Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Hyundai breidt graafmachinegamma uit

Hyundai breidt graafmachinegamma uit

Hyundai Construction Equipment breidt de A-serie rupsgraafmachines met stage 5-certificering uit met introductie van de HX160A L en de HX180A L. Deze middengewichtmachines worden aangedreven door de nieuwste Cummins dieselmotoren die voldoen aan de stage 5-emissienormen zonder gebruik te maken van uitlaatgasrecirculatie (EGR). De 16- en 18-tons modellen bieden een lager brandstofverbruik in combinatie met verbeterde bedrijfssnelheid en prestaties, terwijl zicht en veiligheid ook zijn toegenomen.

Tot de kenmerken behoren: 
-Cummins B4.5-dieselmotor met stage 5-certificering met een vermogenstoename van 13% en 27% meer koppel dan voorgaande modellen
-Tot 5% verbetering van het brandstofverbruik bij nivelleren en laden van vrachtwagens in de P-stand
-Vermindering van het fijnstof (PM) met 60% zonder dat EGR nodig is 
-De nieuwe hefmodus verbetert de fijnregeling van het hydraulische systeem door verlaging van het motortoerental, verhogen van het vermogen en pompdebietregeling
-De verbeterde Electric Pump Independent Control (EPIC - onafhankelijke regeling elektrische pomp) optimaliseert het debiet en het vermogen van de hydraulische pomp, afhankelijk van de werkomstandigheden van de machine

Volledige controle

Er is gekozen voor het Electric Pump Independent Control-systeem (EPIC) van Hyundai, om de extra prestaties van de Cummins B4.5-dieselmotor optimaal te benutten. Beide graafmachines profiteren van een brutovermogen van 115 kW (155 pk), met een robuust piekkoppel van 712 Nm, beschikbaar bij slechts 1200 omw/min. Dubbele hydraulische pompen met variabele cilinderinhoud leveren een debiet van 160 liter/min, waardoor de HX160A L en HX180A L een hogere productiviteit hebben in vergelijking met veel concurrerende machines.

De verbeterde regeling van het motorvermogen en het hydraulische systeem heeft geleid tot een hogere brandstofefficiëntie, waarbij de graafmachines een rendementswinst van 5% behalen ten opzichte van de vorige HX-serie bij het nivelleren en laden van vrachtwagens in de P-stand. Door het ontwerp van de hoofdregelklep en de installatie van de hydraulische slangen te optimaliseren, heeft Hyundai ook de energieverliezen binnen het systeem tot een minimum beperkt.

Een nieuwe hefmodus verbetert de fijnregeling en het hefvermogen, waardoor het motortoerental wordt verlaagd, de vermogensverhoging wordt geactiveerd en een betere pompdebietregeling wordt geboden. De machines worden ook aangeboden met een optionele nauwkeurige zwenkregeling, die de beweging van de giek bij het begin en het einde van de zwenkbeweging afvlakt. Een automatische vergrendeling wordt standaard aangeboden, waarmee de onbedoelde bediening van de hydraulische functies van de graafmachine wordt voorkomen.

De machinist kan de hefsnelheid van de giek ten opzichte van de zwenksnelheid instellen, door de voorrangsfunctie van de giek in en uit te schakelen. De snelheid van de graafarm kan ook fijn afgesteld worden, door de armregeneratiefunctie in en uit te schakelen. Het is nu mogelijk om de machine-instellingen op te slaan via de nieuwe werkstand Key On Init, zodat de instellingen worden toegepast bij het starten van de motor. De eigenaar van de machine kan desgewenst ook de toegang van de machinist tot sommige functies binnen het menu beperken.

Individuele eisen van de klant

De HX160A L heeft een bedrijfsgewicht van 17.455 - 19.050 kg, terwijl de HX180A L 18.140 - 19.985 kg weegt. Beide modellen kunnen worden geleverd met uiteenlopende rupsplaten, van 500 mm tot 700 mm, terwijl de HX180A L ook kan worden uitgerust met een 800 mm brede rupsplaten met een lage bodemdruk. Klanten kunnen ervoor kiezen om beide modellen uit te rusten met een dozerblad over de volle breedte, wat de veelzijdigheid vergroot en tegelijk de graaf- en hefstabiliteit verhoogt.

De standaardlengte van de monogiek is 5100 mm en er worden drie graafarmen aangeboden met lengtes van 2200 mm, 2600 mm en 3100 mm. Die bieden een maximaal graafbereik tot 9450 mm en een maximale graafdiepte van 6530 mm. Als alternatief kunnen de klanten kiezen uit een tweedelige giek af fabriek met een gieklengte van 5100 mm, met armlengtes van 2200 mm en 2600 mm. Het maximale graafbereik met de tweedelige giek is 9110 mm, terwijl de maximale graafdiepte 5690 mm is.

