrachtigd en de pendelas geblokkeerd, waardoor de machine gelijk vast staat; zodra de machinist het rijpedaal weer bedient gaan de remmen los. Tevens heeft de machine ride-control (giekvering) en boom-float. Boom-float is een functie waarbij je niet kunt opdrukken. Dit is onder meer handig in de recycling of bij het werken met een sloophamer.

Load sensing hydrauliek

De Hyundai HW140A is voorzien van zeer hoogwaardige LS load sensing hydrauliek van Bosch Rexroth. Dit maakt de machine multifunctioneel inzetbaar en zeer geschikt voor de Benelux markt, waar een graafmachine niet alleen wordt gebruikt om te graven maar bijvoorbeeld ook als verreiker en om af te werken en te transporteren.
Load sensing maakt het mogelijk om verschillende functies met verschillende werkdrukken tegelijkertijd uit te voeren. Zonder LS kiest de hydrauliek zelf de weg van de minste weerstand en stopt de machine bijvoorbeeld met rijden als de machinist wil zwenken. Dat gebeurt dus niet bij deze Hyundai. Compensatieventielen in het ventielenblok geven bij gecombineerd werken nu prioriteit aan de desbetreffende functies.

Directe reactie cilinder

Een bijkomend voordeel is dat de verbruiker de pomp aanstuurt, en niet de stand van de stuurschuif. Hierdoor reageert de cilinder veel beter, onafhankelijk van de last. De benodigde pompdruk wordt direct opgebouwd en de cilinder komt ook bij zware last zonder schok in beweging. 
Een LS-systeem is een energiezuinig systeem doordat de pomp alleen de olie levert die de verbruiker nodig heeft. De machine geeft 56 liter/min op de rotatiefunctie. Dit is een uitkomst voor het draaikantelstuk; tevens kan direct een maaikorf aangesloten worden.
De liters van de extra functies zijn met de nieuwe hydrauliek ook beter in te stellen. Nu wordt de stuurschuif elektrisch bediend, terwijl voorheen de pomp elektrisch werd terug geregeld. De machinist kan de liters van de extra functie laag instellen, zodat de rest van de machine snel blijft functioneren tijdens het bedienen van de extra functie. Dit is ideaal voor het werken met een draaikantelstuk.

Nederlandse aanpassingen

Van der Spek Vianen heeft de nieuwe Hyundai HW140A nog meer aangepast voor de Nederlandse markt, door deze onder meer te voorzien van LED-verlichting, opklapbare treeplank, RVS-instapbeschermer, brede enkellucht banden en draaikantelstuk. Met de vernieuwingen en de aanpassingen brengt Van der Spek een machine op de markt die in alle opzichten voldoet aan de hoge eisen die in deze klasse worden gesteld.

 

Voor meer informatie: Van der Spek Vianen