Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Eerste DAF Driver Training met New Generation DAF

Eerste DAF Driver Training met New Generation DAF

Ewout van Wijk heeft de primeur! Hij volbracht als eerste in Nederland de nieuwe DAF Driver Training, die volledig is toegesneden op de New Generation DAF. Theorie en praktijk zijn meer dan ooit gericht op rij-optimalisatie. Chauffeurs leren optimaal omgaan met de vele nieuwe (digitale) informatie- en assistentiesystemen in de nieuwe DAF XF, XG en XG+. Ook inzicht in en het gebruik van nieuwe op comfort gerichte voorzieningen komen aan bod. Hoe je de training boekt? Kwestie van inwisselen van de voucher die bij elke nieuwe DAF wordt geleverd.

Ja, het is bijzonder om als eerste in Nederland deze training te mogen ervaren”, reageert Van Wijk (35). Hij zit niet dagelijks achter het stuur. Hij is namelijk CEO van transporteur en logistiek dienstverlener E. van Wijk Logistics B.V. in het Brabantse Giessen. “Een directeur-eigenaar als eerste? Dat lijkt inderdaad wat merkwaardig, maar daar zit een gedachte achter. Meerdere keren per jaar kruip ik nog wel eens achter het stuur, dus wil ik de nascholing voor code 95 bijhouden. Daarnaast verdiep ik mij altijd al in het werk van de chauffeurs. Ik wil op de hoogte zijn van de technologie en de systemen waarmee ze werken. Dan weet je wat er speelt, waarmee ze in de praktijk te maken hebben. Chauffeur is een vak, dat mag en moet je serieus nemen. Want hun werk is bepalend voor het succes van het bedrijf.

Betrokken bij DAF

Vanuit een jarenlange betrokkenheid met DAF als klant (en zelfs dealer) is het transportbedrijf ingeschakeld voor de eerste tests met de New Generation DAF. Van Wijk is in dat kader zelf ook drie dagen op stap geweest in een nieuwe XF samen met Harry Wolters, President-directeur DAF Trucks N.V. Die betrokkenheid maakt het voor Van Wijk extra speciaal om als eerste deze nieuwe training gevolgd te hebben.

Van Wijk: “De theorie richt zich meer dan voorheen op het doorgronden van systemen in de New Generation DAF. In de praktijk, het rijden dus, komt de bediening aan bod. Ten opzichte van de vorige generatie XF is er flink wat meer gedigitaliseerd, dus dat is wennen. Maar je leert er snel in thuis te raken en de benodigde informatie is heel toegankelijk. DAF heeft hier duidelijk gedacht vanuit de belevingswereld van de chauffeur. In de praktijk is het een fantastische wagen, ook als het gaat om comfort. DAF heeft misschien wel de grootste vernieuwingsslag ooit gemaakt.

Inhoud DAF Driver Training volledig nieuw

De eerste nieuwe DAF Driver Training voltrok zich bij DAF Driver Training Partner Nederveen Opleidingen en Trainingen in Hardinxveld-Giessendam. Eigenaar Gertjan Nederveen: “De DAF Driver Training voor de New Generation DAF is volledig nieuw ontwikkeld. Voorheen was de training gebaseerd op Het Nieuwe Rijden en dus met name gericht op rijstijl en vooral zo zuinig mogelijk rijden. Nu is de focus verlegd naar rij-optimalisatie: het goed benutten van de talrijke veiligheids- en assistentiesystemen en aandacht voor comfort. Uit ervaring weten wij dat een chauffeur, die comfortabel zit en met plezier rijdt, automatisch zuiniger rijdt en met minder schade. Dus ook is er in de training aandacht voor het instellen van de stoel en voor een goede zithouding, plus een juist gebruik van de climate control.

Bij de New Generation DAF ligt de lat op het vlak van veiligheid flink hoger, wat al blijkt uit de camera’s in plaats van spiegels. Nederveen: “Onze trainers zijn bij DAF opgeleid om alle systemen en mogelijkheden goed over te brengen op de chauffeurs. Zo kunnen die het maximale uit de training halen. Inderdaad is het leren omgaan met het nieuwe camerasysteem een belangrijk onderdeel. De chauffeur heeft een veel groter beeld door dit systeem. Maar ook de lagere voorruit zorgt voor meer zicht op alles voor de cabine. Dus leggen we in de training uit dat je geen spulletjes op het dashboard moet leggen om het veiligheidsvoordeel niet teniet te doen. En nog zo’n detail: bij de nieuwe DAF’s zijn er geen uitklapbare treden voor op de cabine om de voorruit schoon te maken. In plaats daarvan heeft DAF een wisser op een lange stok ontwikkeld. Het is een puntje dat we in de training aanstippen. Het gaat dus niet alleen om kennis over elektronische systemen en digitale informatie maar ook om praktische tips en details.

Voucher voor DAF Driver Training bij elke nieuwe DAF

De DAF Driver Training telt mee voor de lesuren die chauffeurs moeten maken voor het behoud van code 95. Elke nieuwe DAF wordt geleverd met een voucher voor de DAF Driver Training. “Dat vinden we belangrijk!”, aldus Arno Scheffer, Marketing Manager DAF Nederland. “De training bieden wij als DAF aan en dat doen we omdat het essentieel is dat de chauffeur uitleg krijgt over het optimale gebruik van de vele verschillende systemen. Dan haal je het maximale potentieel uit de New Generation DAF en dat leidt tot lagere gebruikskosten.”

DAF adviseert de training drie tot vier weken na de aflevering te volgen. Scheffer: “Dan is de eerste euforie van de aflevering van de nieuwe truck wat gezakt. Op zo’n afleveringsmoment kun je niet alles direct onthouden wat je dan ziet en uitgelegd krijgt. De chauffeur moet eerst de nodige kilometers rijden en dan ontstaan vaak de vragen en neemt hij de nieuwe kennis in deze fase makkelijker op. Dan is het effect van de DAF Driver Training optimaal.

De DAF Driver Training wordt uitgevoerd door 25 onafhankelijke (rij)opleidingsinstituten.

 

Voor meer informatie: DAF Trucks