Een groot aantal opties maakt volledige aanpassing van de graafmachines mogelijk, waarbij kopers het geavanceerde rondomzichtsysteem (AAVM) van Hyundai kunnen specificeren voor maximaal zicht en veiligheid op het terrein. Klanten kunnen ook kiezen voor een spiegelzichtcamera, die de operator helpt de visuele dode hoeken rechts van de machine te overzien. 

Machinisten kunnen een optionele Falling Object Guard (FOG) van niveau 2 voor de cabine bestellen en er zijn optionele zijbeschermingen voor de bovenbouw van de machine, voor gebruik in krappe omstandigheden of onder zwaardere bedrijfsomstandigheden. Andere opties zijn de voorziening voor een driewegklep voor het gebruik van de bak/grijper, een voorfilter voor de motorluchtinlaat en een voorverwarmer voor de motorkoelvloeistof.

Verhoogde precisie

De cabine van de A-serie biedt de operator 13% meer binnenruimte. Tevens is het ontwerp van de handgreep in de zijdeur van de cabine aangepast, wat de toegang tot de bestuurdersstoel vergemakkelijkt en het zicht naar de zijkant van de machine vanuit de cabine verbetert. Er zijn ook bredere, antisliptreden voor een gemakkelijkere toegang tot de cabine en de serviceruimten. 

Het interieur is voorzien van een 8" capacitief touchscreen voor alle belangrijke informatie, dat ook bediend kan worden via een draaiknopmodule zoals in auto's. De graafmachines kunnen worden voorzien van optionele proportionele bedieningselementen in de Kawasaki joystickkoppen. Daarnaast is ook rechtuitrijden met een enkel pedaal beschikbaar.

De graafmachines uit de HX A-serie van Hyundai profiteren van een groot aantal geavanceerde, digitale connectiviteitstechnologieën. Daartoe behoort het beproefde standaard Hi MATE voertuigmanagementsysteem op afstand, dat het hoogste niveau van serviceconnectiviteit en diagnosemogelijkheden op afstand biedt. De Mobile Fleet-app is vernieuwd, zodat vlooteigenaren gemakkelijk toegang hebben tot de bedrijfsgegevens van de machine, waaronder zuinig gebruik, benutting en foutcodeherkenning. 

Met behulp van Miracast, dat gebruikmaakt van de wificonnectiviteit, kan de machinist veel van zijn smartphonefuncties rechtstreeks gebruiken op het 8" infotainmentscherm van de machine. Machinisten kunnen hun telefoon handsfree bedienen, rechtstreeks vanaf hun smartphone naar muziek luisteren en een aantal internetgebaseerde toepassingen gebruiken via het Miracast-systeem.

Verlaagde servicekosten

De graafmachines profiteren van een verbeterde lay-out van het koelpakket, die bijdraagt tot een beter onderhoudsgemak. De motorolie- en oliefilterverversingsintervallen zijn verlengd van 500 naar 800 uur, terwijl de brandstoffilter- en voorfilterintervallen nu dubbel zo lang zijn, namelijk 1000 uur. Dit draagt bij tot lagere service- en onderhoudskosten en een vermindering van de geplande uitvaltijd, waardoor de productiviteit en het gebruik voor de klant verbeteren. 

Met de optionele Engine Connect Diagnostics (ECD), een geïntegreerd hulpsysteem tussen Cummins en Hyundai, kunnen monteurs en dealers klanten ondersteunen met diagnoserapporten en gegevens over motorprestaties. Met HCE-DT Air kan de klant ter plaatse ook draadloos verbinding maken via een smartphone of laptop.

Technische specificaties:

Model  HX160A L HX180A L
Motor Cummins B4.5 Cummins B4.5
Max. brutovermogen 115 kW (155 pk) 115 kW (155 pk)
Bedrijfsgewicht 17.455/19.050 kg  18.140/19.985 kg
Max. graafdiepte 6530 mm 6530 mm
  5690 mm (2-delig) 5690 mm (2-delig)
Gieklengte 5100 mm 5100 mm
Steellengte 2200 mm 2200 mm
  2600 mm 2600 mm
  3100 mm (monogiek) 3100 mm (monogiek)

Importeur voor België: HMB 
Importeur voor Nederland: Van der Spek

 

Voor meer informatie: Hyundai Construction Equipment Europe