Reportages

Compacter, lichter én meer opbreekkracht

Compacter, lichter én meer opbreekkracht

Op de locaties van L’Ortye in Hoensbroek en Geleen draaiden recent twee Volvo L90H wielladers die voorzien zijn van de nieuwste versie van het Eurosteel HKO 2000 3.0 snelwisselsysteem.

Eurosteel nam haar HKO 2000 snelwisselsysteem voor Volvo wielladers op de schop. Hierbij heeft de Venlose fabrikant gekeken hoe het systeem compacter gebouwd kon worden, waardoor er meer opbreekkracht ontstond. Tevens werd het systeem eenvoudiger en lichter, en kreeg de machinist meer zicht op het uitrustingsstuk.

Systeem 2000 3.0

Het normale Systeem 2000 werkt met één ver-/ontgrendelcilinder in het midden, die doormiddel van een evenaar twee vergrendelwiggen bediend. Bij de HKO 2000 3.0 is de evenaar verdwenen en bedienen twee cilinders de vergrendelwiggen. Hierdoor kon bij de Volvo wielladers L70H tot en met L150H de machineophanging in de snelwissel geïntegreerd worden waardoor de opbreekkracht aanzienlijk toe neemt. 

Het Systeem 2000 3.0, zoals het officieel heet, biedt voor de Volvo wielladers L70H tot en met L150H vele voordelen. Harm Mertens, aftersalesmanager bij Eurosteel B.V. verteld: “Het HKO 2000 3.0 systeem wordt naast het bestaande systeem aangeboden. De klant heeft zelf de keuze. Voor de L70H en L90H is het 3.0 systeem 23% lichter en 38% korter opgebouwd. Bij de L110H en L120H is dit 15% en 20% en bij de L150H zelfs 30% en 38%. Voor de L150H betekent dit meer dan 200 kg lichter.” 

Meer zicht

Door dat de cilinder met evenaar is vervangen door twee cilinder is er in het midden van de snelwissel een open plek ontstaan, waardoor de machinist door de snelwissel kan kijken. Bijkomend voordeel bij Volvo wielladers is, deze werken niet met een normaal parallelframe met twee uitkiepcilinders, maar met het gepatenteerde TP-frame: een combinatie van parallelframe en Z-frame waarbij het uitrustingsstuk parallelle beweging maakt tijdens het heffen, maar ook de uitbreekkracht van het Z-frame voorhanden is. Door de bouw van dit hefframe, kon het snelwisselsysteem aan weerszijden versmald worden. Hierdoor ontstaat ook meer zicht én een aanzienlijk lichtere snelwissel. 

Eurosteel biedt het HKO 2000 2.0 systeem voor andere merken wielladers aan. Bij deze is de ophanging niet geïntegreerd in de snelwissel, waardoor de gewichtsbesparingen minder zijn, maar hier blijft wel het voordeel van het zicht op het uitrustingsstuk.

Multifunctioneel inzetbaar

De door SMT Netherlands geleverde Volvo L90H’s van L’Ortye zijn multifunctioneel inzetbaar. De L90H longboom die op de locatie van L’Ortye in Hoensbroek draait, heeft de keuze uit diverse verschillende uitrustingsstukken. De circa 16 ton zware machine is uitgevoerd met een verlengd hefframe, zodat er eenvoudige hoge containers en kippers kunnen worden beladen. Ook is het langere hefframe makkelijk bij het opduwen van de diverse depots op het terrein. Het draaipunt van de bak ligt bij de longboomversie met 4.460 mm ruim 40 cm hoger dan de normale versie. 

Naast een nieuwe dichte Eurosteel DSX072-6 bak met een inhoud van 2.500 liter, beschikt de machine nog over palletvorken, een smalle bak voor het laden van aanhangertjes, een veegborstel en een containerhaak voor het verplaatsen van containers. De L90H wordt aangedreven door een Volvo D6J zescilindermotor voldoet uiteraard aan de Stage 5 emissie-eisen. Deze levert een vermogen van 137 kW (186 pk) en een maximaal koppel van 934 Nm. Om de 1.000 uur hoeft slechts de motorolie ververst en het motoroliefilter vervangen te worden.

Samen met een Sennebogen 817E recyclingmachine verzorgt de Volvo L90H Longboom diverse werkzaamheden op de locatie in Hoensbroek, zoals het overladen en sorteren van afval, glas, puin, gebroken puin, zand en grind.

De tweede Volvo L90H zet L’Ortye in op de TOP-locatie (Tijdelijke Opslag) op Chemelot in Geleen. Op dit 800 hectare groot industriecomplex voor de chemische industrie levert L’Ortye diverse diensten.

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 9-2021 of online op www.bouwmachines.nl