Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Palfinger: Vier reddingsboten en een autolaadkraan - veiligheid op het hoogste niveau

Palfinger: Vier reddingsboten en een autolaadkraan - veiligheid op het hoogste niveau

Om ervoor te zorgen dat elke situatie gedekt is, zijn veerboten zoals de Megastar uit Estland uitgerust met reddingsboten. Om ervoor te zorgen dat ze in geval van nood betrouwbaar functioneren, moeten ze elk jaar worden gecontroleerd. Met een gewicht tot een halve ton, een laadhoogte van 22 meter en een tijdsbestek van slechts een uur is dat geen sinecure. Tenzij de Palfinger PK 135.002 TEC 7 op de kade staat om ze van het schip te hijsen.

Zes keer per dag vervoert de Megastar-veerboot tot 2.800 passagiers en 150 auto's tussen de Estse hoofdstad Tallinn en de Finse metropool Helsinki. De twee uur durende veerbootverbinding is een van de drukste in de Oostzee. Omdat ze meerdere keren per dag op- en afstappen, lopen veerboten zoals de Megastar hogere risico's, daarom wordt er extra aandacht besteed aan veiligheid. Denk hierbij aan het jaarlijkse onderhoud en de keuring van bijvoorbeeld reddingsvlotten. Hier komt de Palfinger PK 135.002 TEC 7 om de hoek kijken.

Veiligheid op zee

Om de reddingsboten op de proef te kunnen stellen, moeten ze vanwege het strakke schema van de veerboot binnen een uur van het schip worden getild en in de werkplaats worden onderzocht. Daarom kreeg het Estse transportbedrijf Sintravella de opdracht om de vier reddingsboten van de Megastar vanuit de haven van Tallinn naar de servicewerkplaats te vervoeren. Dat roept de vraag op hoe de reddingsboten gemakkelijk, snel en veilig kunnen worden gehanteerd. Het antwoord is duidelijk en staat al aan de kade: het is de PK 135.002 TEC 7. De eerste in zijn soort in Estland.

Het perfecte gereedschap voor de klus

De PK 135.002 TEC 7 H met fly-jib PJ150 E kan met gemak de ongeveer 500 kilogram zware reddingsboten aan. 22 meter boven de kade. Met zijn maximale hefvermogen tot 30.000 kg en een maximale reikwijdte van 36,6 meter kan hij de taak moeiteloos aan, vooral met de radiografische afstandsbediening. Het handige P-Fold assistentiesysteem maakt het demonteren en inklappen van de kraan ook zeer eenvoudig voor de machinist. Voor kraanmachinist Vahur is het de eerste Palfinger-kraan in zijn professionele carrière en "elke operatie tot nu toe heeft me volledig overtuigd van deze kraan, hoe ingewikkeld de omstandigheden op het eerste gezicht ook waren", zegt hij met een grijns. Bij elk van de twee missies werden in zeer korte tijd twee van de vier reddingsboten van het schip gelost en naar de werkplaats van de klant vervoerd. “Deze missie was geen moment een uitdaging voor mij als kraanmachinist. Ik kon de kraan gemakkelijk bedienen met een radiografische afstandsbediening, de lading gemakkelijk manoeuvreren en de missie zo snel mogelijk voltooien. Alles wat ik kan zeggen is: missie volbracht”, zegt Vahur , Sintravella, opgetogen.
En ferrypassagiers tussen Helsinki en Tallinn kunnen de komende twaalf maanden met een gerust hart genieten van de reis aan boord van de Megastar. Want in geval van nood is hun veiligheid gewaarborgd.

Importeur voor België: Deom
Importeur voor Nederland: Palfinger Nederland

 

Voor meer informatie: Palfinger