Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Mobiliteit in boomonderhoud

Mobiliteit in boomonderhoud

De mobiele graafmachine Atlas 190W maakt onderhoud en vellen van bomen eenvoudig, veiligheid en degelijkheid hebben topprioriteit. Mobiele graafmachine van 22 ton eigengewicht met diverse extra uitrusting zijn geschikt voor het grijpen en verplaatsen van bomen met een gewicht van enkele tonnen

Een indrukwekkend gezicht is wanneer de mobiele graafmachine een tonnen zware boom omzaagt en zonder neer te zetten ‘draagt’ naar de plaats waar hij moet worden neergezet. Uitgerust met een Woodcracker kan de Atlas mobiele graafmachine 190W van 22 ton dit werk probleemloos aan. Zoals in het Duitse Münster, waar een oud parkcomplex wordt gerenoveerd door boomverzorgingsbedrijf Baumpflegezentrale uit Greven. De graafmachine is hiervoor uitgerust met een eindeloos roterende Woodcracker CS610 compacte grijperzaag. De mobiele Atlas wordt aangedreven door een 6,7 liter Stage 5-motor met een vermogen van 129 kW (175 pk). De hydrauliek levert bij een maximale werkdruk van 350 bar het benodigde vermogen zodat bomen effectief kunnen worden vastgehouden en verwerkt.

Bomen onderhouden - een breed werkveld

Het bedrijf uit Greven is gespecialiseerd in boomonderhoud, vellen, deskundige beoordelingen, behandeling en bestrijding van boomziekten en boomplagen. "We kappen nooit bomen zonder eerst te controleren op behoud van soorten. We letten op dieren zoals eekhoorns, vleermuizen, broedende vogels en andere", zegt Björn Dewitt, algemeen directeur van Baumpflegezentrale. Ze zijn ook pre-gekwalificeerd. Dat is eigenlijk een bewijs van geschiktheid voor de gunning van overheidsopdrachten. Het bureau biedt naast bovengenoemde werkzaamheden ook helikopterveldiensten aan. "Het is niet altijd mogelijk om bomen op de traditionele manier te vellen. In sommige gevallen moeten takken en stamdelen met een gewicht van meerdere tonnen binnen enkele minuten worden vervoerd, afgebroken en geladen zonder directe toegang tot een weg. Dit is wanneer helikopters vellen is vaak de enige manier om een boom veilig en efficiënt te verwijderen", zegt Dewitt. De mobiele Atlas 190W wordt veel op de grond gebruikt.

Solide mobiele graafmachine - veilig om mee te werken

"We konden met de Atlas 190W samen met de speciale uitrusting voor de werkzaamheden van de firma Baumpflegezentrale een technisch zeer solide en toch economische oplossing bieden. Dit was alleen mogelijk omdat we het eisenprofiel hadden bestudeerd en vervolgens de machineoplossing hadden ontwikkeld. Bredere onderwagen, brede dubbele banden, cabinebeschermingsrooster, Oilquick volhydraulische snelwissel en grijperzaag is wat nodig is voor boomonderhoud, zodat het werk veilig en effectief kan worden uitgevoerd", zegt Christian Schwenniger, area salesmanager bij Tecklenborg in Werne, de Atlas-dealer die verantwoordelijk is voor de regio. Bovendien zorgt de pendelas met het grootste pendelbereik voor een enorme bodemvrijheid. Dit vergemakkelijkt ook 360° stabiliteit bij zware lasten zonder stempelondersteuning.

Perfect op elkaar afgestemd ontwerp

De Atlas 190W weegt tussen de 20 en 24 ton, afhankelijk van de uitvoering. Hij heeft een maximale reikwijdte van meer dan 10 meter en kan gewichten tot 15 ton verplaatsen. De fijn afgestelde en solide constructie van de 190W is iets wat in de praktijk een positieve indruk maakt. Gevoelige en nauwkeurige bediening is daardoor mogelijk. Het vermogen dat het hydraulisch systeem levert, kan volledig worden benut door het werkmaterieel zonder de machine en zijn onderdelen zoals draaipunten, bussen, enz. te zwaar te belasten. "De degelijkheid van de Atlas mobiele graafmachine was een zeer belangrijk argument voor wat de Baumpflegezentrale betreft", zegt Schwenniger. Dit kun je tijdens het gebruik heel goed zien. De aangebouwde grijperzaag met een grijperopening van 1.280 mm werkt als een handzaag die dunne takken zaagt. In de praktijk worden echter bomen en takken van enkele tonnen verwerkt zonder dat de Atlas aarzelt.

Allround veiligheid

Het zijn ook de ontwerpdetails van de 190W die het werken tot een veilige en aangename ervaring maken: het beste zicht rondom dankzij de getrapte ingetrokken bekleding aan de rechterkant en camera's aan zowel de rechter- als de achterzijde, indien nodig ondersteund door natuurlijk daglicht. De comfortcabine met een laag geluidsniveau in het interieur is een ander kenmerk dat effectief werken met de 190W ondersteunt. "De Atlas mobiele graafmachine werkt met een snelle en krachtige hydrauliek. Zo kan de bovenwagen elf keer per minuut 360° ronddraaien. De aandrijving kan hellingen tot 55 procent aan", meldt Schwenniger. Er zijn veel belangrijke argumenten om de Atlas 190W mobiele graafmachine te gebruiken, en daarom gebruikt Baumpflegezentrale hem nu als een essentieel onderdeel van de uitrusting.

Importeur voor België: De Bruycker – Kemp
Importeur voor Nederland: Kemp Groep

 

Voor meer informatie: Atlas GmbH